Comunicat de presă - Consiliul Național Maghiar din Transilvania
Declarație
Treizeci și cinci de ani de la Martie Negru din Târgu Mureș
Conflictul interetnic din martie 1990 a rămas unul dintre episoadele cele mai negre ale evenimentelor de după revoluția din 1989.
Scenariul conceput și pus în practică de către lucrătorii poliției politice a vechiului regim comunist cu consimțământul noii conduceri de la București, constând în instigarea programatică, prin mass-media de stat împotriva maghiarilor, până la declanșarea unui conflict sângeros, a urmărit în primul rând compromiterea solidarității interetnice și interconfesionale manifestate la Timișoara pe 15 decembrie 1989 prin comutarea sentimentelor anticomuniste și anti-Securitate ale populației majoritare împotriva unui nou inamic: minoritatea maghiară.
Pe de altă parte, tragicele evenimente de la Târgu Mureș au putut legitima în fața întregii societăți fondarea Serviciului Român de Informații pe scheletul și cu resursele umane ale fostei Securități.
Acest scenariu a avut același tipar ca în decembrie 1989, respectiv în iunie 1990 cu ocazia mineriadei: declanșarea unor conflicte sângeroase, prin incitare împotriva unui grup social sau etnic declarat periculos, chipurile dirijat din străinătate - teroriști, maghiari sau studenți și intelectuali - care justifică intervenția prin forță a autorităților pentru apărarea integrității statului.
Toate cele trei scenarii au fost instrumentate programatic, prin mijloace statale, împotriva unor grupuri bine definite și toate au avut urmări tragice: traume sociale pe termen lung, victime decedate, vieți distruse. Nu este exagerat catalogarea acestora ca și crime împotriva umanității, care prin natura lor sunt imprescriptibile din punct de vedere juridic.
Având în vedere că suntem datori față de copiii noștri cu prezentarea adevărului și față de victimele tragicelor evenimente, Consiliul Național Maghiar din Transilvania solicită următoarele:
- Deschiderea dosarului Martie Negru din Târgu Mureș, prin publicarea jurnalelor de luptă, desecretizarea documentelor relevante ale armatei și Securității și reînceperea procesului judiciar pentru identificarea concretă a vinovaților;
- Recunoașterea publică a responsabilității statului pentru conflictul interetnic de la Târgu Mureș, reabilitarea și compensarea atât morală cât și materială a victimelor prin aceleași măsuri ca în cazul evenimentelor revoluționare din decembrie 1989;
- Constituirea unui grup de cercetare, investigare și documentare a conflictului interetnic din martie 1990, format din istorici, sociologi și juriști, pentru a elabora un raport public detaliat al evenimentelor, în analogie cu 'raportul Tismăneanu' de condamnare a crimelor comunismului din România.
Totodată, ne exprimăm întreaga compasiune și solidaritate față de victimele evenimentelor ale acelui Martie Negru din Târgu Mureș, care nici până în prezent nu au primit compensare morală și materială din partea statului român pentru suferințele și pierderile cauzate.
Consiliul Național Maghiar din Transilvania
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].