logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Inspectoratul de Poliție Județean Bacău

Siguranța minorilor în atenția polițiștilor

Copiii constituie unul dintre cele mai vulnerabile grupuri sociale, siguranța acestora fiind o prioritate pentru Poliția Română. Polițiștii au desfăurat și în această săptămâna activități cu caracter preventiv împreună cu elevii din municipiul Bacău. Au fost abordate mai multe teme de discuție, în funcție de categoriile de vârstă ale elevilor, cu scopul pregătirii acestora pentru o mai bună gestionare a riscurilor la care se expun.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cei ai Serviciului Rutier și Biroului Rutier Bacău au fost prezenți în mai multe unități de învățământ din județ, aducând în prim plan subiectul siguranței copiilor, atât în mediul școlar, cât și acasă, la joacă, pe stradă sau pe internet.

Beneficiarii activităților de prevenire au fost atât preșcolari și elevi de clase primare și gimnaziale, cât și liceeni, de la Colegiul Național 'Ferdinand I' din Bacău, Grădinița 'AMIKids Education', Școala Gimnazială din comună Răcăciuni și Școala Gimnazială 'George Bacovia' din Bacău.

Temele abordate au fost diverse, de la lecții de educație rutieră și prevenirea disparițiilor de minori, până la siguranța în mediul online și prevenirea traficului de persoane.

Polițiștii de prevenire și cei rutieri le-au prezentat copiilor principalele reguli de circulație rutieră, indicatoarele rutiere, aspecte privind trecerea pentru pieton, le-au explicat semnificația semaforului electric pentru pietoni. Totodată, polițiștii le-au făcut și recomandări referitoare la adoptarea unui comportament preventiv la scoală, acasă sau pe timpul vacanțelor. De asemenea, a fost pus accentul pe siguranța online, în contextul în care copiii petrec tot mai mult timp conectați la internet.

Cu elevii de liceu a fost dezbătută tema traficului de persoane, activitatea fiind desfășurată în colaborare cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Bacău. Elevii au fost informați cu privire la formele traficului de persoane, cum pot preveni postura de victimă, dar și cum se pot feri de situațiile în care ei înșiși ar putea fi incriminați. Specialiștii le-au dat exemple reale întâmplate tinerilor cu vârste similare și le-au prezentat materiale video despre acest fenomen.

Întrucât în săptămâna 24 februarie - 2 martie, elevii din județul Bacău vor avea vacanța de schi, pentru a vă petrece un timp de calitate în această perioadă, polițiștii băcăuani recomandă copiilor:
- Traversează stradă pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor 'trecere pentru pietoni', iar acolo unde sunt instalate semafoare, doar când este în funcțiune culoarea verde a acestora !
- Stradă nu este loc de joacă ! Pentru a fi în siguranță, alege să te joci într-un spațiu amenajat în acest sens, precum parcurile, un teren de sport sau un loc de joacă;
- Nu traversa strada în fugă ! Prin fața sau prin spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în stații;
- Nu deschide niciodată ușa necunoscuților, chiar dacă îți spun că sunt trimiși de părinții tăi !
- Nu te apropia și nu urcă în autoturismele unor persoane necunoscute, indiferent ce îți spun sau îți dau, nu primi jucării, dulciuri sau bani de la aceștia. Respinge orice apropiere sau atingere din partea necunoscuților !
- Evită să circuli singur la ore târzii sau prin locuri neiluminate și puțin frecventate;
- Dacă observi că ești urmărit, nu ezita să ceri ajutor trecătorilor de pe stradă;
- Fii prudent în relațiile cu persoanele recent cunoscute, inclusiv în mediul online, pentru a nu fi manipulat să comiți infracțiuni sau să devii victima acestora !
- În mediul online, împrietenește-te doar cu oameni pe care îi cunoști și în viața reală și limitează accesul celorlalți la datele tale personale;
- Nu este mereu simplu să deosebești știrile false de cele reale. Nu crede tot ce vezi pe rețelele sociale.
- Dacă ești victima unei agresiuni, încearcă să reții cât mai multe semnalmente ale autorului (înălțime, trăsături ale feței, semne particulare, vestimentație, particularități în vorbire sau comportament) și anunță de îndată poliția.

Întocmit,
Ag. Șef adj. de poliție
Dumitrache Gabriel

Afisari: 102

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].