Comunicat de presă - Fundația Motivation România
381 de scaune rulante donate copiilor și adulților din țară, în cei șase ani de derulare a campaniei de donații prin SMS
- Peste 43.000 de lei de la donatori, cu ajutorul SMS-urilor trimise
- Peste 5.600 de donații prin SMS, cu textul ACTIV la 8844
- Peste 500 de susținători unici ai campaniei
- 381 de scaune rulante donate persoanelor cu dizabilități, prin donații SMS, din 2019
- 43 de scaune rulante finanțate din donațiile prin SMS primite în 2024
București, 31 martie 2025 - Campania de donații prin SMS pentru Fondul Scaunelor Rulante aniversează anul acesta șase ani de implementare. Lansată în septembrie 2019, campania și-a propus să strângă donații lunare prin SMS, pentru a oferi gratuit, an de an, scaune rulante adaptate copiilor și adulților cu dizabilități locomotorii din România, prin Fondul Scaunelor Rulante - o inițiativă unică în România, derulată de Fundația Motivation încă din anul 1995.
Campania transmite un apel pentru susținere din partea persoanelor din România conectate la una dintre cele patru rețele naționale de telefonie mobilă - Orange România, Digi Mobil, Telekom România, Vodafone România, pentru donații SMS care să permită furnizarea gratuită de scaune rulante personalizate copiilor și adulților cu dizabilități care au nevoie de aceste echipamente pentru a duce vieți independente.
'După șase luni petrecute în spital, urma să vin acasă și trebuia să fiu pentru copii cât mai aproape de ce eram înainte. Adică să pot să zâmbesc, să îi pot lua în brațe, să ne putem uita la un film, lucruri care sunt normale. Eram activă, mergeam la serviciu, aveam treburi casnice, mă ocupam de copii, mă plimbam cu ei. După accident, la început mi-a fost foarte greu. Petreceam mai mult timp în pat și o ora-doua în scaunul rulant. Acum reușesc să merg la bucătărie să fac cafeaua, fac sendvișurile pentru dimineața, pot să spăl vasele. (...) Am reușit să trec pragul casei.', sunt cuvintele Ioanei, utilizatoare de scaun rulant în urma unui accident rutier.
Cei care își doresc să încurajeze persoanele cu dizabilități locomotorii să își reia independenta pierdută în urma unor accidente sau afecțiuni medicale pot face acest lucru ușor, prin trimiterea unui SMS în valoare de 2 euro/ luna, cu textulACTIV la numărul scurt 8844.
Numai în ultimul an, cu ajutorul SMS-urilor trimise de susținătorii campaniei, au fost încasați 43.204 lei. În anul 2025, Fundația Motivation va folosi aceste fonduri pentru a dona 43 de scaune rulante adaptate fiecărui utilizator în parte, copii și adulți care au nevoie de ele pentru a merge din nou la școală, la muncă, pentru a ieși cu prietenii, a face sport sau a putea alege, firesc, că fiecare dintre noi, să fie alături de cei dragi.
'Sunt pantofi care te duc departe ! La fel și scaune rulante !' este un laitmotiv al campaniei, care face
Paralelă între importanta purtării unei perechi de pantofi potrivite pentru fiecare persoană în parte, și importanta utilizării zi de zi, ora de oră, a unui scaun rulant pe măsură. Așa cum persoanele fără dizabilități aleg pantofi care să li se potrivească contextului pentru care îi achiziționează și le conferă confort, așa și un scaun rulant trebuie să se potrivească utilizatorului pentru a-l ajuta să-și redobândească mobilitatea și încrederea în forțele proprii. În plus, un scaun rulant nepotrivit poate crea probleme medicale grave, cu consecințe importante pe termen lung.', a declarat coordonatorul campaniei de donații prin SMS, Monica Tautul.
În România, sistemul public de sănătate acoperă, odată la 3 ani, costul unui scaun rulant. Suma decontează un scaun rulant de slabă calitate, nepotrivit abilitaților și nevoilor celor mai mulți utilizatori. Organizația Mondială a Sănătății considera scaunul rulant 'o componentă vitală a reabilitării [...] acesta trebuie să corespundă cerințelor individuale ale utilizatorului și mediului în care acesta trăiește' (OMS, Perspective Internaționale asupra leziunii medulare, 2013, p. ix). Scaunul rulant este utilizat de copii și adulți care au dificultăți de deplasare datorită unor afectări ale sănătății, temporare sau permanente, inclusiv amputații, artrită, poliomielită, distrofie musculară, leziune medulară, spina bifidă, accident vascular cerebral sau dizabilități de vedere. Ele sunt, de asemenea, utilizate de persoanele vârstnice. Scaunul rulant adaptat nevoilor și abilităților utilizatorului are un impact semnificativ asupra independenței și incluziunii utilizatorului, și reduce nevoia de asistenta din partea celor din jur. Scaunul rulant este un element esențial pentru participarea la educație și munca, și contribuie la o mai bună sănătate și calitate a vieții (OMS și USAID, Document de poziție privind furnizarea dispozitivelor de mobilitate în țări cu resurse limitate, 2011, p.7).
Fondul Scaunelor Rulante este derulat în colaborare cu parteneri internaționali care furnizează echipamente de mobilitate. Fundația Motivation aduce în România, recondiționează sau adaptează și furnizează scaune rulante de calitate, persoanelor care au nevoie de ele. Ulterior, Motivation realizează instruirea utilizatorilor pentru manevrarea și întreținerea scaunului rulant și organizează sesiuni de instruire pentru viața independentă în scaun rulant.
Anul acesta, campania de donații prin SMS este susținută de partenerii: Getica OOH, Magic FM Sibiu, IQAds, Cinema City, Revista Femeia.ro, Centrul Drumul Taberelor, revista Zile și Nopți Sibiu, DragosGaspar.ro.
Numărul scurt 8844 a fost obținut de Motivation pe platforma picdebine.ro, proiect al Asociației pentru Relații Comunitare. Campania de donații prin SMS a fost conturată în anul 2019 în cadrul proiectului '8 ore peste program pentru o cauză bună' al Fundației Comunitare București. Reprezentanții Fundației Motivation România au lucrat alături de un grup de voluntari specialiști, care continua să susțină organizația pe durata campaniei.
***
Fundația Motivation România a aniversat anul acesta 30 de ani de când vine în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități din România. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activa și instruire pentru viața independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanta pentru accesibilizarea spațiilor și angajare și sport adaptat. Din 1995, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 30.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.
Monica Tautul, Manager comunicare
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].