Comunicat de presă - Președintele Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților, Alexandru-Mihai Ghigiu
Dezbatere cu tema 'Promovarea culturii basarabene în România prin intermediul educației', organizată de Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților alături de Comisia pentru învățământ, știință și inovare din Senat și Organizația Studenților Basarabeni din București
Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților și Comisia pentru învățământ, știință și inovare a Senatului au organizat, alături de Organizația Studenților Basarabeni din București, în data de 26 martie 2025, dezbaterea cu tema 'Promovarea culturii basarabene în România prin intermediul educației'.
Evenimentul a fost organizat în contextul în care, în anul 2017, Parlamentul României a instituit o nouă sărbătoare națională - Ziua Unirii Basarabiei cu România, marcată anual în data de 27 martie, dată aleasă în amintirea votării, în Sfatul Țării de la Chișinău, a Unirii Basarabiei cu România, în 27 martie 1918.
La dezbatere au participat, alături de membri ai celor două comisii, Excelența Sa, domnul Victor Chirilă, Ambasadorul Republicii Moldova la București, senatori și deputați din alte comisii parlamentare și reprezentanți ai Organizației Studenților Basarabeni din București.
Dezbaterile au avut ca temă centrală ideea că promovarea culturii românești este cea mai solidă legătură existentă între cele două țări, subliniindu-se contribuția deosebită a studenților în parcursul european al Republicii Moldova.
Studenții basarabeni au adus în discuție o serie de teme precum: manualele și curricula școlară, venind cu propunerea ca acestea să includă o secțiune privind istoria românilor din Basarabia sau studierea în România de opere și autori din Republica Moldova, atât la nivel liceal, cât și la nivelul învățământului superior.
Membrii Comisiilor și-au exprimat deschiderea în vederea sprijinirii studenților basarabeni, astfel încât propunerile lor să fie transmise și analizate la nivelul Parlamentului și Executivului.
Anual, un număr important de tineri din Republica Moldova aleg să vină să studieze la universitățile din România. Pentru a veni în sprijinul lor, a fost organizat în ultimii 10 ani Târgul Universităților din România la Chișinău și alte câteva orașe, ce are drept scop informarea absolvenților de liceu din Republica Moldova cu privire la admiterea la învățământul universitar din România.
O educație de calitate este cea mai bună cale de a sprijini cooperarea culturală. Integrarea europeană a Republicii Moldova rămâne un obiectiv important, cu implicații majore pentru ambele maluri ale Prutului.
PREȘEDINTE
Alexandru-Mihai Ghigiu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].