logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RECTIFICARE Comunicat de presă - Ambasada Elveției

Consilierul federal Ignazio Cassis în vizită oficială în România în perioada 19-21 februarie

Șeful Departamentului Federal al Afacerilor Externe (DFAE) al Elveției efectuează o vizită oficială în România în perioada 19 - 21 februarie 2025. Agenda să include mai multe întâlniri bilaterale și semnarea unor acorduri de cooperare legate de a doua contribuție elvețiană pentru anumite state UE.

Tema minorităților va fi, de asemenea, un fir comun pe parcursul viitoarei vizite. Consilierul federal Ignazio Cassis va participa joi 19 februarie la un eveniment cultural în București pentru a marca cea de-a cincea ediție a Săptămânii limbii romanșe (Emna rumantscha), precum și la o dezbatere în orașul Constanța privind minoritățile naționale.

Elveția și România se bucură de relații bilaterale excelente și de schimburi politice, economice și culturale extinse. România este cel mai important partener comercial al Elveției în sud-estul Europei. În 2023, comerțul dintre cele două țări a atins un volum de 2,7 miliarde de franci.

În cursul vizitei sale, Ministrul Afacerilor Externe al Elveției se va întâlni cu Prim-Ministrul Marcel Ciolacu, Ministrul de Externe Emil Hurezeanu, Ministrul de Finanțe Tanczos Barna și Ministrul Educației, Cercetării și Inovării Daniel David. Pe agendă figurează acordurile de cooperare pentru cea de-a doua contribuție a Elveției în favoarea statelor UE selectate, din care României i-a fost alocată suma totală de 221,5 milioane CHF. Această a doua contribuție la coeziunea europeană prevede continuarea angajamentului Elveției în România, în special în domeniile eficienței energetice, formării duale, siguranței și sănătății publice.

Ignazio Cassis va semna mai multe acorduri de cooperare în domeniile eficienței energetice și energiilor regenerabile, siguranței publice, educației și formării profesionale duale, sănătății și incluziunii sociale.

Discuțiile vor aborda, de asemenea, relațiile dintre UE și România, dintre UE și Elveția, precum și conflictul din Ucraina. De asemenea, va fi discutat sprijinul pentru procesul de redresare a Ucrainei.

Seară culturală pentru a marca Emna rumantscha și escală în Constanța

Elveția și România sunt unite, de asemenea, prin modul lor de viață multicultural și multilingvistic și împărtășesc două limbi comune: germană și italiana. Pentru a celebra pluralitatea și minoritățile celor două țări, dl Cassis, însoțit de consilierul de stat Jon Domenic Parolini, va participa la București la un eveniment cultural organizat în comun de Ambasada Elveției în România și Muzeul Național al Satului Dimitrie Guști, în cadrul celei de-a cincea Săptămâni a limbii romanșe (Emna rumantscha). Inițiativa, care a fost lansată de șeful DFAE, 'este o ocazie de a împărtăși cu alte țări experiența zilnică de a trăi în mijlocul unei mari diversități de culturi și opinii. Pluralitatea este o resursă care hrănește dialogul, care este mai important ca niciodată în actualul context geopolitic dificil', explică el.

Ignazio Cassis se va deplasa vineri la Constanța, al patrulea oraș ca mărime din România. Situat în estul României, pe țărmul vestic al Mării Negre, Constanța găzduiește principalul port al regiunii și mai multe minorități etnice și lingvistice. Aici, dl Cassis va lua parte la o dezbatere privind importanța limbilor minoritare pentru dezvoltarea regională.

Emna rumantscha pe scurt

Săptămâna limbii romanșe (Emna Rumantscha), care sărbătorește a 5-a ediție în 2025, a fost lansată de dl Cassis la Zuoz în 2019 pentru a marca cea de-a 100-a aniversare a Lia Rumantscha.

Evenimentul, organizat de DFAE împreună cu cantonul Graubunden și Lia Rumantscha, are loc întotdeauna în săptămâna 20 februarie, ziua în care, în 1938, romanșa a devenit oficial a patra limbă națională a Elveției.

Scopul este de a sublinia importanța multilingvismului nu numai pentru coeziunea națională, ci și pentru politica externă a Elveției. Pluralitatea este, de fapt, o caracteristică a Elveției care este apreciată în întreaga lume. Promulgarea limbilor minoritare și, prin intermediul acestora, a minorităților culturale, este esențială pentru construirea unei societăți durabile și deschise dialogului.

Afisari: 104

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].