Comunicat de presă - Universitatea Politehnica Timișoara
Universitatea Politehnica Timișoara lansează proiectul 'Edu-UPT: Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare' pentru sprijinirea tinerilor din medii vulnerabile
Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara (ISJ-HD) și Asociația DANKE, implementează proiectul 'Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare (Edu-UPT) ', finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027.
Proiectul vizează creșterea accesului, a participării și a performanței academice pentru 352 de elevi și studenți din medii defavorizate, inclusiv din rândul persoanelor de etnie romă. Scopul este sprijinirea tranziției către învățământul superior, reducerea abandonului universitar și facilitarea accesului echitabil la educație.
Pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a, proiectul oferă sesiuni de consiliere, programe remediale, subvenții, activități de orientare profesională și campanii de prevenire a consumului de substanțe ilegale.
Aceste intervenții contribuie la reducerea riscului de abandon școlar și la creșterea șanselor de promovare a examenului de bacalaureat.
Studenții proveniți din medii vulnerabile vor beneficia de monitorizare continuă, servicii de mentorat și tutoriat, ateliere de dezvoltare a competențelor academice și vocaționale, sprijin financiar, precum și cursuri dedicate strategiilor eficiente de învățare. Totodată, sunt prevăzute campanii de informare privind riscurile consumului de alcool și droguri.
Pentru studenții cu dizabilități, proiectul presupune măsuri concrete de accesibilizare fizică și digitală, utilizarea tehnologiilor asistive și servicii de consiliere personalizate. De asemenea, platformele digitale pentru admitere și înscriere la facultate vor fi modernizate, facilitând un proces mai simplu și mai incluziv.
În total, 190 de elevi și 162 de studenți vor beneficia de consiliere, activități remediale, burse și vouchere de hrană.
Totodată, Universitatea Politehnica Timișoara va implementa soluții durabile de accesibilizare pentru studenții cu dizabilități. Prin acest demers, UPT își reconfirmă angajamentul față de un învățământ superior echitabil, incluziv și accesibil tuturor tinerilor, contribuind activ la reducerea barierelor educaționale.
Date generale ale proiectului 'Edu-UPT: Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare'
Cod apel: PEO / 291/ PEO_P6 / OP4/ ESO4.6/PEO_A40
Cod SMIS: 323428
Beneficiar: Universitatea Politehnica Timișoara
Parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Asociația DANKE
Perioada de implementare: 1 februarie 2025 - 31 decembrie 2027
Valoarea totală a proiectului: 7.945.134,59 RON
Universitatea Politehnica Timișoara: 4.140.425,47 RON
Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara: 1.818.091,92 RON
Asociația DANKE: 1.986.617,20 RON
UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIȘOARA
Gabriela-Alina DUMITREL - Manager de proiect
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată și educație, UPT este astăzi una dintre școlile romanești cu tradiție, recunoscută în plan național și internațional, atât prin activitatea generațiilor de cadre didactice și cea a unor academicieni prestigioși, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăți ale universității asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenți.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E3UDRES2 - Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E3UDRES2 reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară.
Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].