logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Inspectoratul de Poliție Județean Covasna

EVALUAREA ACTIVITÃȚILOR DESFÃȘURATE DE INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN COVASNA ÎN ANUL 2024

Principalele obiectivele specifice ale Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, pentru anul 2024, au fost menținerea climatului de ordine și siguranță publică, precum și prevenirea și combaterea tuturor formelor de criminalitate date în competență și asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare și informaționale necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale a IPJ Covasna.

SIGURANȚA CETÃȚEANULUI ȘI EVOLUȚIA CRIMINALITÃȚII ÎN JUDEȚUL COVASNA

În anul 2024 structurile IPJ Covasna au intervenit la peste 9.100 de evenimente, au desfășurat mai bine de 500 de acțiuni cu efective mărite și aproape 700 de participări la măsuri de ordine cu ocazia unor adunări publice, scopul fiind întotdeauna același: siguranța cetățenilor.

În peste 7.700 de situații, oamenii legii au intervenit ca urmare a solicitărilor venite din partea cetățenilor prin numărul de urgență 112.

PREVENIREA CRIMINALITÃȚII
Pentru anul 2024, activitățile derulate de polițiști s-au circumscris priorităților naționale de intervenție preventivă a Poliției Române:
- Prevenirea victimizării minorilor;
- Prevenirea violenței domestice;
- Prevenirea criminalității informatice.

Aceste priorități au fost asumate și la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, fiind inițiate/ derulate activități informativ-preventive la care au participat peste 34.000 de cetățeni.

Activitățile informativ-preventive au constat în întâlniri cu grupuri țintă, acțiuni de distribuire materiale preventive, participarea la evenimente cu public numeros, cum ar fi festivalurile organizate în județul nostru, colaborări cu alte instituții și parteneri privați, transmiterea de recomandări prin intermediul presei locale, activități de instruire etc.

Cu peste 400 activități informativ-preventive desfășurate în cursul anului 2024 și o gamă largă de domenii preventive abordate, activitatea derulată în domeniul prevenirii criminalității reprezintă un segment important, contribuind semnificativ la îndeplinirea obiectivelor instituționale stabilite și având un impact pozitiv asupra creșterii gradului de siguranță a cetățenilor din județul Covasna.

ORDINEA ȘI SIGURANȚA PUBLICÃ

Polițiștii de la structurile de ordine și siguranță publică din întreg județul au intervenit la peste 8.300 de situații, semnalate atât prin numărul de urgență 112, cât și în mod direct de către cetățeni sau chiar în urma unor constatări din oficiu în timpul desfășurării activităților specifice în teren.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a unor manifestări ce au implicat participarea unui public numeros, au fost întreprinse măsuri de ordine, astfel că polițiștii au participat cu activități pentru menținerea climatului corespunzător de liniște publică la peste 1.100 de adunări, evenimente sportive, culturale, manifestări comemorative și alte manifestări cu caracter public. Astfel, toate aceste evenimente s-au desfășurat în siguranță și s-au finalizat fără evenimente negative.

INFRACȚIONALITATEA SESIZATÃ ȘI COMBATEREA CRIMINALITÃȚII

În anul 2024, structurile inspectoratului au fost sesizate despre comiterea a peste 4.700 de infracțiuni.

În funcție de locul săvârșirii infracțiunii, circa 48% din totalul faptelor sesizate au fost din mediul urban.

Din totalul infracțiunilor sesizate, 327 au fost comise în mediul stradal, de menționat fiind că în peste 73% din cazuri din aceste fapte autorii au fost identificați, iar 31 de fapte au fost constatate în flagrant de către polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Analiza statisticilor înregistrate mai relevă următoarele aspecte:
- Numărul tâlhăriilor a scăzut cu 44%, fiind înregistrate 10 fapte pe parcursul întregului an;
- Infracțiunile contra patrimoniului au scăzut cu 3,5%;
- Faptele de înșelăciune au fost cu 16% mai multe (188 fapte);

Prevenirea și combaterea violenței domestice

Numărul faptelor penale care intră în sfera faptelor de violență domestică a crescut cu 17% față de anul precedent.

Totodată, considerăm că înregistrarea unor cifre mai mari față de anii anteriori denotă și faptul că victimele acestui fenomen capătă încredere să spună 'STOP' în fața acestui gen de fapte, sesizând autoritățile.

Se constată o creștere cu 14% în ceea ce privește intervenția polițiștilor la cazurile de violență domestică ca urmare a sesizărilor formulate prin SNUAU 112, dar și în cazul sesizărilor formulate direct- cu 14% mai multe.

Pentru protejarea victimelor violenței domestice, în anul 2024:
- Polițiștii au emis 113 ordine de protecție provizorii;
- Au fost înregistrate 126 ordine de protecție emise de instanțe.

Criminalitatea contra patrimoniului

În anul 2024, IPJ Covasna fost sesizat cu privire la săvârșirea a aproape 1.500 de fapte contra patrimoniului.

Ponderea este deținută de faptele de furt al căror număr a înregistrat scăderi la toți indicatorii statistici (ex furturi din locuințe, furturi din societăți, din curți/ gospodării, furturi din genți/poșete).

Infracțiunile de tâlhărie înregistrează, de asemenea, o scădere semnificativă (10 fapte sesizate în 2024), niciuna dintre aceste infracțiuni nerămânând cu autor necunoscut.

Arme, explozivi și substanțe periculoase
Polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe periculoase au desfășurat, în 2024, 160 de acțiuni în domeniul de responsabilitate și peste 960 de controale punctuale la persoane fizice și juridice.

În urma activităților desfășurate au fost constatate 46 de infracțiuni și 52 de fapte de natură contravențională pentru care au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de peste 218.000 de lei.

Tot în 2024, în urma activităților specifice derulate de polițiști au fost ridicate în vederea confiscării/ confiscate 74 de arme, peste 8.800 de articole de muniție, 74 kilograme. de articole pirotehnice și au fost indisponibilizate peste 20 de tone. de deșeuri periculoase.

Criminalitatea economico - financiară

În domeniul economico-financiar au fost sesizate 239 de infracțiuni, de menționat fiind faptul că din totalul de 45 de infracțiuni de evaziune fiscală înregistrate în anul 2024, aproape 60% au fost sesizări din oficiu ale polițiștilor din cadrul Serviciului Investigare și Combatere a Criminalității Economice.

Polițiștii specializați în combaterea criminalității economico-financiare au desfășurat peste 350 de acțiuni și controale directe și au pus în executare 74 de mandate de percheziție domiciliară, în dosare proprii sau în dosare în care urmărirea penală a fost efectuată de procuror.

În dosarele privind fapte de evaziune fiscală au fost dispuse și aplicate măsuri asigurătorii în cuantum de peste 5.000.000 de lei.

În ceea ce privește activitățile desfășurate pe linia combaterii contrabandei cu tutun și țigări, anul trecut au fost desfășurate activități specifice care au avut ca rezultate confiscarea a peste 75.000 de țigarete și 660 de litri de alcool. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin săvârșirea infracțiunilor de contrabandă a fost de 119.100 lei, pentru întreaga sumă fiind instituite măsuri asiguratorii, din care s-a reușit recuperarea prin plata a sumei de 89.260 lei.

Pe linia protejării drepturilor de proprietate intelectuală și industrială, respectiv a contrafacerii de mărfuri și produse purtătoare de mărci, au fost organizate acțiuni operative în urma cărora au fost constatate 8 infracțiuni. În urma acestor activități au fost ridicate în vederea confiscării peste 370 de produse sau articole contrafăcute (articole vestimentare, telefoane, încălțăminte, jocuri și jucării) în valoare de peste 26.000 de lei.

Infracționalitatea în domeniul silviculturii și pisciculturii

În cursul anului 2024 la nivelul I.P.J. Covasna au fost executate 226 de acțiuni, peste 3.200 de controale pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul silviculturii, activități ce au avut ca rezultat constatarea a peste 300 de contravenții și confiscarea a peste 1.200 metri cubi de material lemnos.

În ceea ce privește faptele penale în domeniu, polițiștii au fost sesizați despre comiterea a 365 de infracțiuni, față de perioada similară a anului precedent constatându-se o ușoară creștere.

În domeniul piscicol au fost organizate și executate peste 100 de acțiuni și controale, au fost constatate și sancționate 3 contravenții.

SIGURANȚA RUTIERÃ

În 2024, pe drumurile din județul Covasna au fost înregistrate 45 de accidente cu urmări grave, soldate cu decesul a 16 persoane, rănirea gravă a 34 de persoane și rănirea ușoară a altor 28.

În scopul combaterii principalelor cauze care au generat producerea de accidente rutiere grave, în 2024 efectivele de poliție rutieră au organizat și desfășurat peste 2.400 de acțiuni în trafic, acestea au avut ca rezultat:
- 278 de infracțiuni la regimul rutier constatate;
- Aproape 17.000 de sancțiuni contravenționale aplicate pentru abateri în trafic;
- Peste 1.800 de permise de conducere reținute.

Tot din sfera activităților menite să aducă un plus de siguranță, polițiștii au efectuat periodic verificări în teren cu privire la starea carosabilului și a semnalizării rutiere, fiind transmise peste 80 de informări către administratorii drumurilor publice, pentru remedierea deficiențelor constatate.

SIGURANȚA ÎN ȘCOLI
Siguranța în unitățile școlare a reprezentat o altă prioritate importantă, în anul 2024, fiind desfășurate peste 960 de activități în școlile din întreg județul, dedicate elevilor și cadrelor didactice. Acestea au adus în fața beneficiarilor teme precum răspunderea juridică a minorilor, prevenirea anumitor categorii de infracțiuni sau situații de risc, prevenirea consumului de droguri, ori siguranța rutieră.

În paralel cu activitățile desfășurate în cadrul orelor de curs, polițiștii cu atribuții în domeniul siguranței școlare au desfășurat și peste 240 de activități de instruire ale cadrelor didactice cu privire la prevederi legale în domeniul violenței școlare și au participat la mai multe ședințe cu părinții. De asemenea, au fost desfășurate activități de consiliere psihologică pestru 52 de elevi identificați în situații de risc.

PROTECȚIA ANIMALELOR

Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor au efectuat, în 2024, 94 de acțiuni și aproape 400 de controale, au dispus prin 5 ordine de plasare în adăpost salvarea a 7 animale aflate în situații de pericol.

Au fost constatate peste 940 de fapte contravenționale de încălcare a legislației specifice, pentru care au și fost aplicate sancțiuni și au fost înregistrate 17 fapte care se încadrează în sfera penală, pentru care polițiștii au efectuat cercetări.

ACTIVITATEA STRUCTURILOR SUPORT

Resurse Umane
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, gradul de ocupare al funcțiilor prevăzute în statul de organizare era de aproximativ 73%, la data de 31.12.2024.

Logistică
În cursul anului 2024 au fost finalizate lucrările de construire a noului sediu al inspectoratului, fiind organizată recepția la terminarea lucrărilor.

Criminalistic
La nivelul Serviciului de Criminalistică au fost desfășurate peste 1.600 de activități criminalistice, din care peste 1.200 de deplasări pentru efectuarea cercetării locului faptei. În această perioadă au fost identificați peste 120 de autori ai unor infracțiuni, pe baza amprentelor.

Acțiuni Speciale
Polițiștii de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale au executat în 2024 peste 200 de misiuni specifice pentru efectuarea unor percheziții domiciliare, executarea de acțiuni de tip razie, dar și peste 460 de misiuni în sprijinul dispozitivelor curente de ordine și siguranță publică.

Cazier
Serviciul Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative a eliberat 32.700 de documente prin Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român din care 21.461 de certificate de cazier judiciar și 4.155 de certificate de integritate comportamentală.

Pregătire Profesională
Pregătirea profesională rămâne în continuare un aspect important al activităților desfășurate de polițiști, astfel încât intervenția la solicitările cetățenilor să fie promptă și de calitate. În anul 2024, polițiștii inspectoratului au participat la mai multe stagii și sesiuni de pregătire fizică, pregătire tactică, sesiuni de antrenament de tragere cu armamentul fiind desfășurate lunar.

CONCLUZII

În contextul unui an plin de provocări instituționale, rezultatele obținute de către polițiștii din cadrul I.P.J Covasna în segmente importante de activitate, reflectă implicarea constantă și dedicarea acestora, puse în slujba comunității, în scopul creșterii gradului de siguranță publică și protecție a cetățeanului, prevenirii și combaterii infracțiunilor.

Nu au fost semnalate/ sesizate evenimente/ incidente cu impact major asupra climatului de normalitate civică și de natură a afecta încrederea cetățenilor și a comunităților locale în capacitate a unității de a gestiona situațiile de risc din competență.

Situațiile de risc semnalate pe raza de competență, în cursul anului 2024, au fost gestionate corespunzător prin implicarea corespunzătoare a factorilor decizionali, angrenarea de resurse suficiente, coordonarea optimă a acestora și relaționarea activă cu structurile județene de cooperare / colaborare.

PRIORITÃȚI PENTRU ANUL 2025

Pentru anul 2025, rămâne o prioritate asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, protejarea vieții cetățenilor, a patrimoniului, siguranța rutieră precum și prevenirea și combaterea traficului de droguri.

Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliție Județean Covasna va continua desfășurarea activităților în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul județului, în scopul asigurării unei gestionări corespunzătoare a situației operative.

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE
Inspector principal de poliție
TOLVAJ-MARIN Nicoleta

Afisari: 145

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].