Comunicat de presă - World Vision România
Conținutul toxic din social media afectează fetele din România: peste 66% se simt judecate pentru cum se îmbracă
World Vision România atrage atenția, în luna dedicată femeii, asupra presiunilor nocive la care sunt supuse adolescentele în mediul online
București, 27 martie 2025 - În luna martie, dedicată femeii și valorii sale în societate, World Vision România atrage atenția asupra unui fenomen care afectează tot mai multe fete și tinere: expunerea constantă la conținut toxic în social media. Într-o societate dominată de aparențe, filtre și idealuri nerealiste, adolescentele resimt din ce în ce mai mult o presiune constantă de a se conforma unor standarde impuse artificial.
Potrivit unui sondaj realizat de World Vision România în rândul adolescentelor:
* Peste 66% dintre fete se simt judecate pentru felul în care se îmbracă;
* 47% dintre adolescente se confruntă cu presiunea de a arăta perfect, din cauza că rețelelor sociale;
* Șase din zece fete au apelat, cel puțin o dată, la diete extreme sau nesănătoase pentru a pierde sau câștiga în greutate;
* 53% dintre ele au evitat participarea la activități sociale din cauza nesiguranței legate de aspectul fizic;
* 92% își doresc ca școlile să organizeze discuții despre imaginea corporală și presiunile sociale din mediul online.
Zi de zi, femeile de toate vârstele se confruntă în mediul online cu mesaje care le pot submina încrederea în sine - de la comentarii denigratoare și standarde nerealiste de frumusețe, până la opinii despre cum ar trebui să se comporte sau să trăiască.
Pentru a veni în sprijinul tinerelor, World Vision România a organizat un webinar live cu tema 'Conținutul toxic despre femei în social media', în parteneriat cu Girl Up România și In a relationship.
Webinarul a fost susținut de Silvia Ciubotaru, psihoterapeută și coordonatoare a platformei In a Relationship, împreună cu Anne-Marie Ionescu, activistă pentru drepturile fetelor în cadrul Girl Up România.
Cele două invitate la webinar le-au povestit tinerelor despre care este impactul, dar și cum pot gestiona următoarele teme pe care le regăsesc pe rețelele de socializare:
* Stereotipurile dăunătoare care descriu femeile ca fiind materialiste, false sau incapabile să gestioneze bani;
* Presiunea standardelor de frumusețe - promovarea excesivă a perfecțiunii fizice
* Normalizarea abuzului - cum anumite tipuri de conținut online pot justifica vina victimelor și pot distorsiona percepția tinerilor asupra relațiilor sănătoase.
Stereotipurile și adolescenții:
Stereotipurile perpetuează o imagine denaturată a femeilor, contribuind la scăderea încrederii în sine, limitarea aspirațiilor profesionale și sociale, precum și la discriminarea lor în diverse contexte sociale sau educaționale. 'Am observat tot mai mult la profesori etichetarea fetelor drept 'mai sensibile' decât băieții. Chiar astăzi o profesoară a susținut că băieții sunt mai inteligenți decât fetele', este mesajul unei persoane care a urmărit webinarul.
'Eu des mă îmbrac cu haine mai băiețești sau mai largi, unii oameni mă confundă cu un băiat din spate, și mă întreabă de ce mă îmbrac așa sau dacă ascund din corp, le explic că așa îmi place mie', ne-a transmis o tânără.
'Universul online este un spațiu vast, plin de oportunități, dar și de capcane. În această mare de conținut generat în fiecare clipă, devine tot mai dificil pentru tineri să distingă între ceea ce este sănătos și ceea ce este dăunător. Este esențial să creăm spații de dialog autentic în care să discutăm despre prejudecăți, discriminare și presiuni sociale. Numai astfel putem antrena gândirea critică și încrederea în sine a adolescenților.' - a declarat Silvia Ciubotaru, psihoterapeută.
Consecințele presiunilor și criticilor legate de aspectul fizic asupra fetelor
Din cauza complexelor referitoare la corpurile lor, șase din zece adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puțin o dată în viața lor pentru a pierde sau a crește în greutate. Pe rețelele de socializare se pune un accent puternic pe aspectul fizic, iar presiunea de a se conforma unui anumit standard este și mai intensă în rândul copiilor și adolescenților.
O altă consecință a acestui val de presiune referitor la imaginea corpurilor fetelor este izolarea. Mai bine de jumătate dintre ele au refuzat să participe la anumite activități sociale pentru că se simțeau 'nesigure de aspectul lor fizic', au declarat peste 52% dintre adolescentele care au participat la sondajul World Vision.
'Fără a avea o hartă mentală clară a reperelor și valorilor etice pentru o viață echilibrată, sănătatea psihică a tinerei generații va fi influențată profund de tendințele de dezinformare și dezbinare existente în spațiile virtuale în care aceștia își desfășoară mare parte din activitățile de socializare și timp liber.', a explicat în cadrul webinarului Silvia Ciubotaru, psihologă & psihoterapeută, coordonatoare In a Relationship.
Webinarul a fost organizat în cadrul proiectului 'Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării', parte a programului'Vreau în clasa a 9-a', susținut pentru al patrulea an consecutiv de Alka România. În 2025, 13 eleve din mediul rural din județul Iași beneficiază de un pachet complet de educație care include: dezvoltare personală, ateliere de prevenire a violenței, orientare vocațională și consiliere psihologică.
Despre World Vision România
World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume.
Detalii la www.woldvision.ro și http://fb.com/WorldVisionRomania
Despre Girl Up România
Girl Up este o mișcare globală, lansată de Fundația Națiunilor Unite, care sprijină și promovează leadership-ul feminin în rândul adolescentelor, oferindu-le resursele necesare pentru a deveni agenți ai schimbării în comunitățile lor. Girl Up Romania este prima organizație de activism și egalitate de gen pentru liceeni. Programele organizației ajută fetele să își dezvolte abilitățile în organizarea comunității, stabilirea obiectivelor și comunicarea eficientă.
Detalii: https://girlup.org și https://www.instagram.com/girlup.romania/
Despre In a Relationship
'In a Relationship' este un proiect de psihoeducație pentru prevenția abuzurilor relaționale și a violenței domestice, creat în 2016 de Fundația Friends For Friends. Proiectul este adresat tinerilor din România, dar și părinților, profesorilor și adulților implicați în creșterea și educația tinerelor generații, oferind instrumente și resurse educaționale necesare pentru dezvoltarea unor spații sigure de dialog intergenerațional.
Detalii: https://inarelationship.ro/ și https://www.instagram.com/in_a_rel/
Despre Alka România
Alka este un producător de snackuri dulci și sărate, cu o experiență de peste 30 de ani în domeniu. Cu un portofoliu variat de produse apreciate de consumatori, Alka s-a impus ca un jucător important pe piața din România, oferind gusturi autentice și calitate constantă în fiecare produs. Totodată, Alka investește constant în proiecte de responsabilitate socială, susținând educația, mediul, dezvoltarea comunităților și inițiativele care contribuie la un viitor mai bun pentru tânăra generație.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].