logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Muzeul de Artă Piatra Neamț

Complexul Muzeal Național Neamț deschide seria conferințelor din acest an cu o temă ofertantă, atât pentru etnografi, cât și pentru publicul iubitor de port popular, și anume: Cămașa tradițională românească - valoare identitară.

Dr. HORAȚIU SILVIU ILEA, responsabilul valoroasei colecții de port popular de la Muzeul Național al Țăranului Român, prezintă tipologiile acestei piese reprezentative pentru costumul femeiesc de sărbătoare și arată că o astfel de cămașa transmite o poveste despre oameni și locuri. Conferința este întregită de un workshop susținut de IOANA CORDUNEANU, arhitect, fondatoarea blogului Semne Cusute, care demonstrează prin întreaga activitate că acest simbol românesc, cămașa femeiască de sărbătoare, are nu numai trecut, ci și prezent și viitor.

Manifestarea reprezintă o activitate complementară expoziției IE și ELEGANȚÃ deschisă la Muzeul de Artă Piatra-Neamț în perioada 1 decembrie 2024 - 1martie 2025.

Conferința și workshopul vor avea loc sâmbătă, 22 februarie 2025, ora 11.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț.

Dr. Horațiu Silviu Ilea
Născut în Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, urmează cursurile Universității din București, Facultatea de Istorie, Secția Istoria artei (2008- 2011) și un master în cadrul aceleiași instituții, cu specializarea Istoria Artei și Filosofia Culturii (2011-2013). În septembrie 2018 se înscrie la cursurile școlii doctorale din cadrul Universității București, Facultatea de Litere, Secția Studii Culturale, având tema Valențe identitare ale costumului tradițional din Ocolul Câmpulung Moldovenesc, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Narcisa Alexandra Știucă, titlu obținut în anul 2022.

Din anul 2014 este angajat la Muzeul Național al Țăranului Român pe postul de muzeograf la colecția Diverse, ocupându-se de obiectele de recuzită rituală dar și de piesele de port popular ce au aparținut Familiei Regale, contribuind la clasarea lor prin realizarea dosarului. Din 2017 este responsabil de colecția de Port Popular, având în grijă un număr de peste 20.000 de piese de costum tradițional - cămăși, catrințe, fote, podoabe, haine din blană sau dimie.

Datorită competențelor în ceea ce privește costumul tradițional este cooptat, în anul 2019, în cadrul Comisiei de Salvgardare a Patrimoniului Imaterial și în grupul de lucru multinațional pentru realizarea dosarului UNESCO Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova. După aprobarea dosarului de către UNESCO, face parte și din comisia de monitorizare a elementului înscris. În 2023 devine expert în bunuri cu semnificație etnografică.

Este autorul volumelor: Suport de curs, pentru cursul de dobândire a competențelor în arta populară din Bucovina, Suceava, 2019, Ocolul Câmpulungului Moldovenesc. Privire spre trecut, Editura Lidana, Suceava, 2020, Å¢eserea Lumii, Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și al Muzeului Național al Țăranului Român, Catalog de expoziție, Editura MARTOR, 2022 și a numeroase articole publicate în volume colective și reviste de specialitate.

Pe lângă munca de cercetare și punere în valoare a patrimoniului Muzeului Național al Å¢ăranului Român, continuă colaborarea cu Universitatea din București, Facultatea de Litere, în cadrul căreia predă cursul de Salvgardarea patrimoniului imaterial.

Ioana Corduneanu

Absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu' București, Ioana Corduneanu lucrează în design pentru diferite branduri internaționale care își promovează produsele în România și Republica Moldova. Devine cunoscută în iulie 2012, când lansează primul proiect on-line dedicat cămășilor tradiționale românești, blogul Semne Cusute. În anul 2014 inițiază Șezătoarea on-line, care urmărește realizarea unei comunități solide de practicanți, ca element necesar pentru a îndeplini condițiile de introducere în patrimoniul imaterial Unesco a cămășilor femeiești tradiționale de sărbătoare. În anul 2016 deschide un magazin on-line pentru a asigura materiale de calitate pentru noile cămăși populare.

În anul 2022 este recompensată de Comisia Europeană cu Premiul Europa Nostra, la categoria 'Educație, formare și Aptitudini'. Premiile pentru patrimoniul european/ Premiile Europa Nostra aduc în prim-plan proiecte, inițiative și personalități remarcabile în domeniul patrimoniului cultural.

În cadrul proiectului CRAFTIVISM (inițiat în 2020), care abordează impactul negativ al modei asupra mediului, organizează expoziția 'Broderie pentru o Cauză' (2023), găzduită la Viscri (județul Brașov), în proprietatea Regelui Charles al III-lea. Evenimentul a fost onorat de prezența Majestății sale.

Lucrează în cadrul proiectului TRACKS4CRAFTS 2023 - 2027 care încurajează cunoașterea altor culturi și să se concentrează pe conexiuni, nu pe diferențe. În condițiile în care Europa se confruntă cu o creștere a naționalismului și rasismului, încercă să demonstreze că ar trebui să rămânem uniți. Textilele sunt mai vechi și mai puternice decât propagandă !

Expoziții, workshop-uri, evenimente:

Realizate cu sprijinul MAE și al Ambasadelor României - 2018, expoziția IA AIDOMA, în Spania (Zaragoza), Luxembourg (Luxemburg/ Curtea de Justiție a Uniunii Europene), Elveția (Geneva);
Realizate cu și prin inițiativa ICR: Marea Britanie (Londra) - iunie, septembrie 2018, Grecia (Syros) - mai 2023, Polonia (Varșovia) - iulie 2023, participare la Conferință privind patrimoniul;

Realizate prin eforturi și inițiative proprii: expoziția IA AIEVEA în Austria (Viena) - iunie 2015 și Japonia (Tokyo). - Martie 2019, Responsible Fashion Series în India (Jaipur) - ianuarie 2020, Belgia (Antwerp) - octombrie 2021, Uzbekistan (Tashkent) - martie 2023, Kazahstan (Turkestan & Almaty) - martie 2023.

Afisari: 107

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].