logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Ministerul Afacerilor Externe

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Emil Hurezeanu, cu șeful diplomației elvețiene, consilierul federal Ignazio Cassis

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut joi, 20 februarie 2025, la București, consultări cu omologul elvețian, șeful Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Confederației Elvețiene, consilierul federal Ignazio Cassis, în cadrul vizitei pe care acesta o efectuează în România.

În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte cheie ale cooperării bilaterale, agenda europeană și subiecte de actualitate internațională.

Întrevederea a reconfirmat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, marcate de un dialog politic deschis și constructiv, precum și de o dinamică economică în continuă creștere. Ambele părți și-au exprimat dorința de a identifica noi oportunități pentru stimularea investițiilor reciproce și dezvoltarea unor parteneriate inovatoare în domenii precum educația, cercetarea și apărarea.

De asemenea, a fost subliniată contribuția importantă a comunității de români din Elveția și a cetățenilor elvețieni stabiliți în România, care au un rol esențial în promovarea cooperării culturale și economice dintre cele două state.

Ministrul Emil Hurezeanu a salutat inițiativa omologului elvețian de celebrare în România a săptămânii dedicate limbii romanșe, cea de-a patra limbă oficială a Confederației Elvețiene, aspect care evidențiază respectul comun pentru patrimoniul cultural și lingvistic.

În cadrul discuțiilor, partea română a salutat finalizarea negocierilor privind acordurile între Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană, subliniind importanța acestora pentru valorificarea pe deplin a potențialului cooperării dintre Elveția și statele membre UE. În acest context, ministrul Hurezeanu a subliniat potențialul acestor acorduri de a deschide noi perspective pentru întărirea relațiilor economice, sociale și culturale dintre România și Elveția.

Un punct important al discuțiilor l-a reprezentat contribuția elvețiană la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene. Ministrul Emil Hurezeanu a exprimat aprecierea părții române pentru continuarea sprijinului elvețian, menționând că România va beneficia, în cadrul celei de-a doua contribuții, de 221,5 milioane de franci elvețieni pentru proiecte menite să sprijine creșterea economică, integrarea socială, protecția mediului, consolidarea sistemelor sociale și implicarea civică.

Pe agenda întrevederii s-au aflat și teme regionale și internaționale, cu un accent pe sprijinul pentru Ucraina în contextul războiului de agresiune declanșat de F. Rusă. Cei doi demnitari s-au referit și la importanța susținerii R. Moldova în parcursul său european. Oficialii au subliniat importanța colaborării strânse în cadrul organizațiilor internaționale, inclusiv din perspectiva recentei experiențe a Elveției în calitatea de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2023-2024, precum și a exercitării de către Elveția, în 2026, a Președinției-în-Exercițiu a OSCE.

Redăm, mai jos, transcriptul declarației de presă a ministrului afacerilor externe Emil Hurezeanu la finalul consultărilor cu șeful Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Confederației Elvețiene, consilierul federal Ignazio Cassis.
Captură video: https://www.facebook.com/mae.romania/videos/1577415776307874

Emil Hurezeanu:

Bună ziua,

Este o deosebită plăcere să fiu astăzi gazda șefului diplomației elvețiene, consilierul federal Ignazio Cassis.

Am avut consultări substanțiale și deschise pe o gamă variată de subiecte de interes comun, de la cooperarea bilaterală și agenda europeană, până la provocările actuale de pe scena internațională.

Vizita domniei sale reflectă nivelul excelent al dialogului politic bilateral și angajamentul comun de a consolida acest parteneriat.

Am avut ocazia să analizăm împreună evoluția relațiilor economice dintre România și Confederația Elvețiană. Cifrele confirmă o puternică tendință de creștere a schimburilor comerciale bilaterale.
Ne bucurăm totodată de o prezență investițională importantă a firmelor elvețiene în economia românească.

Am convenit să încurajăm noi oportunități de colaborare, inclusiv în domenii precum securitate cibernetică, digitalizarea, cercetare și inovare, domeniul financiar, agricultură, sănătate, industria de apărare și altele.

Am evocat împreună faptul că domnul Ignazio Cassis a fost cel care, acum aproximativ doi ani, la ultima sa vizită oficială la București, în calitate de Președinte al Confederației Elvețiene, a semnat Acordul-cadru dintre Guvernul României și Consiliul Federal Elvețian privind implementarea celei de-a doua contribuții elvețiene.

Prin această contribuție, care vizează reducerea disparităților economice și sociale, țara noastră va beneficia de 221,5 milioane franci elvețieni pentru programe care vor sprijini creșterea economică și dialogul social, reducerea șomajului în rândul tinerilor, protecția mediului, consolidarea sistemelor sociale și implicarea civică. Aceste fonduri reprezintă o oportunitate de a continua modernizarea.

De altfel, în cursul acestei zile, domnul Ignazio Cassis va avea prilejul de a semna o serie de acorduri bilaterale privind implementarea programelor aferente acestei contribuții.

Dorim să folosim aceste legături pentru a dezvolta, mai departe, o relație bilaterală dinamică și cuprinzătoare, susținută inclusiv de comunitatea românească din Confederația Elvețiană și de cetățenii elvețieni stabiliți în România. Aceste comunități joacă un rol foarte important în construirea de punți culturale și economice între țările noastre.

Doresc să subliniez că vizita ministrului federal are loc pe fondul celebrării diversității etnice și lingvistice din cele două țări. I-am mulțumit astfel domnului consilier federal pentru inițiativa de a marca în România săptămâna națională romanșa, a patra limbă oficială a Confederației Elvețiene, un gest pe care îl apreciem așa cum merită și care evidențiază respectul nostru comun pentru patrimoniul cultural și lingvistic. Această celebrare ne amintește de valorile pe care le împărtășim și de importanța diversității culturale în consolidarea unei Europe mai unite și mai puternice.

Vizita domnului consilier federal are loc în contextul unei cooperări dinamice și la nivel european, pornind de la rezultatele recente ale negocierilor privind încheierea acordurilor între Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană.

Convergența de viziune dintre România și Elveția s-a regăsit și în discuțiile privind teme de interes regional, în cadrul cărora a fost evidențiată susținerea pentru stabilitatea, libertatea și prosperitatea vecinătății estice.

În acest context, am vorbit din nou de angajamentul României de a sprijini Ucraina și Republica Moldova, subliniind necesitatea unității de acțiune la nivel european în fața provocărilor geopolitice actuale.

Împreună cu domnul ministru, am abordat și contextul geopolitic internațional, subliniind importanța cooperării strânse pe plan multilateral. România apreciază implicarea activă a Confederației Elvețiene în cadrul ONU, OCDE și OSCE, organizații care joacă un rol esențial în promovarea securității, stabilității și prosperității.

În context, am exprimat aprecierea pentru rolul jucat de Confederația Elvețiană din poziția de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU în perioada 2023-2024 și am urât succes în preluarea Președinției-în-Exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa în anul viitor.

În cursul acestei zile, domnul ministru va avea prilejul de a semna o serie de acorduri bilaterale privind implementarea programelor aferente acestei contribuții.

Dorim să folosim aceste legături solide pentru a dezvolta mai departe o relație bilaterală dinamică și cuprinzătoare. Suntem recunoscători Elveției, de asemenea, pentru sprijinul major pe care îl acordă României pentru integrarea în OCDE.

În încheiere, vreau să subliniez încă o dată relația bilaterală foarte bună dintre statele noastre. Sunt convins că vom reuși, prin continuarea dialogului politic și diplomatic, să întărim, să consolidăm această relație, în așa fel încât să putem aduce o contribuție importantă la viitorul Europei, în beneficiul cetățenilor noștri.

Domnule consilier federal, aveți cuvântul !

Afisari: 141

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].