Comunicat de presă - Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc găzduiește miercuri, 26 februarie 2025, începând cu ora 16.00, conferința susținută de prof. univ. dr. hab. Cătălin Ghiță, intitulată 'Cum și de ce îi mai citim pe clasicii europeni'.
'De ce este necesară lectura constantă a clasicilor europeni?' și 'Cum anume ar trebui să ne apropiem de textele acestora, ținând cont de diferențele de situare culturală, istorică, socială și, nu în ultimul rând, politică?' sunt două dintre problemele pe care profesorul Cătălin Ghiță le va aborda în cadrul conferinței.
Autorul va avansa cu precauție un punct de vedere asupra canonului și actului canonizării. Perfect funcțional în forurile instituționalizate de educație (școli primare și secundare și, până la un anumit punct, chiar și universități), canonul își pierde din relevanță și devine chiar nociv atunci când încearcă să osifice valorile estetice în tentativa de a obține o falsă sincronicitate. Profesorul este de părere că respectivul canon se aseamănă cu o natură moartă din Școala Olandeză sau, încă mai expresiv, cu un instantaneu fotografic al unei ierarhii sau ordini culturale, pietrificată pentru generațiile viitoare, care sunt, astfel, incapabile de a percepe caracterul multietajat, palimpsestic al acesteia, văzând-o doar ca pe un punct respectabil al unei referințe trecute. Pe scurt, în opinia sa, canonul interzice negocierea culturală, care este fundamentul vieții estetice. Conferința va încerca să explice de ce este importantă păstrarea interesului viu asupra clasicilor, în pofida distanței temporal-estetice și cum anume putem realiza acest lucru.
Cătălin Ghiță este prof. univ. dr. hab. la Facultatea de Litere a Universității din Craiova și membru al Școlii Doctorale 'Al. Piru', unde conduce doctorate în literatură comparată. Principalele sale direcții de cercetare sunt: poezia vizionară europeană, romantismul din perspectivă comparatistă, frica și anxietatea în istoria mentalităților, teorii ale receptării literaturii, relațiile intelectuale dintre Orient și Occident și istoria culturală a secolului al XX-lea. A publicat, în calitate de autor sau de editor, peste 25 de volume, apărute în țară și în străinătate (Marea Britanie, Polonia, Țările de Jos), pentru care a primit numeroase distincții literare. Între altele, este membru al PEN România și al Uniunii Scriitorilor din România.
Evenimentul va fi moderat de Cristina Gelep, asistent de cercetare științifică.
Biroul de presă al Muzeului Cărții și Exilului Românesc
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].