Comunicat de presă - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș
Informații privind Declarația informativă D406 (SAF-T)
FIȘIERUL STANDARD DE CONTROL
Fișierul standard de control fiscal (SAF-T), prevăzut la art. 591 alin. (1) din Legea nr. 207/ 2015 privind Codul de procedură fiscală reprezintă un standard internațional utilizat pentru transferul electronic de date din evidența contabilă și fiscală, de la contribuabili/ plătitori către autoritățile fiscale și auditori.
Reamintim că Declarația informativă D406 (SAF-T) se depune din:
- Data de 1 ianuarie 2022 de către marii contribuabili
- Data de 1 ianuarie 2023 de către contribuabilii mijlocii.
Începând cu data de 1 ianuarie 2025 obligația de a depune la organul fiscal central Declarația informativă D406 (SAF-T) intervine și pentru CONTRIBUABILII MICI.
Următoarele categorii de contribuabili nu au obligația de depunere a fișierului standard de control fiscal (SAF-T): unitățile de cult, asociațiile de proprietari și persoanele juridice fără scop patrimonial, persoanele fizice autorizate (PFA); întreprinderile individuale (ÎI); c) întreprinderile familiale (IF); persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ (PFL); asociațiile familiale (ASF); societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată (ȘPAR) și cabinetele individuale de avocat; societățile profesionale notariale și birourile individuale notariale; cabinetele medicale individuale (CMI); societățile profesionale de practicieni în insolvență (SPI); instituțiile publice (PUB), indiferent de sursa lor de finanțare sau de categoria de contribuabili la care sunt încadrate.
Termenele de transmitere de către contribuabili/ plătitori a fișierului standard de control fiscal (SAF-T) sunt:
- Ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare, respectiv luna/ trimestrul calendaristic, după caz, pentru alte informații decât cele privind secțiunile 'Stocuri'și 'Active';
- La termenul de depunere a situațiilor financiare aferente exercițiului financiar, în cazul secțiunii 'Active';
- La termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitării, în cazul secțiunii 'Stocuri'.
Contribuabilii/ Plătitorii transmit Declarația informativă D406 astfel:
- Lunar sau trimestrial, urmând perioada fiscală aplicabilă pentru TVA. Contribuabilii care au ca perioadă fiscală aplicabilă pentru TVA semestrul sau anul transmit Declarația informativă D406 trimestrial.
- Trimestrial de către contribuabilii care nu sunt înregistrați în scopuri de TVA.
Data-limită pentru transmiterea declarației informative D406 privind fișierul standard de control fiscal este: ultima zi calendaristică din luna depunerii, reprezentând luna calendaristică imediat următoare perioadei pentru care a fost pregătită declarația informativă.
Contribuabilii beneficiază de o perioadă de grație de:
* 6 (șase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (două) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;
* 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.
Contribuabilii/ plătitorii nu sunt sancționați contravențional, dacă depun Declarația informativă D406 validă în cadrul acestor termene.
La art. 3371 din Legea nr. 207/ 2015 privind Codul de procedură fiscală se reglementează contravenții aplicabile pentru încălcarea dispozițiilor referitoare la fișierul standard de control fiscal, astfel :
A) nedepunerea la termenele prevăzute de lege a fișierului standard de control fiscal;
B) depunerea incorectă ori incompletă a fișierului standard de control fiscal.
Contravențiile se sancționează astfel:
A) cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul săvârșirii faptei prevăzute la lit. a);
B) cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul săvârșirii faptei prevăzute la lit. b).
Nu se sancționează contravențional:
A) persoanele care corectează fișierul standard de control fiscal până la termenul legal de depunere a următorului fișier;
B) persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corectează fișierul standard de control fiscal ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
Dispozițiile referitoare la contravenții/ sancțiuni se completează cu prevederile O.G. nr. 2/ 2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
Declarația informativă D406 SAF-T:
* este un fișier în format electronic, de tip XML, conținând date extrase automat din sistemele informatice ale contribuabililor/ plătitorilor, exportate și stocate într-un format standardizat.
* se depune doar online, în format electronic, prin intermediul serviciului public digital 'Servicii online - depunere declarații' al Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau prin intermediul site-ului www.e-guvernare.ro, serviciul 'Depunere declarații ANAF'.
Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, ANAF a elaborat 'GHIDUL contribuabilului pentru pregătirea și transmiterea Declarația informativă D406 - Fișierul standard de control fiscal (SAF-T), disponibil la secțiunea dedicată SAF-T pe portalul ANAF.
Pentru informații suplimentare sau clarificarea altor aspecte, puteți accesa adresa de
E-mail: [email protected]
Șef Administrație
Georgeta Aurora NEGRU
Întocmit: Anca BANU, Consilier superior
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].