Comunicat de presă - Asociația Zi de BINE
99 de adolescenți au trecut prin programul C.R.E.A.A.T.i. V dedicat minorilor cu adicții.
Asociația Zi de BINE prezintă raportul primului an: rezultate și noi soluții pentru combaterea consumului de droguri în rândul adolescenților
Consumul de droguri în rândul adolescenților reprezintă o problemă tot mai gravă în România, iar accesul la servicii specializate de sprijin este extrem de limitat. CREAATiV, primul centru rezidențial destinat tinerilor cu probleme de consum de substanțe, de stat, amenajat de Asociația Zi de BINE în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila, Câmpina, anunță concluziile primului an de implementare. Totodată, Zi de BINE lansează un nou program de suport pe termen lung, RE.CREATIV, în incinta Centrului Comunitar Zi de BINE din București.
Proiectele sunt susținute de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.
După un an de funcționare, datele colectate evidențiază dimensiunea problemei și conturează profilul pacienților internați în programul CREAATiV. Majoritatea pacienților au fost adolescenți cu vârste între 16 și 19 ani, 63%, în timp ce 37% aveau între 12 și 15 ani. Din punct de vedere demografic, 57% dintre pacienți au fost băieți, iar 43% fete. Distribuția geografică arată o preponderență a cazurilor provenite din mediul urban, 81%, comparativ cu mediul rural 19%, iar cele mai multe solicitări au venit din București, 29%, urmat de județele Prahova, 9% și Argeș, 6%.
Datele privind tipurile de substanțe consumate confirmă tendințele observate în ultimii ani. Cannabisul este cea mai frecvent utilizată substanță (47% dintre cazuri), urmat de stimulante (38%) și etnobotanice (24%). Analiza consumului în funcție de gen indică diferențe semnificative: băieții au consumat în proporție mai mare cannabis (36%) și stimulante (28%), în timp ce fetele au avut o prevalență mai mare pentru hipnotice și sedative BZD (15%) și etnobotanice (20%). Cu toate astea, important de reținut este că predomină consumul de droguri multiple, doar o mică parte dintre pacienți au experimentat la momentul internării un singur drog. În ceea ce privește mediul de proveniență, consumul de droguri este mai ridicat în zonele urbane, unde s-au înregistrat 47% dintre cazurile de consum de cannabis și 38% dintre cazurile de consum de stimulante.
În cadrul Programului CREAATiV au fost admiși 99 de minori în perioada 1 martie 2024- 10 februarie 2025. Dintre aceștia au fost reinternați 15 copii. Majoritatea copiilor, 85%, nu au avut reinternări, ceea ce nu înseamnă că nu au avut recidive sau că nu vor avea. De aceea, este vital să se înființeze o infrastructură de centre de zi în marile orașe, unde adolescenții care termină un program precum CREAATiV să poată să continue psihoterapia și să fie susținuți să nu își piardă progresele.
'O mai bună cooperare și colaborare a tuturor participanților din sistemul public de sănătate și de protecție a familiei, și implementarea unui program național de tratament a adicțiilor la minori în rezidență pe termen lung, cu urmărire post-cură în centre de zi sau sisteme similare, se simt acum ca pași obligatorii, dar naturali, în trecerea consumului de droguri de la statutul de problemă de siguranță publică la problemă de sănătate (mintală), ' a declarat dr. Eugen Hriscu, psihiatru, coordonatorul științific al programului CREAATiV.
Astfel că, începând din această lună, Asociația Zi de BINE lansează și RE.CREATIV, un program destinat tinerilor care au beneficiat deja de un proces de tratament și care au nevoie de un cadru structurat pentru a-și menține progresul.
'CREAATiV este mai mult decât un centru de tratament, este un loc unde adolescenții își pot regăsi echilibrul și speranța. În paralel, prin programul RE.CREATIV, dorim să le oferim acestora un spațiu sigur pentru reintegrare și sprijin pe termen lung. Acești tineri nu au nevoie doar de tratament, ci și de o comunitate care să îi sprijine pe drumul lor spre recuperare', au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
RE.CREATIV va funcționa săptămânal, în fiecare vineri, între orele 09:00 și 14:00, la Centrul Comunitar Zi de BINE din București, pe str. Uranus nr. 150, S5. Programul va oferi sesiuni de consiliere psihologică individuală și activități de dezvoltare personală menite să sprijine reintegrarea și prevenirea recidivei. Părinții pot solicita înscrierea unui copil în acest program, completând un formular disponibil AICI și pe site-ul asociației, zidebine.ro.
Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de BINE, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.
***
Despre Asociația Zi de BINE
Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social.
Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.
Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.
Asociația Zi de BINE
Email: [email protected]
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].