logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' din București

Film O'Clock International Festival #5 anunță cu mândrie selecția de filme clasice și organizarea unei dezbateri educaționale - Poeți sau ingineri în realizarea filmelor?

București, 26 martie 2025

Cea de-a cincea ediție a Film O'Clock International Festival promite o experiență unică între 3 și 6 aprilie 2025, celebrând arta cinematografică și diversitatea culturală printr-o selecție impresionantă de filme contemporane, clasice, evenimente educaționale și discuții cu invitați speciali. Festivalul are loc simultan în unsprezece teritorii, conectând iubitorii de cinema din România, Lituania, Polonia, Ucraina, Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, Egipt și Africa de Sud. Proiecțiile din România vor avea loc la Cinemateca Eforie din București, iar conferința academică pe tema Archives, Cinema and Collective Healing va avea loc la UNATC - sediul din Tudor Arghezi.

Un prim eveniment special al festivalului va avea loc astăzi, miercuri 26 martie, ora 19:00, online - premiera în limba română a podcastului Celluloid Solidarity.

Un început spectaculos în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale din București

Deschiderea oficială a festivalului marchează și celebrarea a 75 ani de la înființarea UNATC București și va avea loc joi, 3 aprilie, la ora 18:45, cu proiecția 'Romanian Classic Shortfilms - Together Across Time Zones - Celebrating 75 Years of Stories at UNATC'. Această selecție include scurtmetraje de referință realizate de prima generație de studenți la Regie și Imagine ai UNATC, între 1967 și 1970, după o pauză de un deceniu.

Proiecția specială cuprinde următoarele titluri:

- Cântec, regia Felicia Cernăianu, 1968 (11 min)

- Cercul, regia Mircea Veroiu, 1968 (10 min)

- Viața în roz, regia Dan Pița, 1969 (18 min)

- Ritmuri, regia Andrei Vidrașcu, 1970 (5 min)

- Dictatorul și supusul său, regia Ada Pistiner, 1967 (12 min)

Aceste bijuterii cinematografice sunt parte din proiectul Arhiva Activă, al UNATC 'I.L. Caragiale', care contribuie la digitalizarea și restaurarea patrimoniului audiovizual.

La eveniment vor participa și o parte din autorii și protagoniștii acestor filme.

Secțiunea de filme clasice este completată de o suită de capodopere atemporale:

- The Undesirable (Ungaria, regia Michael Curtiz, 1914, 63 min): o poveste emoționantă despre relația mamă-fiică, regizată de celebrul autor al filmului Casablanca. Această capodoperă timpurie oferă o perspectivă valoroasă asupra talentului unui regizor care avea să influențeze profund cinematografia clasică.

- Coșmarul vesel (Grecia, regia Sissy Vafea, 1983, 55 min): un documentar-bijuterie despre creativitatea copiilor în procesul de realizare a unui film. Regizoarea, cu o carieră dedicată timp de peste 40 de ani predării filmului către copii, va susține și un masterclass special pentru educatori în cadrul festivalului.

- O femeie și cei patru bărbați ai ei (Lituania, regia Algimantas Puipa, 1983, 90 min): o baladă cinematografică ce ne poartă într-un sat de pescari baltici la începutul secolului XX. Povestea urmărește eroina centrală, o femeie care, în ciuda pierderilor repetate ale soților ei, găsește mereu sprijin în familie pentru a-și proteja casa și copiii. Ritmul melancolic al filmului evocă marea, nisipurile și vânturile de coastă, reflectând ciclurile vieții, tragedia și reînnoirea.

- Pământ (Ucraina, regia Oleksandr Dovjenko, 1930, 76 min): considerat una dintre capodoperele cinematografiei mute, filmul explorează cu o intensitate poetică și vizuală transformările profunde ale vieții rurale ucrainene în timpul procesului de colectivizare, punând în contrast tradiția și modernitatea. Imaginile sale puternice, compozițiile picturale și ritmul meditativ conferă filmului o dimensiune lirică rar întâlnită.

- Amator (Polonia, regia Krzysztof Kieslowski, 1979, 112 min): o capodoperă semnificativă în carierea regizorului Krzysztof Kieslowski, fiind una dintre primele sale lucrări ce anticipează tematicile recurente din filmele sale ulterioare. Acest film se centrează pe obsesia pentru cinema, dar, mai profund, explorează și impactul pe care arta și creativitatea îl pot avea asupra vieții unui individ, asupra relațiilor interumane și asupra percepției realității.

- Guguță (Moldova, regia Constantin Bălan, 1980-1990, 61 min): colecția de scurtmetraje care are ca protagonist un băiețel curios și plin de imaginație, îmbină tradiția animației moldovenești cu elemente ale folclorului local, construind un univers colorat și jucăuș, care a reușit de-a lungul timpului să cucerească atât copii, cât și adulți, prin farmecul său nostalgic.

- Mapantsula (Africa de Sud, regia Oliver Schmitz, 1988, 103 min): o poveste cutremurătoare despre transformare și conștiință politică, ce urmărește evoluția lui Panic, un mic gangster sud-african care ajunge să joace un rol activ în lupta anti-apartheid. La lansare, a fost interzis, dar a câștigat premii internaționale și a devenit un simbol al rezistenței și schimbării politice din Africa de Sud.

- Ghazal al-banat (Egipt, regia Anwar Wagdi, 1949, 120 min): Un musical clasic al cinematografiei egiptene, Ghazal al-banat este povestea unui profesor sărac de limba arabă care, printr-o serie de întâmplări, se regăsește la o răscruce între iubire și sacrificiu. Rămâne un exemplu strălucit al cinematografiei din perioada de aur, și este considerat unul din cele mai bune filme egiptene din toate timpurile.

- Trei (Serbia, regia Aleksandar Petrovic, 1965, 80 min): o lucrare profund umanistă care examinează impactul războiului din trei perspective esențiale: martorul, victima și executorul. Plasat în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial, filmul subliniază absurditatea și inutilitatea războiului, printr-o explorare emoționantă a suferinței și a costurilor sale umane. Regizorul creează un portret intim al violenței războiului, punând accent pe trauma pe care o lasă în urma sa și pe interdependența destinelor celor implicați. Trei este un film cu o viziune puternic anti-război, un apel emoționant la pace și la înțelegerea suferinței umane.

- Ultimul Cuvânt (Bulgaria, regia Binka Zhelyazkova, 1973, 118 min): un film simbolic despre rezistența feminină în fața unui regim opresiv, ce se centrează pe ultimele zile ale șase femei prizonieri politici, care așteaptă execuția. Regizoarea reinterpretează viața în fața morții, punând accent pe puterea simbolică a nașterii și a ritualurilor care marchează tranziția dinspre întuneric spre lumină.

Dezbatere internațională educațională: 'Poeți sau Ingineri în Realizarea Filmelor?'

Pe 3 aprilie, începând cu ora 12:00 (ora României), festivalul organizează online o dezbatere inedită cu tema 'Poeți sau ingineri în realizarea filmelor', avându-l ca invitat special pe regizorul polonez premiat Rafael Kapelinski (https://www.thestoryspectrum.com/). Alături de el, vor participa și reprezentanți ai prestigioaselor Școli de Film Poloneze, care vor explora modul în care abordările creative și tehnice se intersectează în procesul de realizare a unui film.

Discuția va adresa o întrebare fundamentală: ce definește un cineast? Este el un poet al imaginației, ghidat de emoție și creativitate, sau un inginer al meșteșugului cinematografic, ghidat de precizie și structură? Se va analiza echilibrul dintre artă și tehnică, evidențiind cum creativitatea și expertiza tehnică pot armoniza pentru a forma cineaști complete.

Evenimentul este deschis publicului și se adresează în special studenților la film, tinerilor profesioniști din domeniu, educatorilor și pasionaților de cinematografie care doresc să înțeleagă mai bine procesul de realizare a filmelor. Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate.

Pentru a participa, completați formularul de înscriere disponibil la: https://forms.gle/ed9NDg4VmvznWmaS8

Despre Film O'Clock International Festival

Film O'Clock este un festival cu o viziune unică, care celebrează cinematografia globală prin conectarea simultană a audiențelor din 11 țări. Festivalul promovează discuții semnificative și proiecții sincronizate, devenind un punct de întâlnire pentru cineaști, critici și publicul larg, contribuind la dezvoltarea unui dialog intercultural vibrant.

Film O'Clock International Festival #5 este un proiect cultural produs de Creatrix Fama și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)*. Cea de-a cincea ediție este organizată sub egida 'Solidarity on Screen - Polish Presidency Film Review', cu sprijinul Institutului Adam Mickiewicz ca parte a programului cultural internațional al Președinției Poloneze a Consiliului Uniunii Europene 2025.

Parteneri: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' din București (UNATC), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), DACIN SARA, Arhiva Națională de Filme, Cinemateca Eforie, Institutul Polonez din București, F-Sides Club Cineclub, Filmoteka Narodowa - Instytut Audiowizualny, Wytwornia Filmow Dokumentalnych i Fabularnych, Kino Iluzjon (Polonia), 35 mm online, Bulgarian National Film Archive, National Academy of Theatre and Film - NATFA (Bulgaria), Vilnius Academy of Arts (Lituania), Lithuanian Film Centre, CNC Moldova, Mediacor Chișinău, Institutul Național de Film al Ungariei, Tisza Mozi (Ungaria), Dovjenko Centre, Zhovten Cinema (Ucraina), Schedia - Centre for Artistic and Pedagogical Training (Grecia), Asociația Româno-Elenă Artă și Cultură (Grecia), Otvoreni Univerzitet Subotica Doo (Serbia), Cinemaeuropa Subotica (Serbia), Delta Video (Serbia), Neelsie Cinema (Africa de Sud), Jesuit Cinema Club (Egipt), Medfest Egipt, ART, thestoryspectrum.com.

Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Spotmedia, LiterNet, Munteanu Events, Zile și Nopți, Cinefilia, Cinefan, România Pozitivă, Investigatoria Press, Romania Journal, Revista Film, Film Menu, MovieNews, Filme-Cărți, PostModern.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Afisari: 250

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].