Comunicat de presă - Senat
Participarea senatorului Titus Corlățean la Conferința interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună (PESC/PSAC)
Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a participat la Conferința interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună (PESC/PSAC), organizată la Varșovia, în contextul dimensiunii parlamentare a președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene.
La reuniune au participat președinți și membri ai comisiilor pentru politică externă și apărare din parlamentele naționale, reprezentanți ai țărilor candidate aspirante la aderarea la UE, David McAllister, președintele Comisiei AFET din cadrul Parlamentului European, precum și o serie de invitați speciali în calitate de speakeri în cadrul sesiunilor.
Reuniunea a avut ca scop dezbaterea unor subiecte extrem de importante privind dinamica globală în schimbare, și anume: protejarea și securizarea Uniunii Europene și amenințările hibride ca factor de destabilizare a Europei, dezvoltarea unui nou cadru de securitate pentru UE, viitorul relațiilor transatlantice, consolidarea apărării europene în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, precum și securitatea în regiunea Mării Baltice și ostilitățile ruse ca încercări de a schimba granițele și de a evita sancțiunile.
Președintele Comisiei pentru politică externă a avut intervenții în două sesiuni, respectiv cea referitoare la protejarea și securizarea Uniunii Europene și amenințările hibride ca factor de destabilizare a Europei și cea privind consolidarea apărării europene în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, precum și în cadrul dezbaterii urgente dedicate viitorului relațiilor transatlantice. Totodată, în marja reuniunii, acesta a avut întâlniri bilaterale cu omologi din Senatul Republicii Polone, Parlamentul Republicii Finlanda, Parlamentul Suediei, Parlamentul Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Turcia, Senatul Republicii Cehe, Parlamentul Republicii Franceze, Parlamentul Ungariei și Parlamentul Norvegiei.
În intervențiile sale, senatorul Titus Corlățean a atras atenția asupra consecințelor grave pe care amenințările hibride și interferențele externe le-au exercitat asupra securității și democrațiilor statelor membre, a propus adoptarea unei abordări cuprinzătoare pe termen lung și a îndemnat la unitate ca element cheie la nivelul Uniunii Europene.
Acesta a subliniat importanța consolidării rezilienței statelor din Parteneriatului Estic, Balcanii de Vest și a Republicii Moldova, precum și furnizarea în continuare de asistență Ucrainei și accelerarea procesului de extindere.
De asemenea, senatorul Titus Corlățean a subliniat că este esențial ca UE să își consolideze cât mai rapid parteneriatele cu statele cu care împărtășește interese comune, să își consolideze propriile capabilități de apărare, evitând însă duplicarea cu structurile și capacitățile NATO și a subliniat că menținerea unui parteneriat transatlantic robust reprezintă un interes esențial pentru UE și, în special, pentru țările aliate din zona Mării Negre, mai ales în contextul actualelor evoluții geopolitice din regiune.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].