Comunicat de presă - Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare
BULETIN DE PRESÃ
Bărbat, identificat și reținut de către polițiști pentru furt calificat
La data de 24 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Negrești-Oaș au identificat o persoană bănuită de comiterea infracțiunii de furt calificat.
În urma activităților investigative desfășurate, polițiștii au constatat faptul că un bărbat de 34 de ani, din localitatea Tarna Mare, în noaptea de 23 spre 24 februarie a.c., ar fi pătruns prin efracție în incinta unui magazin alimentar din localitatea Trip, de unde ar fi sustras suma de 953 de lei și mai multe pachete de țigări, cauzând un prejudiciu de 15.000 de lei.
Față de bărbat, polițiștii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind depus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.
În cauză, cercetările sunt continuate de către polițiști.
Bărbat, identificat și cercetat de către polițiști pentru furtul unui telefon imobil
La data de 24 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Satu Mare au identificat o persoană bănuită de comiterea infracțiunii de furt calificat.
În urma activităților investigative desfășurate, polițiștii au constatat faptul că un bărbat de 43 de ani, din județul Maramureș, la data de 24 februarie, în jurul orei 22.00, profitând de portierele neasigurate corespunzător ale unui autoturism ce se afla parcat pe strada Zenit din municipiul Satu Mare, ar fi sustras din acesta un telefon mobil, cauzând un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.
Prejudiciul a fost recuperat de către polițiști.
În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
Accident rutier, cercetat de către polițiștii sătmăreni
La data de 24 februarie a.c., în jurul orei 14.20, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au fost sesizați prin apel 112, cu privire la producerea unui eveniment rutier pe DN 19 în localitatea Certeze.
Din primele verificări, polițiștii au constatat faptul că un bărbat de 28 de ani, din localitatea Certeze, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 19, în localitatea Certeze, ar fi efectuat o manevră de viraj spre stânga, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de către un bărbat de 37 de ani, din județul Maramureș, care ar fi efectuat o manevră de depășire neregulamentară, iar în urma impactului acesta a fost proiectat într-un alt autoturism care se afla staționat în afara părții carosabile.
În urma verificărilor efectuate, s-a constat faptul că bărbatul de 28 de ani, nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
De asemenea, cei doi conducători auto fiind testați cu aparatul etilotest, în cazul bărbatului de 28 de ani, a rezultat o alcoolemie de 0,88 mg/ l alcool pur în aerul expirat, iar în cazul bărbatului de 37 de ani, o alcoolemie de 0,39 mg/ l alcool pur în aerul expirat, ambii fiind transportați la spital în vederea recoltării de probe biologice.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală ușoară a unui minor de 9 ani, pasager în autoturismul condus de către bărbatul de 37 de ani, acesta fiind transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.
Depistat cu țigarete de contrabandă în autoturism
La data de 24 februarie a.c., în jurul orei 14.00, în urma unei acțiuni de control, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Beltiug, au oprit în trafic, în localitatea Gelu, un autoturism condus de către un bărbat de 34 de ani, din localitatea Moftinu Mare.
În urma controlului autoturismului, polițiștii au descoperit cantitatea de 3.200 fire țigarete, pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente legale de proveniență.
Întreaga cantitate de țigarete a fost confiscată de către polițiști, bărbatul fiind sancționat contravențional cu amendă în valoare de 20.000 de lei.
Siguranța cetățenilor, prioritatea polițiștilor sătmăreni
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au acționat la data de 24 februarie a.c., pentru prevenirea faptelor antisociale cât și pentru efectuarea unor activități de supraveghere, fluidizare și control al traficului rutier în județ, aplicând peste 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 60.000 de lei.
De asemenea, a fost luată măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce în cazul a 10 conducători de autoturisme, fiind reținute și 10 certificate de înmatriculare ale autoturismelor.
RECOMANDÃRI PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DE ȘI DIN AUTOVEHICULE
PREVENIREA FURTURILOR DIN AUTOVEHICULE
Principalele moduri de operare folosite de infractori:
- Forțarea mecanică a încuietorilor;
- Spargerea geamurilor;
- Furtul componentelor exterioare (oglinzi, ornamente, embleme, proiectoare, roți etc.);
În ultimii ani, pe fondul progresului tehnologic, a început să se dezvolte un nou mod de operare, bazat pe dispozitive electronice care acționează asupra sistemelor de închidere centralizată a autoturismului.
Recomandări preventive:
- Nu lăsați la vedere, în interiorul mașinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genți, borsete, aparatură electronică, etc.) chiar dacă lipsești pentru scurt timp;
- În stațiile de alimentare cu carburanți, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acționați sistemul de închidere a ușilor;
- Pe perioada deplasării cu autoturismul, acționați sistemul de închidere al ușilor (astfel veți evita să fiți deposedați la semafor de geanta ce se află în interiorul mașinii);
- Când părăsiți autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet;
- Pe toate roțile autoturismului fixați dispozitive antifurt;
- Inscripționați numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte ușor demontabile (casetofoane, baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoți;
- Atunci când părăsiți autoturismul și acționați închiderea centralizată, asigurați-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomandă a activat-o;
- Pentru eventuale reparații, nu vă adresați atelierelor neautorizate sau meșterilor ocazionali. Se pot face mulaje după chei sau puteți rămâne fără componente care funcționau foarte bine.
PREVENIREA FURTURILOR DE AUTOVEHICULE
Din cazuistica ultimilor ani, a rezultat că hoții de autoturisme apelează, în general, la următoarele moduri de operare:
- Utilizarea de dispozitive electronice pentru dezactivarea sistemelor de siguranță;
- Forțarea încuietorilor și contactului;
- Sustragerea mașinii, profitând de neglijența proprietarilor care pleacă 'doar un minut' și le lasă pornite sau cu cheile în contact. În cele mai multe din aceste situații, autorii urmăresc în prealabil victimele și așteaptă momentul prielnic pentru a acționa.
Recomandări preventive:
- La coborârea din autoturism, scoateți cheia din contact, chiar dacă veți lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează doar câteva SECUNDE;
- Dacă obișnuiți să parcați autoturismul în curte sau garaj, nu lăsați cheile în contact atunci când coborâți pentru deschiderea porților;
- Certificatul de înmatriculare și cartea de identitate ale autoturismului NU trebuie păstrate în acesta;
- Parcați autoturismul astfel încât să fie vizibil din locuința dumneavoastră și pe cât posibil în locuri iluminate și cât mai circulate;
- Montați un sistem de alarmă antifurt, de cele mai multe ori costă mai puțin decât paguba suferită în urma unui furt;
- Schimbați imediat sistemele de siguranță ale autoturismului, dacă ați pierdut sau v-au fost sustrase cheile acestuia;
- Anunțați imediat poliția dacă v-au dispărut plăcuțele cu numărul de înmatriculare ale vehiculului;
- La autoturismele prevăzute din fabricație cu sisteme electronice de siguranță, este recomandat să montați un sistem alternativ care să blocheze funcționarea autoturismului.
- Montarea unui sistem GPS în locuri ascunse din autoturism poate ajuta la localizarea mașinii în cazul în care aceasta este sustrasă. Sistemul trebuie să fie monitorizat de o firmă de specialitate, iar în cazul în care autoturismul a fost sustras apelați la lucrătorii de poliție pentru localizare și deplasarea în zona în care se află acesta;
- Utilizarea marcajelor permanente de tip lac ultraviolet și gravură în sticlă descurajează hoții.
Acestea se pot face atât la vedere, pe geamuri și portiere, dar și în locuri ascunse, cunoscute doar de proprietar;
- În situația în care ați devenit victima unui furt de auto, iar autorii v-au contactat cu propunerea de a plăti o sumă de bani în schimbul recuperării, nu vă angajați în acest schimb pe cont propriu. Apelați la lucrătorii de poliție specializați, care vor acționa profesionist pentru recuperarea autoturismului și prinderea autorilor. În caz contrar, riscați atât pierderea banilor, cât și să nu recuperați autoturismul.
Compartimentul de Relații Publice
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].