Comunicat de presă - COTAR
Companiile de asigurări pierd peste 90% dintre procesele cu persoanele păgubite și unitățile reparatoare
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) vine cu lămuriri în legătură cu decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție în favoarea unei companii de asigurări, care ar putea schimba cursul proceselor împotriva companiilor de asigurări.
Decizia ÎCCJ despre care s-a vehiculat ideea că ar urma să influențeze toate deciziile viitoare ale instanțelor de judecată nu dă o dezlegare universal valabilă problemei acordării de despăgubiri RCA la timp și integral și nici nu validează practicile abuzive ale societăților de asigurare, ci se limitează la analiza unei situații în care o firmă de asigurări fusese sancționată de către ASF pentru încălcarea legislației în domeniul despăgubirilor RCA, într-o speță concretă. Companiile de asigurări pierd peste 90% dintre procesele cu persoanele păgubite și unitățile reparatoare, iar situația va rămâne aceeași în continuare.
Situația este următoarea: o companie de asigurări a câștigat un litigiu împotriva Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), într-un dosar de contencios administrativ, în care Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis recursul asigurătorului RCA și a anulat o sancțiune aplicată de ASF în legătură cu plata unei despăgubiri, într-un anume dosar de daună.
Dosarul în cauză a fost unul singular și a avut ca obiect contestarea unei decizii ASF privind sancționarea companiei de asigurări în cauză, care nu a achitat despăgubirile către clienți conform prevederilor Legii RCA, iar hotărârea a fost pronunțată de către ICCJ în anul 2024. Practic, ASF a sancționat punctual o firmă de asigurare, aceasta a contestat în instanță acea sancțiune aplicată de către ASF și a câștigat, în recurs, urmare a unei interpretări criticabile a instanței de judecată.
'ASF pierdea aproape toate procesele în instanță, atunci când erau depuse contestații de către City Insurance și Euroins, înainte ca acestea să intre în faliment. Soarta unui dosar aflat pe rolul instanțelor de judecată este influențată inclusiv de modul în care una dintre părți reușește să se apere sau nu, iar ASF a pierdut, voit sau nevoit, în nenumărate rânduri, litigiile cu firmele de asigurări pe care pretinde că le supraveghează', a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.
Reamintim faptul că nu se poate generaliza o situație punctuală. Această Decizie a ÎCCJ nu este una cu aplicabilitate generală în procesele dintre păgubiți și asigurători. În realitate, Decizia ÎCCJ nu este relevantă raportat la modul de acordare a despăgubirilor RCA conform legislației în domeniu și vizează strict și exclusiv cererea formulată de către o societate de asigurări pentru anularea unei sancțiuni punctuale care i-a fost aplicată de către ASF pentru o anumită neregulă din activitatea acestui asigurător.
Mai mult, decizia ÎCCJ nu a fost pronunțată în cadrul unui mecanism de unificare a practicii, ci într-un caz de speță, în care instanța de contencios administrativ a fost sesizată cu privire la pretinsele probleme ale măsurii de sancționare dispuse de ASF într-un caz concret ce viza o firmă de asigurări.
Subliniem că hotărârile pronunțate de ÎCCJ - Secția de contencios administrativ și fiscal - în soluționarea cauzelor pe fond sau în apel - nu sunt obligatorii pentru celelalte instanțe și nici pentru alte persoane care nu au fost parte la litigiu (în afară de firma de asigurări si ASF, în situația de față). De asemenea, astfel de Decizii nu pot fi asimilate, în niciun caz, unor eventuale hotărâri pronunțate de ÎCCJ în completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (art. 519 și urm. Cod procedură civilă) sau în cadrul recursului în interesul legii - nu ne aflăm în aceste situații.
Menționăm faptul că această Decizie nu influențează în niciun fel cele peste 100.000 de procese câștigate de consumatori și unități service împotriva asigurătorilor, unde rata de succes depășește 90%, precum nici litigiile viitoare. Decizia ICCJ nu are nicio implicație asupra drepturilor persoanelor prejudiciate de a fi despăgubite conform legii, ci se referă strict la un litigiu în contencios administrativ privind o amendă aplicată de ASF pentru încălcarea legislației aplicabile de către un asigurător.
ASF continuă să 'mimeze' aplicarea sancțiunilor împotriva firmelor de asigurare, situație pe care am mai întâlnit-o în anii trecuți, în relația dintre ASF cu societățile City Insurance și Euroins care, în lipsa măsurilor pe care ASF trebuia să le ia din timp, acestea au intrat în faliment și au creat un prejudiciu de peste 1 miliard de Euro pe care îl achită cei 10 milioane de asigurați români, astăzi, prin polițe crescute nejustificat cu 300%.
Așa cum noi am mai anunțat, pe baza analizelor noastre, este posibil ca și în actualul context să mai aibă loc astfel de falimente, iar următorul ar putea fi chiar anul acesta. Cu toate acestea, deși reprezentanții ASF cunosc situația și prevăd, la rândul lor, următorul faliment iminent, rămân pasivi, ca în cazurile din trecut, așteptând rezultatul alegerilor din luna mai 2025 și considerând în mod nefondat că vor putea fi salvați de furia românilor. Dovada că ASF este aservită total politicului este însăși amânarea din nou, cu încă 3 luni, a așa-zisei mascarade de plafonări a sumelor datorate cu titlu de despăgubiri.
COTAR are motive justificate să anticipeze că după finalizarea alegerilor, polița RCA va crește brusc cu peste 30%, deși chiar la momentul actual valoarea poliței este mai mare decât în Germania. În timp ce majoritatea companiilor de asigurări care vând RCA încalcă zilnic legea și refuză să își respecte obligațiile de acordare a despăgubirilor în mod integral și la timp, ASF în loc să exercite un control riguros asupra companiilor de asigurări, preferă să concedieze abuziv propriii angajați care au semnalat nereguli și care au devenit avertizori de integritate.
'Cu îngrijorare observăm faptul că ASF reacționează prompt doar în relația cu avertizorii de integritate care încalcă 'omerta' și fac dezvăluiri despre neregulile din cadrul instituției, în timp ce reacția e diametral opusă în relația cu companiile de asigurări. Această lipsă de acțiune a ASF permite companiilor de asigurări să continue zilnic practicile abuzive, afectând în mod grav și ireversibil consumatorii și întreaga industrie de reparații auto. Nu întâmplător, gradul de încredere al cetățenilor în ASF se află sub 10%', a mai declarat Vasile Ștefănescu.
Biroul de Presă COTAR
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].