logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Federația Națională a Sindicatelor din Administrație

Politicienii continuă, fără scrupule, să atace însăși esența funcției publice

Propunerea legislativă care încearcă să impună evaluări anuale scrise și care obligă funcționarii publici să memoreze și să reproducă cu fidelitate mii de pagini din legislația aplicabilă, în continuă 'ajustare'' (modificările sunt, de multe ori, săptămânale) este o măsură abuzivă și total inadecvată.

Nu putem avea însă pretenții ca cineva care nu muncește și nu are pregătirea necesară să desfășoare o activitate complexă, cu un grad de responsabilitate ridicat, să înțeleagă, de la nivelul privilegiilor pe care, noi, cetățenii și salariații le acceptăm să și le acorde, că demersul acesta va genera disfuncționalități într-un sistem și așa mult subdimensionat în raport cu media europeană și în care atribuțiile postului sunt complexe și uneori atotcuprinzătoare.

Înțelegem însă și suntem ferm convinși că face parte din categoria demersurilor menite să elimine salariații incomozi, cei care nu au nicio legătură cu lumea politică, profesioniștii care deranjează. Deoarece aceste evaluări scrise vor fi 'adaptate' de la caz la caz, în funcție de cât de fidel este angajatul șefului numit politic. Unele subiecte vor fi extrem de complexe, altele abordabile.

În plus, propunerea de act normativ reprezintă o tentativă evidentă de a transforma activitatea funcționarilor într-un simplu exercițiu mecanic de memorare, precum și de a descuraja salariații și interesul acestora pentru funcția publică. Evaluarea pe o scară de la 1 la 5, unde un calificativ de 3 poate însemna pierderea postului, reflectă o politică de excludere a cărei scop este eliminarea celor incomozi, pe baza unor criterii de performanță complet distorsionate. O conducere politică, care, probabil, nu a participat la un concurs vreodată, va sta cu legislația în față și va urmări dacă un subiect este tratat la virgulă.

Totodată, deși prin intermediul canalelor media, politicienii declară digitalizarea și utilizarea tehnologiei ca fiind prioritare (existența soft-uri de legislație) - soluții moderne care asigură accesul rapid și actualizat la texte legislative - face ca această măsură să fie nu doar contraproductivă, ci și 'expirată'. În locul promovării unui sistem eficient de consultare și interpretare a legii, clasa politică recurge la metode arhaice, menite să pedepsească, pentru a-și întări controlul asupra aparatului administrativ.

Acest demers aduce atingere nu doar integrității profesionale a funcționarilor publici și a salariaților, ci este un atac la fundamentul statului de drept. Evaluarea repetitivă, bazată pe reproducerea mecanică a textelor legislative, subminează capacitatea de analiză critică și de adaptare la evoluțiile legislative reale, transformând funcția publică într-un exercițiu de docilitate în raport cu angajatorul politic.

Suntem ferm împotriva acestei măsuri care în loc să modernizeze administrația publică, o reduce la un simplu proces de memorare, eliminând totodată orice șansă de evoluție profesională și contribuind la o stare de stagnare și intimidare în rândul funcționarilor.

Condamnăm metoda prin care reglementările legislative devin un mijloc de persecutare și excludere.

Solicităm ca Primul-ministru al României și Agenția Națională a Funcționarilor Publici -ANFP să condamne public aceste demersuri arhaice, specifice unei sistem incompetent și care nu are nicio legătură cu meritocrația, demersuri care au și un profund caracter discriminatoriu raportat la alte categorii profesionale (sistemul de justiție, sistemul de ordine publică și apărare etc).

Afisari: 160

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].