Comunicat de presă - Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița
EVALUAREA ACTIVITÃȚII INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN IALOMIȚA ÎN ANUL 2024
În anul 2024, polițiștii din județul Ialomița și-au canalizat resursele, eforturile și acțiunile în direcția creșterii gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei și a patrimoniului, sporirea siguranței stradale și rutiere, precum și destructurării grupărilor infracționale.
Resursele umane: Din totalul posturilor prevăzute la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, anul 2024 s-a finalizat cu posturi ocupate în proporție de 78,82%.
Pregătirea profesională: În cadrul programelor curente de pregătire tactică, în anul 2024 s-au realizat sesiuni de instruire privind aplicarea măsurilor polițienești în cadrul intervențiilor, sesiuni de instruire teoretică și practică pentru polițiștii din categoria celor care conduc autovehicule de serviciu cu regim prioritar precum și 37 de ședințe de tragere.
Logistică: În perioada analizată, activitățile desfășurate de polițiștii din cadrul Serviciului Logistic au avut ca obiectiv general meținerea capacității operaționale a unității, prin gestionarea eficientă a resurselor logistice și financiare avute la dispoziție, fiind luate măsuri de prioritizare a achizițiilor necesare desfășurării în condiții optime a activității Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița.
În domeniul prevenirii criminalității, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, în anul 2024, au fost desfășurate trei programe preventive, astfel:
- Programul de prevenire a victimizării minorilor, care a avut ca scop creșterea gradului de informare a minorilor privind prevenirea victimizării (dispariții/ plecări voluntare, abuzuri sexuale, trafic și consum de droguri și trafic de persoane);
- Programul privind prevenirea violenței domestice al cărui scop a fost creșterea gradului de informare al cetățenilor cu privire la prevenirea violenței domestice;
- Programul de prevenire a criminalității informatice al cărui scop a fost creșterea gradului de informare a minorilor și adulților cu privire la riscurile ce pot apărea pe internet și la modalitățile de prevenire a acestora.
În cadrul acestor programe au fost desfășurate mai multe activități de prevenire a criminalității: Campania Sărbători în Siguranță, Săptămâna Prevenirii Criminalității, Campanii de prevenire a fraudelor informatice care au ca mod de operare investițiile online în acțiuni/ criptomonede, Școala Siguranței Tedi, Campania Protecție prin educație - Securitate digitală, Campania de prevenire a actelor de alertare abuzivă a autorităților Apelul fals la 112 pune vieți în pericol !Sună responsabil!
În ceea ce privește combaterea criminalității: în anul 2024, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița au fost înregistrate cu 3% mai puține infracțiuni decât în anul 2023. Infracționalitatea judiciară a scăzut cu 1% față de 2023, infracționalitatea economică a scăzut cu 18%, față de 2023, iar infracționalitatea de altă natură a scăzut cu 3% față de 2023.
În anul 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, au fost sesizate 6.884 de infracțiuni.
În funcție de mediul în care au fost comise se constată că din totalul infracțiunilor sesizate, 53% au fost înregistrate în mediul urban, indicator care a scăzut față de anul 2023 cu 1%, iar 47% au fost înregistrate în mediul rural, indicator care a scăzut față de 2023 cu 5%.
Criminalitatea stradală: Infracțiunile stradale în anul 2024 au reprezentat 15,97% din totalul infracțiunilor sesizate la nivelul inspectoratului. După mediul unde acestea s-au comis, 47,72% sunt în mediul urban și 52,28% în mediul rural. De asemenea, 24 de infracțiuni stradale au fost descoperite în flagrant delict.
Managementul integrat al ordinii și siguranței publice: Activitatea și rezultatele obținute pe linia menținerii ordinii și siguranței publice au fost analizate permanent, inclusiv în cadrul ședințelor la care au participat și reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi.
Constituirea patrulelor de ordine și siguranță publică s-a realizat în conformitate cu prevederile dispozițiilor din domeniu, acestea fiind de poliție, mixte poliție - jandarmi, independente de jandarmi și în unele cazuri au fost realizate și în colaborare cu poliția locală.
S-a colaborat cu poliția locală, reușindu-se astfel să fie atrase noi forțe în sistem integrat la activitatea de menținere a ordinii și siguranței publice.
Apeluri de urgență 112: În anul 2024, au fost înregistrate 30.390 de apeluri de urgență, dintre care în 43% dintre cazuri s-a impus deplasarea polițiștilor la locul evenimentelor sesizate, 41% din situații în care evenimentele semnalate au fost de competența poliției, la fața locului deplasându-se polițiști care au dispus măsurile legale, 12% dintre situații în care apelanții au revenit (evenimentul fiind sesizat deja de alt apelant) și 4% din situații în care apelanții au sesizat aspecte nereale, astfel fiind aplicate 1.037 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.822.000 de lei.
Poliția de proximitate și siguranța comunității: În anul 2024 s-a intensificat activitatea de patrulare pentru sporirea gradului de siguranță a cetățenilor prin creșterea vizibilității și a capacității de intervenție, realizându-se dispozitive viabile și flexibile care să poată fi ușor adaptate sau reorientate pentru îndeplinirea unor misiuni neprevăzute ori rezolvarea situațiilor deosebite.
Polițiștii din structurile de siguranță publică și cei de proximitate au constatat 98 de infracțiuni și au aplanat 168 de stări conflictuale.
Siguranța în școli: În anul 2024, una dintre prioritățile inspectoratului a fost creșterea siguranței în unitățile de învățământ.
Împreună cu polițiști de ordine publică și rutieră, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 2.349 de activități în unitățile de învățământ și 853 de activități preventive, care au avut ca scop combaterea infracționalității în incinta și în zonă adiacentă unităților de învățământ, verificarea legalității transportului de elevi și a celui public de persoane, prevenirea și combaterii absenteismului școlar și verificarea modului de asigurare a pazei și protecției unităților școlare.
În cursul anului trecut, în mediul școlar au fost înregistrate 53 de infracțiuni, majoritatea fiind fapte de lovire sau alte violențe.
Nu au fost înregistrate evenimente deosebite sau infracțiuni grave în care să fie implicați elevi sau fapte prin care să fi fost afectat procesul de învățământ ori să fi fost primejduită grav viața, integritatea corporală ori sănătatea elevilor sau cadrelor didactice.
Prevenirea și combaterea violenței în familie: Pe parcursul anului 2024 au fost emise 112 ordine de protecție provizorii, dintre care 58 au fost confirmate de magistrați.
Criminalitatea contra patrimoniului: Au fost sesizate 2.388 de infracțiuni contra patrimoniului, reprezentând 34,68% din totalul infracțiunilor sesizate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița. Față de perioada similară a anului 2023, reprezintă o scădere cu 4,3%.
Furturile, cel mai important segment infracțional al acestei categorii, reprezintă 52,01%, procent ce a scăzut cu 12,4% față de anul 2023.
Infracționalitatea în domeniul silviculturii: În anul 2024, în urma activităților și acțiunilor desfășurate au fost înregistrate 65 de dosare penale, au fost aplicate 103 sancțiuni contravenționale și au fost confiscați aproximativ 898 metri cubi de material lemnos.
Pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol, au fost constatate 73 de infracțiuni și au fost aplicate 67 de sancțiuni contravenționale. De asemenea, polițiștii au confiscat peste 3,3 tone de pește din speciile crap, caras, plătica, șalău, știuca, somn sau sturion, precum și 4 ambarcațiuni, 3 autovehicule și 28 unelte de pescuit.
Urmărire și extrădare: În anul 2024, s-a dispus măsura urmăririi naționale și internaționale față de 58 de persoane, au fost desfășurate activități pentru identificarea a 137 persoane dispărute și au fost înregistrate 166 de măsuri preventive.
În perioada analizată, au fost înaintate către organele judiciare 16 sesizări referitoare la nerespectarea obligațiilor impuse, în urma acestor sesizări 8 dosare de supraveghere fiind închise cu preschimbare în arestare preventivă.
S-a acționat deopotrivă pentru creșterea eficienței operativității și calității în activitatea de cercetare penală și eficientizarea parteneriatului cu unitățile de parchet, urmărindu-se respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale.
Pe linia armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, au fost sesizate 44 de infracțiuni, iar pe linie de braconaj cinegetic au fost constatate 4 infracțiuni prevăzute de Legea 407/ 2006 privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic.
Au fost ridicate, în vederea confiscării, 22 de arme, peste 9 tone de deșeuri periculoase și 11 kilograme de articole pirotehnice.
În anul 2024, polițiștii din cadrul Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au aplicat 93 de sancțiuni contravenționale.
Criminalitatea economico - financiară: În perioada ianuarie - decembrie 2024 au fost derulate 12 planuri de acțiune în domeniile combaterii ilegalităților cu produse accizabile (tutun, alcool), produse de panificație, turism și alimentație publică, legume - fructe, achiziții intracomunitare și importuri.
Pe parcursul activităților derulate în cadrul planurilor de acțiune, au fost efectuate 64 de acțiuni specifice, în cadrul cărora au fost constatate 14 infracțiuni în flagrant delict, respectiv 12 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 84/ 1998 ce privește mărcile și indicațiile geografice și 2 infracțiuni de contrabandă cu țigarete prevăzute de Codul fiscal.
Au fost aplicate 94 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 396.020 de lei, au fost confiscate sume de bani, în valoare de 235.400 de lei și au fost indisponibilizate bunuri, în valoare totală de 1.480.600 de lei.
Criminalistic: În cursul anului 2024, polițiștii criminaliști au participat la peste 2.700 de cercetări la fața locului și au fost ridicate 6.407 urme criminalistice.
Eficiența acestor urme ridicate din câmpul infracțional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 69 de persoane sau obiecte.
Din totalul autorilor identificați în această perioadă, 67 au fost identificați prin valorificarea urmelor papilare ca autori de infracțiuni de natură judiciară.
Biroul pentru Protecția Animalelor: Este structura de specialitate care desfășoară activități pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol.
La nivelul biroului, anul trecut, au fost înregistrate 52 de petiții și soluționate 60 de dosare penale și au fost aplicate 239 de sancțiuni contravenționale. 26 de animale aflate în stare de pericol au fost introduse în adăposturile publice de pe raza județului sau plasate către organizații pentru protecția animalelor sau încredințate persoanelor fizice spre a fi adoptate, în condițiile legii.
Siguranța traficului rutier: Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum și reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezențe active pe principalele drumuri naționale, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulației și prevenirii evenimentelor rutiere.
În anul 2024, în județul Ialomița s-au produs 46 de accidente grave de circulație, urmările acestora soldate cu 25 de persoane decedate și 26 de persoane rănite grav.
Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulație au fost adormirea la volan și nerespectarea legislației rutiere de către pietoni și bicicliști.
În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat 576 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe fiind infracțiuni de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care are o îmbibație alcoolică peste limita admisă, urmate de infracțiunile de conducere fără permis și de conducere cu autovehiculul neînmatriculat.
De asemenea, au fost aplicate 59.079 de sancțiuni contravenționale, îndeosebi pentru depășirea limitei legale de viteză, urmate de nepurtarea centurii de siguranță, neacordarea priorității de trecere și abateri săvârșite de către pietoni, bicicliști, motocicliști și căruțași.
Au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 2.173 de permise de conducere și au fost retrase 2.024 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecțiuni tehnice, lipsa inspecției tehnice periodice sau lipsa RCA.
Obiectivele anului 2025: pentru anul în curs, Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița va continua acțiunile ce vizează creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, reducerea infracționalității stradale, reducerea riscului rutier și asigurarea climatului de legalitate pentru mediul de afaceri.
Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița depune toate diligențele necesare, atât din punct de vedere profesional, cât și logistic, pentru a-și îndeplini cu succes misiunile și pentru a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranța cetățenilor din județul nostru să nu fie afectată.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].