Comunicat de presă - Inspectoratul de Poliție Județean Bacău
Campanie de prevenire a accidentelor în zona căilor ferate desfășurată de polițiștii băcăuani
În perioada 27 - 28 martie a.c., polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bacău, împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au desfășurat activități informativ-preventive la Colegiul Național Ferdinand I și Liceul Teoretic Mihai Eminescu din municipiul Bacău, la Colegiul Național Costache Negri, Liceul Tehnologic și Școlile Gimnaziale 1 și 2 din Stațiunea Târgu-Ocna și la Școala Gimnazială din comună Palanca, având că teme principale prevenirea electrocutării la urcarea în vagoane, prevenirea accidentelor în timpul călătoriei cu trenul și siguranța în zona căilor ferate. La activități au participat 556 de elevi și 17 cadre didactice.
Polițiștii au discutat cu elevii despre riscurile la care se expun atunci când încearcă să realizeze o fotografie pe un vagon de tren sau când nu respectată regulile de conduită în incinta stațiilor de cale ferată, în zona triajelor și zonelor adiacente și dacă încearcă să se urce pe trenurile/ vagoanele staționate în gări și depouri chiar și dacă acestea sunt dezafectate.
O fotografie de pe tren poate părea o idee bună pentru rețelele de socializare, însă puțini sunt cei care cunosc riscurile la care se expun când escaladează un vagon de tren, în principal riscul de producere a unui arc electric și a electrocutării.
Este important de știut faptul că, arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune (27.000 de volți), iar pe lângă acesta, căderea de la înălțime poate produce traume grave.
Pe lângă informații despre riscul de electrocutare, elevii au primit și recomandări despre cum să-și protejeze bunurile și bagajele, atât în timpul călătoriilor cu trenul, cât și în zona de staționare gărilor.
De asemenea, elevilor li s-a recomandat să acorde mai multă atenție în zonele căilor ferate și să traverseze prin pasajele pietonale special amenajate.
Recomandările polițiștilor:
1. Pentru a călători în siguranță cu trenul:
- Așteptați trenul doar pe peron, la o distanță sigură de marginea acestuia;
- Nu vă apropiați de tren până când acesta nu s-a oprit complet;
- Nu încercați să urcați sau să coborâți din mers;
- Țineți-vă ferm de barele de sprijin la urcare și coborâre;
- Evitați aglomerația și împingerile pe peron și în tren;
- Respectați indicațiile personalului feroviar;
2. Atenție la urcarea și coborârea din tren !
- Urcați și coborâți doar când trenul s-a oprit complet;
- Verificați distanța dintre treaptă și peron pentru a evita căderea;
- Nu staționați în zona ușilor după urcare;
- Dacă ușile sunt automate, așteptați deschiderea completă înainte de a coborî;
3. Pericolul urcării pe vagoane - Risc de electrocutare !
- Nu vă urcați niciodată pe vagoanele de tren !
- Firele electrice de deasupra trenurilor sunt sub tensiune (27.000 de volți) - atingerea acestora sau apropierea la mai puțin de 1,5 metri poate duce la electrocutare;
- Nu aruncați obiecte pe firele electrice;
- Evitați să folosiți bățul, umbrela sau alte obiecte lungi în apropierea firelor de înaltă tensiune;
4. Traversarea căii ferate în siguranță
- Traversarea se face doar prin locuri special amenajate, la trecerile semnalizate;
- Așteptați ridicarea barierei și semnalul verde înainte de a traversa;
- Nu traversați dacă auziți sau vedeți un tren apropiindu-se;
- Nu folosiți căștile sau telefonul în timp ce traversați - trebuie să fiți atenți la sunetele de avertizare;
- Nu încercați să forțați traversarea înainte ca trenul să ajungă - trenurile au o distanță mare de frânare și nu se pot opri rapid;
Respectarea acestor reguli poate preveni accidente grave și salva vieți !
Activitățile vor continua în perioada următoare și vor viza creșterea gradului de conștientizare a elevilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar și în afara acestuia.
Întocmit,
Ag. Șef adj. de poliție
Dumitrache Gabriel
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].