logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Biblioteca Județeană 'Lucian Blaga' Alba

Octavian Goga, omagiat la Alba Iulia

Marți, 1 aprilie 2025, la Alba Iulia, va fi omagiat poetul Octavian Goga printr-o serie de activități ce se vor desfășura online, la sediul bibliotecii județene și la bustul poetului amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Organizatorii sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană 'Lucian Blaga' Alba.

Începând cu ora 9:00, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene 'Lucian Blaga' Alba vor fi postate următoarele activități: programul evenimentului, Octavian Goga - medalion literar, recomandare de carte pentru adulți și copii și poezia zilei. Între orele 8:00 și 18:00, toți cei ce vor vizita Biblioteca Județeană 'Lucian Blaga' Alba vor putea consulta o bună parte dintre volumele lui Octavian Goga, cărțile fiind expuse în cadrul unei expoziții de carte intitulată 'Octavian Goga în colecțiile bibliotecii'.

La ora 13:00, la bustul lui Octavian Goga situat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, vor fi depuse coroane și jerbe de flori și vor fi recitate poezii din opera poetului. Momentul se va desfășura cu sprijinul Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia și cu participarea și sprijinul reprezentanților ONG-urilor cultural - patriotice din Alba Iulia.

Bustul poetului Octavian Goga amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, este opera sculptorului Mihai Coșan și a ajuns la Alba Iulia grație eforturilor scriitorului Ion Mărgineanu, sprijinit de regretatul critic și istoric literar Mircea Cenușa, de istoricul Dan Dorin Ovidiu și de pictorul Nicolae Lascu. Bustul a fost descoperit după moartea sculptorului Mihai Coșan, motiv pentru care el a fost amplasat nefiind finalizat.

Octavian Goga, poet, academician, politician și prim-ministrul României din 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 s-a născut la 1 aprilie 1881, în satul Rășinari, fiind fiul preotului ortodox Iosif Goga și al învățătoarei Aurelia. Legătura sa cu județul Alba este aceea că și-a petrecut cele mai multe vacanțe în satul natal al tatălui său, Crăciunelul de Sus, sat ce aparține de comuna Cetatea de Baltă.

A debutat poetic în ziarul Tribuna (Sibiu) iar în 1905 i-a apărut la Budapesta volumul 'Poezii', pentru care a primit Premiul Năsturel-Herescu al Academiei Române. Poetul s-a bucurat de prestigiu literar remarcabil, astfel că, în 1920, Goga a fost ales membru al Academiei Române. La 5 mai 1938, în parcul castelului de la Ciucea, poetul a suferit un infarct cerebral și a intrat în comă. În ziua de 7 mai 1938, s-a stins din viață, la vârsta de 57 de ani, fiind înmormântat la Ciucea, pe domeniul familiei.

Daniela Floroian, bibliotecar

Afisari: 54

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].