Comunicat de presă - Institutul Cultural Român
ICR susține prezența românească la Festivalul Internațional de Literatură Odesa
Institutul Cultural Român susține participarea românească la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură Odesa (ILO), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa, devenit itinerant ca urmare a războiului din Ucraina.
Ediția ILO 2025 are loc în Polonia, în perioada perioada 22 - 28 februarie, și transformă Palatul Potocki din Piața Mare a Cracoviei într-un spațiu de dialog și reflecție pentru 22 de scriitori din 13 țări, autori cunoscuți atât pentru succesul cărților lor, cât și pentru forța și claritatea vocilor lor civice. Intrarea publicului este liberă.
Scriitorul Radu Vancu va reprezenta România și va participa la evenimente cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia. Lecturile publice și dezbaterile vor avea loc la Palatul Potocki între 24 și 28 februarie. În data de 26 februarie, scriitorul român se va întâlni cu publicul la un eveniment literar dedicat volumului său Kaddish, avându-l ca partener de dialog pe poetul și traducătorul polonez, Jakub Kornhauser. Alături de Radu Vancu, vor susține lectura publice și vor participa la dezbateri următorii scriitori: Iuri Andruhovîci, Andrei Kurkov și Sofia Andruhovîci (Ucraina), Marko Martin, Marcus Welsch și Judith Hermann (Germania), Francesca Melandri (Italia), Margot Vanderstraeten și Jeroen Theunissen (Belgia), Robert Menasse și Anna Weidenholzer (Austria), Tomas Venclova (Lituania), Kristiina Ehin și Paavo Matsin (Estonia), Santiago Roncagliolo (Peru/Spania), Mina Hava și Mariann Buhler (Elveția) și Pieter van Os (Țările de Jos). Lor li se vor alătura nume importante ale literaturii poloneze contemporane, precum Adam Michnik, Andrzej Stasiuk, Urszula Honek, Klementyna Suchanow și Jakub Malecki.
Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură Odesa este sprijinită de Fundația Jan Michalski, Fundația pentru Cooperare Polono-Germană, Pro Helvetia și orașul Berna și este organizată în colaborare cu EUNIC (clusterele EUNIC Varșovia și Cracovia), cu participarea Institutul Cultural Român de la Varșovia, Forumului Cultural Austriac, Ambasadei Belgiei - Reprezentanței Flandrei, Ambasadei Lituaniei, Ambasadei Regatului Țărilor de Jos, Ambasadei Estoniei, Institutului Francez, Institutului Cultural Italian de la Cracovia. Lecturile și discuțiile din cadrul festivalului vor avea loc în limbile engleză, germană, ucraineană, română și polonă, cu traducere.
În prima zi a Festivalului, puterea literaturii se va face remarcată într-un cadru muzical - la Muzeul Național de Artă din Cracovia va avea loc un concert special care va prezenta compoziții inspirate din poezii ale unor autori ucraineni cunoscuți. Evenimentul este co-organizat de Asociația Muzicală Contemporary Ensemble Krakow în cadrul seriei de concerte 'Interacțiuni'.
Programul cuprinde 25 de evenimente cu scriitori care vor fi prezenți atât personal, cât și online. Printre temele explorate la ediția din acest an a Festivalului, se numără relația dintre Europa de Est și Europa de Vest, viitorul Europei, libertatea scriitorului și a scrisului, precum și forța cuvintelor în lupta împotriva barbariei.
Literatura ucraineană va fi subiectul lecturilor din 24 februarie, la exact trei ani de la izbucnirea războiului. Evenimentul va include o lectură publică de poezii ale scriitorilor ucraineni Victoria Amelina și Maxim Krivțov, uciși în război, interpretate de autorii ucraineni Iuri Andruhovîci și Andei Kurkov și de scriitoarea italiană Francesca Melandri.
Fondat în anul 2015, Festivalul Internațional de Literatură Odesa și-a propus să sublinieze efervescența culturală și caracterul internațional al orașului și să contribuie la consolidarea legăturilor sale cu alte metropole culturale din Europa și de pe alte continente. Programul fiecărei ediții în parte exprimă acest deziderat, atât prin selecția scriitorilor invitați, cât și prin temele de dialog, o importanță deosebită în arhitectura programului festivalului ocupând-o panoramarea spațiului cultural din zona Europei de Est și a regiunii Mării Negre. Până în prezent, aproape 300 de scriitori au luat parte la evenimentele din cadrul festivalului. Hans Ruprecht și Ulrich Schreiber au coordonat festivalul încă de la începuturile sale.
Radu VANCU (Sibiu, 1978) este poet, prozator, eseist și traducător român. Este profesor la Facultatea de Litere și Arte a Universității 'Lucian Blaga' din Sibiu, redactor-șef al revistei Transilvania și redactor al revistei Poesis Internațional. Între 2019 și 2023 a fost președintele PEN România. A coordonat secțiunea română a site-ului Poetry International. Începând cu anul 2002, a publicat nouă cărți de poezie, pentru care a primit mai multe premii; poezia lui a fost tradusă în aproximativ 20 de limbi, fie în antologii și reviste, fie în volume individuale. A publicat și un roman, Transparența (2018), trei tomuri de jurnal (2017, 2021, 2024), două cărți pentru copii și o culegere de texte civice. Publicațiile lui academice includ două cărți-eseu despre Mihai Eminescu și Mircea Ivănescu, precum și una privind relația modernității poetice cu umanul. A realizat câteva antologii de poezie română modernă și contemporană, fie singur, fie în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin sau Marius Chivu. A tradus romane și poezie, în principal din John Berryman și W.B. Yeats; este, de asemenea, traducătorul ediției Ezra Pound coordonate de H.-R. Patapievici la Editura Humanitas. Din 2013, este președintele Festivalului Internațional de Poezie din Sibiu 'Poets in Transylvania'.
Serviciul Promovare și Comunicare
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].