Comunicat de presă - Clubul de Cicloturism Napoca
BICICLETA ȘI ZIUA MONDIALÃ ANTI-OBEZITATE
Gânduri de 4 martie pentru o viață sănătoasă
4 martie este Ziua Mondială Anti-Obezitate, în care ar trebui conștientizat mai mult ca în alte zile ca o problemă de sănătate publică tot mai ridicată în foarte multe țări, inclusiv în România, este obezitatea. Mai demult a fost marcată în 26 noiembrie. Mai multe despre această zi se poate citi pe https://www.worldobesityday.org/
Excesul ponderal accentuat se manifestă tot mai mult și la copii, dar afectează toate generațiile și atrage după sine multe alte probleme, crescând incidenta, printre altele, a bolilor cardiovasculare, diabetului de tip II, bolilor osteoarticulare și unor forme de cancer. De cele mai multe ori, obezitatea este produsă de excesul de calorii din dietă zilnică față de consumul energetic.
OMS prognozează că, dacă nu se reușește modificarea tendințelor actuale, în 2035 peste 1,9 miliarde de oameni vor suferi de obezitate, ceea ce va genera costuri suplimentare societății de peste 4320 miliarde de USD, cu o dublare a procentului de copii obezi comparativ cu situația din 2020.
Date suplimentare despre obezitate sunt sintetizate și în documentul https://www.worldobesityday.org/assets/downloads/Factsheet_-_English_1.pdf
Se vorbește foarte mult de nutriție, diete, reducerea consumului caloric, dar mult prea puțin de efortul fizic, de consumarea caloriilor ingerate, dat fiind că sedentarismul este și el o mare problemă de sănătate publică. Omul modern din mediul urban are tot mai puțin timp să facă sport - să meargă la jogging, la înot, să practice jocuri sportive sau să meargă la o sală de fitness, iar activitatea profesională este tot mai statică. Ce ar fi de făcut ? O soluție avantajoasă de creștere a activității fizice cotidiene, cu un raport excelent cost - beneficiu și fără alocare de timp zilnic extra pentru sport, este adoptarea unei mobilități urbane active, pietonale și mai ales biciclistice, precum și petrecerea weekendurilor și vacantelor în mod activ, inclusiv prin lungi excursii pe jos sau pe bicicletă, unde arzi în mod plăcut mii de calorii în loc să urmezi diete severe sau să plătești abonament la vreo sală de fitness ca să transpiri între patru pereți în loc să fii în natură...
Cetățenii României, și în special copii din mediul urban, merg mult prea puțin pe jos și cu bicicletă, în schimb stabilesc mereu noi recorduri la statul la televizor și la jucatul calculator, pe lângă orele în bancă la școală, sunt duși la școală mereu cu 'mama-taxi' sau în cazul cel mai bun cu mijloace de transport public, cei mai mari își petrec serile și weekendurile prin cluburi sau în mall sau la picnic static și grataristic, o mobilitate activa și exercițiul fizic regulat tinzând să devină excepția, cu tot lanțul de consecințe negative medicale și sociale, dar semnalele de alarma se trag rar și rămân neobservate de marea masă a publicului și ignorate de factorii decizionali.
Politicile publice și legislația însă, în loc să combată fenomenul, îl favorizează. Numărul de ore de educație fizică este foarte redus în curricula școlară, scutirile medicale abuzive pentru orele de sport au atins procente alarmante, taberele și excursiile școlare în natură, pe jos sau pe bicicletă, au devenit greu de realizat din cauza condiționărilor aberante introduse sub pretextul 'asigurării siguranței' elevilor, sportul școlar și universitar este în declin, cultura automobilului infestează nestingherită tânăra generație iar sistemul educațional nu încurajează deplasarea la și de la școală pe jos sau cu bicicletă, ba dimpotrivă, politicile și regulamentele școlare au ajuns indirect să impună fenomenul de 'mama-taxi' al adusului elevilor cu autoturismul de către părinți până în fața școlii sau chiar până în sala de clasă.
Autoritățile publice nu doar că nu acționează semnificativ în direcție pozitivă, dar au mai și dat mobilității copiilor o lovitură cumplită introducând în legislația rutieră, sub pretextul protejării lor de accidente, aberația - unică la nivel european - de interdicție cvasitotală pentru copii a mersului cu bicicleta sub vârsta de 14 ani, ceea ce evident reduce masiv șansele să devină bicicliști și după această vârstă.
Iar în Camera Deputaților este în dezbatere un proiect de lege (Pl-x 526/ 2019) unde proiectul de raport adoptat de două dintre cele patru comisii parlamentare sesizate pentru raport conține un amendament prin care se interzice și copiilor cu vârsta între 14 și 16 ani să circule cu bicicletă, fără nici o excepție, alături de alte aberații. Detalii aici: https://ccncluj.blogspot.com/2023/12/protest-contra-amendamentelor.html
Statele dezvoltate au declarat că supraponderalitatea și sedentarismul sunt principalul pericol de sănătate publică pentru copii și adolescenți și că, în acest context, practicarea de sporturi de anduranța și promovarea mersului pe jos și cu bicicletă, atât în scop sportiv și turistic cât și - sau mai ales - utilitar, trebuie să fie o prioritate. Programe masive atât guvernamentale cât și neguvernamentale de tip 'cycling to school' sunt în plină expansiune, școlile și autoritățile locale se preocupă de crearea de infrastructuri și facilități dar și de încurajare activă a elevilor să vină la școală pe bicicletă, dar și să circule mai mult în timpul liber pe bicicletă și în completare pe jos și cu transportul public și cât mai puțin cu autoturismul. Pe când în România constatăm că încurajarea unei mobilități active și durabile pentru copii rămâne cel mult în stadiul declarativ sau a unor proiecte-pilot inițiate de ONG-uri.
Ar trebui ca 4 Martie să dea de gândit, dar nu cum să mâncăm mai puțin, ci mai ales cum să avem o viață mai activă fizic. Atunci va fi ușor de văzut cum o mobilitate urbană activă, cu mult mers pe jos și pe bicicletă, poate fi o semnificativă parte a soluției. Dacă autoritățile vor înceta să faciliteze traficul motorizat și vor începe în sfârșit să promoveze, concret nu doar declarativ, inclusiv prin infrastructuri adecvate, circulația pietonală și biciclistică.
Cluj-Napoca
Dr. Radu Mititean
Director executiv CCN
Președinte FBR
Asociația turistică sportivă civică și ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM 'NAPOCA' (CCN)
Web: www.ccn.ro e-mail: [email protected]
Federația Bicicliștilor din România (FBR)
www.biciclisti.ro [email protected]
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].