Comunicat de presă - Muzeul Hărților
'Geografii personale cu Nona Rapotan'
Anca Vieru: despre Theodor Pallady și biografia ca o hartă a destinului
Data: 4 aprilie 2025, ora 18:00
Adresă: Muzeul Hărților, str. Londra nr. 39, București
Participarea se face pe bază de înscriere și achitarea taxei de 20 lei, accesând următorul link:
https://eventbook.ro/other/bilete-geografii-personale-cu-nona-rapotan-2
Muzeul Hărților vă invită pe 4 aprilie 2025, ora 18:00, la o nouă întâlnire din seria 'Geografii personale cu Nona Rapotan', în care parteneră de dialog este Anca Vieru. Se va discuta despre cartea 'Pallady. Ulise legat de catarg' (Editura Polirom, 2023), o biografie a pictorului Theodor Pallady, scrisă și documentată minuțios de Anca Vieru. Autoarea va explica de ce biografia unui artist poate fi privită ca o hartă, în care evenimentele importante pot fi 'bornele' care îi marchează destinul.
Theodor Pallady a fost un faimos pictor român, care a creat în prima jumătate a secolului XX. Este cunoscut pentru stilul său modernist, în armonie cu spiritul vremii, pentru prieteniile cu pictori celebri, cum ar fi Henri Matisse, Gustave Moreau sau Georges Rouault, cât și pentru viața sa personală tumultuoasă.
Anca Vieru este o prozatoare versatilă, cunoscută pentru romanul 'Spulberatic' (2018) și volumul de proză scurtă 'Fără poză de profil' (2022), nominalizat la Premiile Sofia Nădejde. La dialog va participa din ipostaza de biograf, descriind, printr-o combinație de ficțiune și istorie, viața unui artist important, cunoscut pentru pasiunea pe care a stârnit-o în epocă.
Scriitoarea îi face lui Pallady un portret umanizat și fermecător, care ne încurajează să citim biografia artistului, să vizităm muzeele care îi găzduiesc opera și să descoperim povestea renumitului tablou 'La blouse roumaine', care a făcut ia românească celebră în întreaga lume.
Proiectul 'Geografii personale cu Nona Rapotan' își propune oglindirea într-o lumină nouă a hărților, din prisma literaturii contemporane și a întâlnirii cu personalități culturale. Pe parcursul fiecărei întâlniri vor fi abordate subiecte aflate la intersecția artelor. Pornind de la literatură, discuțiile vor invita ascultătorii să facă conexiuni cu lumea artelor, de la pictură și sculptură la muzică și teatru. Inițiatoarea proiectului, Nona Rapotan, este profesor de științe sociale și jurnalist cultural, cu o activitate susținută în critica literară și coordonator al platformei www.bookhub.ro, care a împlinit 10 ani de existență.
Muzeul Hărților din București se numără printre puținele instituții culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecție de lucrări realizate în perioada secolelor XVI - XX, hărți vechi și gravuri ce reprezintă în principal provinciile românești, țări și regiuni europene, precum și hărți astronomice și planuri de oraș. Muzeul își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunității, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul și angajarea creativă. Muzeul organizează expoziții temporare, ateliere, conferințe, concerte și diverse alte evenimente pentru un public variat, amator de experiențe culturale de calitate.
http://www.muzeulhartilor.ro
Parteneri media: Ziarul News, România Pozitivă, Radio România Cultural, Historia, ACC Media Channel, Promenada Culturală, AICI A STAT, i-Tour.ro, daciccool.ro.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].