Comunicat de presă - Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Atelier de gândire critică pentru liceeni și studenți, desfășurat la UBB
Muzeul Alexandru Duma al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) anunță debutul celui de-al doilea 'Atelier de gândire critică' din anul universitar 2024-2025 sub titlul 'Mari scriitori ai Marelui Război. Între două lumi'. Noul atelier se va desfășura în perioada 3 martie - 14 aprilie 2025.
Înscrierile pentru atelierul de vară, care va avea loc între 15 și 25 iulie 2025, sunt și ele deschise.
Întâlnirile atelierului de primăvară au loc în zilele de luni, de la 16:00 la 17:30. Atelierul din iulie 2025 va avea loc zilnic, de marți până vineri, timp de două săptămâni. Înscrierile se pot face pe tot parcursul anului academic, în limita locurilor disponibile, accesând linkul: https://forms.gle/djdcG5ou99y55aP99.
Participanții din acest an vor avea ocazia să (re)descopere câțiva dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii mondiale și diferitele roluri pe care Primul Război Mondial le-a jucat atât în viața lor personală, cât și în privința carierei lor ulterioare, urmând să dezbată în ce măsură succesul lor s-a datorat traversării acestei experiențe traumatizante. De-a lungul atelierelor, accentul se va muta dinspre biografie spre scrierile direct inspirate de război, iar apoi spre alte aspecte remarcabile ale acestor personalități.
Cel puțin o întâlnire a fiecărei serii de ateliere este rezervată unui nume surpriză, propus de organizatori sau de invitații/voluntarii muzeului, care va fi dezvăluit doar în contextul acelei întâlniri.
Atelierul se adresează - în mod diferit - elevilor și studenților.
Fiecare atelier constă în serii de 6-8 întâlniri unde elevii iau parte la dezbateri pornind de la tema care conferă specificul muzeului: Primul Război Mondial.
Atelierul propune:
- o tematică mereu înnoită, inspirată de cercetări istorice actuale, care stabilește o rețea de conexiuni cu evenimentele precedente sau ulterioare
- o abordare interdisciplinară: istorie, arte vizuale, literatură, filosofie, cu incursiuni în științele sociale și chiar cele exacte
- materiale didactice inedite, create și selectate special pentru acest atelier
Participanții vor avea ocazia să-și exerseze și să-și dezvolte o serie de competențe esențiale precum gândirea critică, puterea de argumentare și persuasiune, sociabilitatea, creativitatea și multe altele. Programul include activități de descoperire, dezbateri, lectură, prelegeri, concursuri, jocuri, film, muzică, pictură, reconstituire istorică și alte activități la care persoanele înscrise vor putea participa împreună cu organizatorii. Atelierul se adresează în primul rând claselor de liceu, însă se pot înscrie și elevi de gimnaziu interesați de această tematică.
Pentru studenți, atelierul constituie o oportunitate inedită de voluntariat sau practică și este deschis tuturor celor interesați, indiferent de specializare. Între activitățile pe care le puteți desfășura pentru atelier se numără: promovarea în școli, asistență în cadrul întâlnirilor cu elevii și, mai ales, moderarea unei întâlniri pe o temă la alegere, care stabilește conexiuni creative între propriul domeniu de specializare și subiectul Primului Război Mondial. Atelierul de vară coincide cu perioada prevăzută pentru practica studenților și reprezintă o ocazie insolită de a exersa competențele dobândite la nivel universitar, în special cele pedagogice, de cercetare și de comunicare.
În cazul studenților nu este necesară înscrierea prin intermediului formularului. Înscrierea se poate se poate realiza printr-un e-mail la adresa: [email protected] sau telefonic: 0751 416 007.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani - 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de opt ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.
Direcția Comunicare și PR a UBB
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].