logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Guvern

INFORMAȚIE DE PRESÃ privind actele normative adoptate în ședința Guvernului României
Din 20 februarie 2025

I. PROIECTE ÎN ANALIZÃ
1. PROIECT DE ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ privind unele măsuri din domeniul social și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PRIMÃ LECTURÃ)

II. ORDONANȚE DE URGENȚÃ
1. ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 147/ 2024 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în domeniul drogurilor și al adicțiilor și a Centrelor de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor, precum și pentru modificarea unor acte normative

Prin această ordonanță de urgență, finanțarea serviciilor medicale preventive și curative pentru bolnavii cu toxicodependență se va putea efectua din bugetul de stat, atât prin Ministerul Sănătății, cum era până în prezent, cât și prin Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Modificările vor permite și continuarea asigurării tratamentului și a serviciilor de prevenire a adicțiilor, în concordanță cu Strategia UE pentru Sănătatea Mintală.

O altă modificare prevede extinderea tipurilor de tratamente care pot fi acordate în centrele de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor. Astfel, pe lângă tratamentul specializat cu agoniști/ antagoniști de opiacee și servicii de dezintoxicare ambulatorie, pacienții vor putea beneficia și de alte medicamente reglementate. Acestea sunt stabilite în lista medicamentelor de care pot beneficia asigurații în sistemul de asigurări sociale de sănătate, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 720 /2008.
Ordonanța stabilește și reglementări mai clare cu privire la modalitatea de acordare a serviciilor de asistență și consiliere medicală, psihologică și socială la nivelul acestor centre. Aceste servicii vor putea fi acordate fie la cererea persoanei care are nevoie de ajutor sau a reprezentantului legal al acestuia, în cazul în care consumatorul este minor sau nu are capacitatea de a lua decizii legale, fie la solicitarea autorităților competente, de exemplu diverse instituții ale statului. Aceste instituții pot include autorități care se ocupă de protecția copilului său agenții care monitorizează sănătatea publică, sau de către un organ judiciar, în cazul în care consumatorul este implicat într-un proces legal, spre exemplu. Aceste servicii vor fi acordate rapid și eficient pentru a nu lăsa pacientul să aștepte mult timp, iar situația să i se agraveze.

Reglementările sunt importante pentru ca persoanele care suferă de dependențe sau de alte probleme legate de sănătatea mintală să aibă acces la sprijin rapid și adecvat, indiferent de situația lor legală sau de vârstă. Este o măsură care are ca obiectiv să protejeze drepturile și interesele celor care se află în situații vulnerabile, în special în cazul minorilor sau al persoanelor care nu pot lua decizii pentru sine.

2. ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.124/ 2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/ 2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, precum și pentru completarea și modificarea unor acte normative.
Ordonanța de urgență a fost adoptată.

III. HOTÃRÂRI DE GUVERN
1. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2025, prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice
Pensionarii din sistemul public vor beneficia și în acest an de bilete de tratament balnear, respectiv 130.000 de bilete vor fi asigurate prin Casa Națională de Pensii Publice.

Fondurile asigurate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat sunt de 400 de milioane de lei, la nivelul celor de anul trecut.

Durata unei serii de tratament balnear este de 16 zile și pot solicita bilete pensionarii și asigurații sistemului public de pensii.

Pe parcursul anului trecut, 126.726 de persoane asigurate în sistemul public de pensii au beneficiat de tratamente cu specific balnear.

2. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. V alin. (1) și (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.53/ 2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

3. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind acordarea unor ajutoare de urgență
431 de familii și persoane singure vor primi ajutoare de urgență, în valoare de circa 1,71 milioane lei. Persoanele respective sunt astfel sprijinite pentru că au fost afectate de incendii, de fenomene meteorologice severe sau au probleme grave de sănătate.

4. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru repartizarea pe unități/ subdiviziuni administrativ teritoriale și pe unități de învățământ a sumei prevăzute în Legea bugetului de stat pe anul 2025, nr. 9 /2025, pentru finanțarea Programului național 'Masă sănătoasă'

Aproape 515.000 de copii care urmează cursuri la grădiniță și în învățământul preuniversitar vor beneficia în acest an de o masă caldă sau un pachet alimentar.

Guvernul a completat legislația pentru derularea acestui program care vizează reducerea abandonului școlar și care a fost dezvoltat de la an la an astfel încât, în 2025, ajunge în 1462 de unități de învățământ.
Fondurile de peste 1,1 miliarde de lei cuprinse inițial în buget au fost astăzi repartizate prin Hotărâre de Guvern comunităților locale.

Pentru asigurarea continuității, unitățile incluse în 2024 vor continua implementarea și în anul școlar 2024-2025, iar Programul va fi extins treptat, astfel încât, până la începutul anului școlar 2029-2030, să fie aplicat la nivel național.

5. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind acordarea unui sprijin financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/ caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile
Actul normativ vizează acordarea unui sprijin financiar de urgență, pe baza unei scheme de susținere care urmărește compensarea sub formă de grant a producătorilor agricoli din sectorul creșterii ovinelor/ caprinelor pentru daunele economice cauzate de secetă pedologică din agricultură manifestată în perioada septembrie 2023 -august 2024.

Cuantumul prevăzut pentru sprijinul financiar de urgență este de 248 lei/ cap ovin/ caprin, femele tinere, și se acordă pentru beneficiarii care dețineau, la data de 31 august 2024, între 50 capete - 300 capete. Solicitanții care au un efectiv mai mare de 300 de astfel de exemplare vor beneficia de sprijin financiar de urgență calculat la nivelul a maximum 300 de capete. Resursele financiare necesare implementării schemei au o valoare de 48 milioane euro.

Comunicatul Ministerului Agriculturii: https://www.madr.ro/comunicare/9539-sprijin-financiar-de-urgenta-pentru-crescatorii-de-ovine-si-caprine-afectati-de-seceta.html

6. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 988/ 2022 privind reacordarea recunoașterii caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigații sau a părților de amenajări de irigații, precum și pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 793/ 2016 pentru aprobarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România, precum și a Programului național de reabilitare și/ sau înființare a infrastructurii principale de irigații și infrastructurii de desecare și drenaj, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 793/2016
Hotărârea a fost aprobată.

7. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.1174/ 2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură

Agricultorii vor beneficia și în cursul acestui an de subvenție pentru motorina utilizată în agricultură, la o valoare mai mare comparativ cu anul trecut.

Pentru 2025, subvenția este de 2,213 lei/ litru și se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare. În total, 500 de milioane de lei vor ajunge la fermieri sub formă de ajutor pentru motorina utilizată în agricultură, în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare.

Atât suma totală alocată, cât și subvenția pe litrul de motorină sunt mai mari decât valorile din 2024.

În primele șase luni ale anului trecut subvenția a fost de 1,746 lei/ litru, iar în ultimele 6 luni ale anului subvenția a fost de 2,079 lei/ litru.

Fondurile totale alocate în 2024 acestei scheme de sprijin au fost de aproximativ 462 de milioane de lei.

Comunicatul Ministerului Agriculturii: https://www.madr.ro/comunicare/9538-subventionarea-accizei-la-motorina-utilizata-in-agricultura-continua-si-in-2025.html

8. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Direcției pentru Agricultură Județeană Prahova, instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Hotărârea a fost aprobată.

9. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea amendamentului convenit prin schimbul de scrisori semnate la București la 4 octombrie 2024 și la Paris la 2 decembrie 2024 între Guvernul României și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, la Acordul-cadru de împrumut F/ P1556 (2006) dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, semnat la București la 23 august 2007 și la Paris la 30 august 2007
Hotărârea a fost aprobată.

10. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea amendamentului convenit între Guvernul României și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin schimb de scrisori semnate la București la 13 noiembrie 2024 și la 26 noiembrie 2024, la Acordul de împrumut (finanțare adițională pentru Proiectul privind controlul integrat al poluării cu nutrienți) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington la 14 aprilie 2016
Hotărârea a fost aprobată.

11. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea caracteristicilor principale și a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții 'Asigurarea atenuării și tranzitării în siguranță a volumelor de viitură pe râul Crasna, aval de acumularea Vârșolț, județul Satu Mare'
Hotărârea a fost aprobată.

12. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea caracteristicilor principale și a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții, Asigurarea atenuării și tranzitării în siguranță a volumelor de viitură pe râul Caras și afluenți pe tronson Ticvaniu Mare - Frontieră Șerbia, județul Caraș-Severin'
Hotărârea a fost aprobată.

13. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Listei unităților sanitare în cadrul cărora se organizează centre de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor, constituite prin reorganizarea centrelor de sănătate mintală din cadrul spitaleior publice prin preluarea atribuțiilor aferente centrelor, personalului contractual, a posturilor aferente și a patrimoniului centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, regionale și județene din cadrul Agenției Naționale Antidrog

Prin acest act normativ, Guvernul a aprobat lista celor 43 de centre de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor, care vor funcționa în cadrul spitalelor publice și vor oferi servicii de prevenire, tratament și reabilitare a persoanelor afectate de consumul de droguri.

Aceste centre vor reuni atât personalul care lucra în centrele de sănătate mintală din cadrul unităților sanitare, cât și personalul din centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, de la fosta Agenție Naționale Antidrog.

Astfel, fiecare centru va putea acum să ofere asistență integrată prin medicii cu specializare în psihiatrie sau psihiatrie pediatrică, asistenții medicali, psihologii, asistenții sociali, precum și celelalte categorii de personal care își vor desfășura activitatea în aceste centre.

14. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Elene privind restituirea fondurilor primite de Guvernul României în baza Acordului pentru un Program de cooperare și asistență bilaterală între Guvernul României și Guvernul Republicii Elene, semnat la Atena, la 21 decembrie 2001, semnat la București, la 25 octombrie 2024
Hotărârea a fost aprobată.

15. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea datelor de identificare și a valorilor de inventar ale imobilelor clădire sediu și teren, după caz, aflate în domeniul public al statului și în administrarea unor case de asigurări de sănătate aflate în subordinea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cuprinse în anexa nr. 31 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/ 2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea a fost aprobată.

16. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind scăderea din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a imobilului înregistrat cu nr. MF 26784, aflat în administrarea Spitalului General Căi Ferate Galați, unitate ce funcționează în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, ca urmare a pieirii
Hotărârea a fost aprobată.

17. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 184/ 2018 pentru deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru comunicație de pasageri și marfă în regim de bac și pietonal între localitățile Isaccea (România) și Orlivka (Ucraina}, precum și a Biroului Vamal de Frontieră Isaccea
Hotărârea a fost aprobată.

18. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea alin. (4) al art. 9 din Hotărârea Guvernului nr. 1025/ 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice și organizatorice privind funcționarea în sistem-pilot, precum și a celor privind operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică
Hotărârea a fost aprobată.

19. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea denumirii administratorului, descrierii tehnice și valorii de inventar pentru imobilul cu nr. MF160423 aflat în domeniul public al statului, precum și pentru actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/ 2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea a fost aprobată.

20. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind trecerea unor părți de imobile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naționale, constituite din construcții și amenajări la terenuri, situate în județele Olt, Alba, Sibiu, Giurgiu, Cluj, Argeș, Buzău, Mureș, Gorj și Sălaj din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune și casării și modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/ 2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea a fost aprobată.

21. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind declararea unui imobil că bun de interes public național, înscrierea acestuia în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea sa în administrarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor indisponibilizate
Hotărârea a fost aprobată.

22. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea stemei municipiului Băilești, județul Dolj și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 792/ 1999 privind aprobarea stemelor unor orașe
Hotărârea a fost aprobată.

23. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea anexei nr. 44 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/ 2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea a fost aprobată.

24. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind stabilirea bugetului și a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025
Guvernul a adoptat un buget în sumă de peste 1,186 miliarde lei, necesar pregătirii, organizării și desfășurării alegerilor pentru Președintele României din anul 2025. Banii provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2025. Astfel au fost prevăzute sume suplimentare în bugetele Ministerului Afacerilor Interne - 740,6 milioane lei, Secretariatului General al Guvernului - 20,138 milioane lei - pentru Institutul Național de Statistică și pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Autoritatea Electorală Permanentă - 42,568 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe - 352,438 milioane lei și Serviciului de Telecomunicații Speciale - 30,6 milioane lei.

A fost adoptată și structura cheltuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

În termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a rezultatului alegerilor pentru Președintele României din anul 2005, autoritățile administrației publice centrale și locale implicate în organizarea și desfășurarea procesului electoral au obligația de a comunica Autorității Electorale Permanente situația sumelor alocate și a cheltuielilor efectuate, separat pe cheltuieli de personal, cheltuieli materiale și cheltuieli de capital.

25. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025

Hotărârea stabilește unele măsuri de ordin organizatoric și instituțional în vederea stabilirii cadrului necesar pentru ducerea la îndeplinire a dispozițiilor legislației primare privind pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

Sunt detaliate atribuțiile și sarcinile care revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, prefecților și primarilor în pregătirea, organizarea și desfășurarea scrutinului.

IV. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: Promovarea de către România a propunerii de document comun de poziție privind aspectele bugetare aferente Politicii de Coeziune post 2027 în cadrul Grupului 'Prietenii Coeziunii'
Memorandumul a fost aprobat.

V. NOTE
1. NOTÃ referitoare privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Orașului Mizil, în scopul adoptării unei hotărâri care are ca obiect trecerea imobilului - teren în suprafață de 1.693 mp, situat în intravilanul Orașului Mizil, în Str. Mihai Bravu Nr. 136, Județul Prahova, din domeniul public al Orașului Mizil în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Tribunalului Prahova, cu destinația construirii noului sediu al Judecătoriei Mizil
Guvernul a luat act de această notă.

Afisari: 122

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].