logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Muzeul Național al Țăranului Român

A FOLDED REALITY
Expoziția artistului vizual Liviu Mihai

3 - 23 aprilie 2025, Sala Irina Nicolau
Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 3 aprilie 2025, de la ora 18.30, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției A Folded Reality, a artistului vizual Liviu Mihai.

Noul proiect expozițional reprezintă o colaborare instituțională cu Centrul de Excelență în Studiul Imaginii a Universității București, fiind curatoriat de Ana Negoiță (curator) și Iulia Radu & Catinca Iacobescu (asistenți curatori).

A Folded Reality integrează cea mai recentă serie de lucrări ale artistului Liviu Mihai, nucleul central al expoziției constituindu-se în jurul unui proces personal de analiză plastică a realității, astfel încât lucrările selectate nu sunt simple reprezentări; acestea descompun, distorsionează și reconfigurează realitatea. Imaginea picturală desface narațiuni ascunse, care împing limitele pânzei și provoacă privitorul să-și pună întrebări despre ceea ce se vede, ceea ce crede că vede, dar și despre ceea ce rămâne ascuns.

Seria păstrează reminiscente ale unui stil personal al artistului prin trimiteri la o paletă fauvistă, care glisează peste teme interdisciplinare, dezvăluind imagini iconice ale istoriei artei, satire culturale și reflecții profund personale. Fiecare compoziție devine o fisură în realitate, o fereastră către o lume în care simbolurile intră în coliziune, timpul se curbează, se răsucește, iar percepția este fluidă, departe de a fi fixă.

Lucrările lui Liviu Mihai impresionează prin culoare și energie electrică, evocând o vitalitate plastică ce pare simultan explozivă și controlată. Însă, dincolo de frustra spontaneitate, lucrările sunt încărcate de semnificații stratificate, critici subtile și intervenții satirice. Una dintre piesele centrale face referire directă la Olympia lui Edouard Manet, un simbol al provocării artistice din propria sa perioadă, regândit aici prin întrebarea: What is wrong with you, Olympia? (Ce este în neregulă cu tine, Olympia?). Intervenția artistică confruntă atât receptarea istorică a lucrării lui Manet, cât și mecanismele mai ample ale judecății, moralității și percepției care modelează narațiunile pe care le construim în jurul artei, culturii și societății.

Aceste lucrări sunt stratificate vizual; acestea sunt conceptual pliabile, presând pe marginea conștiinței noastre culturale. În cadrul compozițiilor dinamice, apar referințe la războaiele culturale, anxietățile nucleare și supravegherea omniprezentă - părți dintr-o realitate ce pare tot mai fragmentată. Laitmotivul ochiului, care apare frecvent în lucrările sale, servește atât ca observator atotvăzător, cât și ca o amintire neliniștitoare a complicității noastre în spectacolul vieții moderne.

În dialog cu picturile, instalațiile sculpturale ale lui Mihai - foi metalice pliate și pictate - adaugă o dimensiune tactilă experienței, aducând-o în spațiul fizic. Aceste lucrări reflectă întrebarea centrală a expoziției: ce se întâmplă atunci când sensul în sine este pliat, remodelat, distorsionat și reasamblat? Rigiditatea metalului cedează intervenției artistice: modelat în forme fluide, acesta vorbește despre tensiunea dintre structură și haos, dintre permanență și impermanență. Așa cum istoria și percepția se răsucesc sub greutatea reinterpretării, tot așa și materialul cedează transformării.

A Folded Reality este o meditație asupra percepției și introspecției personale, asupra identității și peisajului mereu schimbător al adevărului. A păși în lumea lui Liviu Mihai înseamnă a începe/a porni într-o călătorie/excavare interioară, o confruntare cu propria existență stratificată, o invitație de a decoji straturile de presupuneri și de a confrunta ceea ce se află dedesubt. Într-o lume în care realitățile politice și sociale devin tot mai precare, unde adevărul este contestat și istoriile rescrise, aceste lucrări ne îndeamnă să ne reanalizăm propriile presupuneri, să examinăm ceea ce susținem și să privim dincolo de suprafață - să ne angajăm în complexitate, mai degrabă decât să fugim de ea, să îmbrățișăm incertitudinea ca mijloc de înțelegere profundă.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, în perioada 3 - 23 aprilie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea, marțea și cu ocazia sărbătorilor legale este închisă.

*

Liviu Mihai (n. 1980, Slatina) și-a cultivat o voce artistică distinctă la confluența dintre abordările tradiționale și cele contemporane ale artei vizuale. Alimentate încă din copilărie, fascinația și pasiunea pentru artă, deși contestate, inițial, de familie, l-au condus către Școala de Arte din Craiova și, ulterior, la Universitatea Națională de Arte din București. Temele pe care le abordează artistul sunt profund ancorate în existențialism, Liviu Mihai explorând evoluția și interacțiunea dintre realism și abstractizarea expresivă. Ceea ce îl diferențiază de mulți artiști postmoderniști contemporani este măiestria utilizării culorii și înclinația sa către tehnici mixte, integrând armonios compoziții îndrăznețe cu comentarii culturale incisive.

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, Agenția Națională de Presă AGERPRES, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, aiciastat.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, arthood.ro, www.News24.ro, www.qmagazine.ro, visitbucharest.today, zelist.ro

Afisari: 57

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].