Comunicat de presă - Alianța pentru Unirea Românilor
Gheorghe Piperea (AUR): 'Guvernarea Ciolacu împinge România spre faliment'
Europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea, trage un semnal de alarmă cu privire la dezastrul financiar spre care este împinsă România sub conducerea lui Marcel Ciolacu.
'Cea mai mare problemă a lui Ciolacu iese deja la suprafață, ca petele de petrol scurse dintr-un petrolier eșuat în ocean. Actualul ministru de Finanțe, Tanczos Barna, a declarat că în fondul de rezervă al Guvernului nu prea mai există bani', arată europarlamentarul AUR.
Această situație gravă nu este doar un accident, ci rezultatul unei guvernări abuzive, în care banii publici au fost cheltuiți iresponsabil și netransparent, spune Gheorghe Piperea.
'Guvernatorul BNR, Isărescu, a fost chemat la Cotroceni și chiar s-a dus. Lucru pe care nu l-a mai făcut de peste 20 de ani, cel puțin din câte știu eu, de pe vremea cuplului Iliescu-Năstase. Iată acum una dintre motivațiile falimentului către care ne conduce domnul Ciolacu.
În perioada septembrie 2023 - septembrie 2024, a fost cheltuită suma de 65 de miliarde de lei din fondul de rezervă al Guvernului, un fond care ar trebui utilizat doar pentru situații de urgență sau de necesitate, cum ar fi calamitățile naturale. În bugetul pe 2024 erau prevăzute 650 de milioane de lei cu această destinație. Prin ordonanțe de urgență succesive care, desigur, au ocolit procedura parlamentară de rectificare bugetară, Guvernul Ciolacu a majorat acest fond de 100 de ori. Din el face plăți discreționare, de-a dreptul năucitoare. Hai să vă dau niște exemple.
Prin intermediul Ministerului de Interne, Ciolacu a cheltuit 3,8 miliarde de lei pentru întreținerea refugiaților ucraineni și instruirea piloților militari ucraineni, ca să piloteze F-16. Adică 750 de milioane de euro.
De asemenea, suma de 2,8 miliarde de lei a fost direcționată către primării. Lucru bun la prima vedere, doar că această sumă nu a fost distribuită către toate cele 3.000 de primării, dintre care multe se află azi în faliment virtual, ci doar către anumite primării. Nu mai puțin de 1,2 miliarde de lei din acest fond s-au dus pe dobânzi bancare pentru creditele absolut demențiale luate în scopul finanțării dezmățului bugetar din 2023 și 2024.
În decembrie 2024, suma de 1,6 miliarde de lei a fost utilizată pentru plata restanțelor salariale ale magistraților. Este doar o fracțiune din datoriile pe care statul 'stabil și pro-european' le datorează magistraților, în baza unor hotărâri pronunțate tot de magistrați. Acest tip de hemoragie a banilor publici, alocați discreționar și netransparent, încalcă desigur și legea, și Constituția. Doar că CCR, celebra CCR, a cauționat acest hold-up financiar. Asta după ce Parlamentul a aprobat Ordonanța de Urgență 73/2023, printr-o lege de aprobare.
Ulterior respingerii unei sesizări de neconstituționalitate, Iohannis a promulgat legea de aprobare, care a devenit Legea 76/2024. Așadar, toți știau, toți sunt vinovați, dar nota de plată o vom achita noi, copiii noștri, nepoții noștri și urmașii urmașilor noștri în vecii vecilor', a declarat Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR.
AUR condamnă ferm această politică dezastruoasă și cere transparență totală asupra cheltuielilor Guvernului, sancționarea celor responsabili și o schimbare urgentă de direcție pentru a opri prăbușirea economică a României.
Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].