Comunicat de presă - Universitatea de Vest din Timișoara
UVT anunță demararea proiectului
'Dotarea infrastructurii Universității de Vest din Timișoara în acord cu nevoile Pieței forței de muncă'
Universitatea de Vest din Timișoara, în calitate de beneficiar, anunță demararea proiectului 'Dotarea infrastructurii Universității de Vest din Timișoara în acord cu nevoile pieței forței de muncă' (Cod SMIS: 327277), prin care se va realiza creșterea calității academice și a capacității de inovare a Universității de Vest din Timișoara prin dezvoltarea infrastructurii educaționale a celor unsprezece facultăți, în acord cu progresul tehnologic și dinamica socio-economică.
Proiectul are o durată de implementare de 24 luni (începând din 25 martie 2025) și este finanțat prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest ca Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027. Reprezentanții ADR Vest și UVT au semnat în 25 martie 2025 contractul de finanțare al acestui proiect, inclus în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, Prioritatea 6: O regiune educată și atractivă, Obiectivul specific: RSO4.2 (Îmbunătățirea accesului egal la servicii de calitate și incluzive în educație și învățarea pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii accesibile, inclusiv prin promovarea rezilienței pentru educația și formarea la distanță și online), Intervenția regională: 6.1. D (Investiții în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, profesional și superior - universități).
Valoarea proiectului:
Valoarea totală a proiectului este de 25.248.180,25 lei, cu o valoare totală eligibilă a proiectului (inclusiv TVA eligibil) de 23.297.110,30 lei, o valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR/ FSE+/ FC/ FTJ) de 17.272.477,58 lei, o valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național de 5.558.690,55 lei, o valoare eligibilă a cofinanțării care îi revine beneficiarului de 465.942,17 leisi cu o valoare totală neeligibilă a proiectului (inclusiv TVA neeligibil) de 1.951.069,95 lei.
Obiectivul general:
Obiectivul general al proiectului vizează creșterea calității academice și a capacității de inovare a Universității de Vest din Timișoara prin dezvoltarea infrastructurii educaționale a celor unsprezece facultăți, în acord cu progresul tehnologic și dinamica socio-economică, iar activitățile și rezultatele principale aferente proiectului vor consta în achiziții de echipamente și dotarea spațiilor de învățământ, precum și dezvoltarea programelor de formare existente și a unor programe noi.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
Obiectiv specific 1: Adoptarea și implementarea tehnologiilor de ultimă generație în cadrul Universității de Vest din Timișoara prin dotarea și echiparea a două amfiteatre, a șapte laboratoare și a unui container remote pentru garantarea unui nivel ridicat de performanță academică și de cercetare.
Obiectiv specific 2: Optimizarea infrastructurii educaționale prin furnizarea de platforme avansate de învățare pentru dezvoltarea abilităților practice și teoretice în diverse domenii, asigurând accesul echitabil la resurse digitale avansate.
Obiectiv specific 3: Îmbunătățirea calității și accesibilității educației la Universitatea de Vest din Timișoara prin actualizarea și diversificarea programelor de studiu, în vederea facilitării tranziției studenților de la educație la piața muncii.
Activitățile prevăzute:
Structura proiectului include activități aferente activității de bază și activități de tip FSE+.
1. Dotări:
Prin intermediul proiectului vor fi dotate spațiile de învățare cu echipamente de ultimă generație (state of the art) pentru a sprijini atractivitatea universității și pentru a asigura un nivel ridicat de congruență între specializările/ programele de studii și nevoile pieței muncii regionale.
Spațiile de învățare din cadrul facultăților beneficiare ale proiectului (Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, Facultatea de Drept, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Muzică și Teatru, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Facultatea de Fizică, Facultatea de Sociologie și Psihologie), sunt dotate cu tehnologie Wireless.
Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul UVT, facultate din categoria 1, va fi dotată cu aer condiționat.
În cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, facultate din categoria 2, va fi dotat prin intermediul proiectului un laborator de jurnalism necesar pentru formarea viitorilor jurnaliști și pentru îmbunătățirea calității educației în domeniul jurnalismului.
În cadrul Facultății de Arte și Design, facultate din categoria 1, va fi dotat prin intermediul proiectului un laborator de prototipare și gaming. Laboratorul va fi dotat cu echipamente de ultimă generație și va contribui la dezvoltarea creativității și inovației în rândul studenților (prototipare rapidă, explorarea tehnologiilor noi, interdisciplinaritate, colaborare între domeniile arte, design și programare; integrarea jocurilor în arte aptitudini în utilizarea tehnologiilor digitale și programare și design de jocuri etc.)
În cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie (FSP), facultate din categoria 2, se vor dota trei laboratoare: 1 laborator de cercetare de ultimă generație, denumit LabNeuroCog, cu echipamente avansate pentru cercetarea neurocognitivă, facilitând astfel studii și experimente de înaltă calitate., 1 laborator de Psihologie Experimentală cu echipamente avansate necesare pentru desfășurarea studiilor de psihologie experimentală și 1 laborator de sociologie cu echipamente și tehnologii avansate pentru facilitarea studiilor sociologice și a cercetării sociale.
În cadrul Facultății de Fizică, facultate din categoria 2, se va dota un laborator de fizică cuantică destinat noilor cursuri: Mecanică cuantică avansată și aplicații, anul 3, secțiile Fizică/ Fizică informatică; Theory of quantum information, master Advanced Research Methods în Physics. În cadrul dotărilor vor fi integrate modulele: sursă de inseparabilitate ajustabilă, filtru de polarizare motorizat și cuplare cu fibră optică; studiul NV-urilor în diamant cu configurare confocală, ce include o sursă de microunde pulsate, sursa laser și bobine; Interferometru Michelson împreuna cu un sistem de deplasare motorizat și oglinzi piezoelectrice și interferometrul Hong-Ou-Mandel pentru demonstrarea interferenței a 2 fotoni.
În cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie, facultate din categoria 3, se va dota un Laborator de imunologie destinat mai multor discipline din planurile de învățământ ale specializărilor de la ciclul de licență Biologie (anul II), Biochimie (anul II), Chimie medicală (anul III) și a programelor de masterat Biologia dezvoltării și influența factorilor exogeni asupra organismelor (anul I) și Masterat didactic în Biologie (anul I).
În cadrul Universității de Vest din Timișoara, vor fi dotate 2 amfiteatre, cu dotări IT, mobilier, corpuri iluminat etc., A32 (alocat Facultății de Educație Fizică și Sport) și A33 (alocat Facultății de Sociologie și Psihologie). Amfiteatrele dotate vor dispune de locuri accesibile pentru persoanele cu dizabilități.
De asemenea, va fi achiziționat un Container Remote computing și echipamentele Remote computing aferente pentru utilizarea de către Facultatea de Matematică și Informatică. Containerul și echipamentele Remote computing joacă un rol esențial în mediul IT modern, oferind soluții flexibile și eficiente pentru gestionarea și executarea aplicațiilor. Containerul facilitează dezvoltarea și implementarea rapidă a aplicațiilor, în timp ce echipamentele remote computing asigură resursele și infrastructura necesară pentru a sprijini aceste aplicații. Utilizarea acestor tehnologii permite Universității de Vest din Timișoara să răspundă rapid la cerințele pieței și să inoveze continuu.
2. Activități de creștere a calității și accesului la educație, inclusiv pentru dezvoltarea de noi specializări, de tipul Fondului Social European Plus (FSE+).
Activitățile de tipul FSE+ derulate prin proiect vor fi:
Sprijinirea cursurilor existente prin îmbunătățirea conținutului și adaptarea la cerințele pieței - vor fi sprijinite cursurile Imunobiologie, Imunologie și imunochimie, Imunologie clinică (Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie); Mecanică cuantică avansată și aplicații, Theory of quantum information (Facultatea de Fizică); Grafică și Interfețe de utilizator, Grafică și jocuri serioase (Facultatea de Matematică și Informatică).
Dezvoltarea de noi programe de master, în special în domeniile de specializare inteligentă ale Regiunii Vest, în acord cu dinamica pieței muncii și emergența tranziției digitale și ecologice; Programe de master în Biologie la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Program de master în Quantum Science and Information la Facultatea de Fizică și Facultatea de Matematică și Informatică și Program de master în realitatea virtuală și augmentată la Facultatea de Matematică și Informatică.
Grupul țintă care va beneficia de dotările prevăzute este format din cei aproape cinsprezece mii de studenți, din cadrul celor unsprezece facultăți UVT. Grupul țintă este format, de asemenea, și din Universitatea de Vest din Timișoara, în calitate de proprietar al infrastructurilor, cu facultățile subiect al investițiilor (Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, Facultatea de Arte și Design, Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Sociologie și Psihologie, Facultatea de Fizică, Facultatea de Științe ale Guvernării și Comunicării, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Facultatea de Drept, Facultatea de Muzică și Teatru). Principalele beneficii ale acestora sunt cele legate de o calitate superioară a infrastructurii de învățământ, dar și de măsurile ce vor fi implementate la nivel de curriculă universitară.
Beneficiarii indirecți sunt cadrele didactice și personalul administrativ și auxiliar care activează în cadrul facultăților (peste o mie două sute de cadre didactice și persoane din corpul administrativ și auxiliar). O altă categorie de beneficiari indirecți este reprezentată de viitorii studenți care vor beneficia de infrastructurile dotate și modernizate prin proiect și de cursurile adaptate la nevoile și cerințele pieței muncii, precum și de partenerii din mediul socio-economic ai UVT care participă la activități comune de formare sau cercetare.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: 'Acest nou proiect de investiții, cofinanțat cu fonduri europene asigurate prin ADR Vest, va contribui la dezvoltarea unui ecosistem educațional modernizat, util studenților și cercetătorilor de la UVT, dar și comunității timișorene, în general. Vom asigura, astfel, un context educațional aliniat cu cele mai avansate tendințe ale progresului tehnologic și ale dinamicii socio-economice, un mediu care va susține semnificativ integrarea studenților și absolvenților UVT la cerințele pieței muncii.'
Universitatea de Vest din Timișoara, www.uvt.ro
Coordonator, Ec. dr. Laurențiu Georgescu
Programul Regional Vest este principalul instrument de finanțare din fonduri europene care sprijină creșterea economică și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Regiunea Vest.'
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin ADR Vest în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027. Pentru informații detaliate despre program, accesați www.vest.ro
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a ADR Vest.
Programul Programul Regional Vest 2021-2027
Proiect: 'Dotarea infrastructurii Universității de Vest din Timișoara în acord cu nevoile pieței forței de muncă'
Horea Băcanu
Universitatea de Vest din Timișoara
Departamentul de Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional
https://uvt.ro/ro/
https://uvt.ro/ro/dcimi/comunicate-de-presa/
https://www.facebook.com/uvtromania
http://univ-unita.eu/
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].