logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - ICR Londra

INFINIT. Brâncuși. UNESCO

Joi 20 februarie 2025, începând cu ora 19:00, ICR Londra aniversează Ziua Națională Constantin Brâncuși cu un program dedicat includerii Ansamblului Monumental din Târgu Jiu (1937-38) pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Organizat la sediul institutului din vestitul cartier Belgravia, evenimentul va debuta cu vernisajul unei expoziții de fotografie dedicată ansamblului, organizată în colaborare cu Primăria Târgu Jiu și cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare 'Constantin Brâncuși'. Fotografii vechi din arhiva centrului, unele dintre ele nemaivăzute până acum, vor ilustra efortul și viziunea care au stat la baza construcției acestui ansamblu monumental. Alături de acestea vor fi expuse imagini recente cu Coloana Infinitului, Masa tăcerii și un detaliu al Porții sărutului, realizate de fotograful londonez Alexandru Radu Popescu în august 2024, imediat după listarea UNESCO. Cuvântul de deschidere va fi rostit de Dr. Adrian Tudor, Viceprimarul Municipiului Târgu Jiu.

Seara va continua cu o masă rotundă la care vor lua parte istoricul de artă Jonathan Vernon, unul dintre cei mai reputați experți britanici în operă marelui sculptor român, căruia i se vor alătura artistul vizual David Ward, împreună cu scriitorul și curatorul Sam Cornish. Aceștia vor explora modul în care dimensiunile tactile și perceptuale, senzoriale și imaginative ale operei brâncușiene se regăsesc în universul său de forme, precum și felul în care, de-a lungul anilor, acestea au influențat practicile artiștilor internaționali și, în special, ale artiștilor britanici.

'Înțeles că o fuziune între limbajul unic al obiectelor lui Brâncuși, inginerie și arhitectura peisagistică, ansamblul de la Târgu Jiu este, poate, cel mai dăinuitor simbol al viziunii sculptorului. Dar motivele sale centrale - Coloana Infinitului, sărutul și roata de moară - își au originea într-o practică de atelier în care ideile formale au fost dezvoltate și elaborate la o scară mai mică, intim umană.' - Dr. Jonathan Vernon

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:
https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
Twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/

Afisari: 84

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].