logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Consiliul Național al Audiovizualului

Sancțiuni:
Somații publice - Realitatea Plus, România TV
Decizii privind ordinul de eliminare a conținutului ilegal:
Materialele audiovizuale cu titlurile: 'Urmează să îi vedeți pe cei care au jignit poporul român, pe Călin Georgescu și susținătorii săi' și 'Vasile Bănescu iar înjură poporul român!! Dar și noi pe el'
Suplimente alimentare Alevia (Memo Clar, Articlar HyaluCollagen, Nutrinergic);
Decizie de intrare în legalitate - NeoDigest

Întrunit în ședința publică din data de 18.02.2025, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice câte o somație publică posturilor:

- Realitatea Plus pentru emisiunea 'Tunurile, pe politicieni !' din 20.12.2024, în cadrul căreia nu au fost respectate prevederile art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora 'În cazul în care acuzațiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pârș; respectarea acestui principiu presupune condiții nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiași program în cadrul căruia s-au făcut acuzațiile. În situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt'. Printre titlurile afișate pe ecran: 'Dezvăluiri incendiare din dosarul Dan Andronic'; 'Cine a vrut să pună pumnul în gura televiziunii poporului'; 'Ce jocuri murdare face 'omul lui Coldea'; 'Dezvăluiri din culise din sufrageria cu greii statului paralel'; 'Cum s-a victimizat omul sistemului ca să obțină beneficii'; 'Omul câmpului tactic, parte a sistemului ocult';

- România TV pentru că a încălcat dispozițiile art. 96 alin. (1) din Codul audiovizualului, la difuzarea spotului 'Superlove.ro, Crăciun, Inima - 10 Sec' ['Comunicările comerciale pentru convorbiri telefonice erotice, precum și pentru produse și servicii cu destinație sexuală sunt interzise']. Monitorizarea a cuprins perioadele 16-22.12.2024 și 03-09.02.2025.

De asemenea, după analizarea rapoartelor întocmite de direcțiile de specialitate, Consiliul a hotărât să emită decizii privind ordinul de eliminare a conținutului ilegal pentru:
- Materialul audiovizual cu titlul 'Urmează să îi vedeți pe cei care au jignit poporul român, pe Călin Georgescu și susținătorii săi' (durata - 3 minute și 19 secunde), publicat pe platforma de partajare a materialelor video generate de utilizatori Facebook. Materialul încalcă prevederile art. 40 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, conform cărora 'Serviciile media audiovizuale prestate de furnizorii aflați în jurisdicția României nu trebuie să conțină: a) incitări la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane ori a unui membru al unui grup, bazate pe considerente precum sex, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de altă natură, apartenența la o minoritate națională, avere, naștere, dizabilități, vârstă, orientare sexuală sau boală cronică contagioasă ori necontagioasă'. Potrivit raportului, materialul a fost identificat pe pagina denumită 'Anișoara Staicu' (publicat în data de 14.01.2025), iar decizia vizează toate conturile de Facebook pe care acesta ar putea fi identificat;

- Materialul audiovizual cu titlul 'Vasile Bănescu iar înjură poporul român !! Dar și noi pe el', (durata - 5 minute și 47 secunde) identificat pe canalul YouTube, contul 'Everything for Nobody/ De toate pentru nimeni' al utilizatorului Bogdan Lupea, precum și pe conturile de Facebook, Instagram și TikTok ale aceluiași utilizator. Materialul nu respectă dispozițiile art. 40 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului;

- Postări din cadrul rețelei de socializare Instagram, pe profilurile dr_adina_alberts, pharmacist. Diana, andreeamantea și dr. oana. Ciuhureanu, în cadrul cărora sunt promovate suplimente alimentare de la Alevia (Memo Clar, Articlar HyaluCollagen, Nutrinergic). Acestea nu țin cont de prevederile art. 126 alin. (1) și (2) din Cod, conform cărora ' (1) Este interzisă difuzarea de publicitate și teleshopping pentru medicamente și tratamente medicale sau suplimente alimentare prezentate sau recomandate de personalități ale vieții publice, culturale, științifice, sportive ori de alte persoane, care, datorită celebrității lor, pot încuraja consumul acestor produse sau tratamente. (2) Este interzisă difuzarea de publicitate și teleshopping în care personal medical sau farmaciști recomandă ori avizează produse alimentare destinate minorilor, produse și tratamente medicale sau suplimente alimentare'.

În aceeași ședință, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privința spotului aferent comunicării comerciale pentru produsul NeoDigest. Spotul, cu două variante de câte 30 de secunde, nu respectă dispozițiile art. 94, art. 120 alin. (2) și ale art. 131 alin. (2) din Codul audiovizualului. Perioada de monitorizare a fost cuprinsă între 23-29.12.2024.

Serviciul Comunicare și Relații Publice

Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire:
Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual
Art. 94 - În scopul unei informări corecte, orice informație sau avertizare conținută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri: a) să fie prezentată static, lizibil și pe o durată suficientă, în cazul informației difuzate sub formă de videotext; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiție standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiție; b) să fie redată la viteză normală de citire.

Art. 120 (2) În publicitatea și teleshoppingul la suplimente alimentare, informațiile de prezentare a produselor pot conține exclusiv datele din eticheta, cutia, flaconul și/ sau prospectul produsului, care au fost, după caz, avizate de către institutele naționale de sănătate publică din subordinea Ministerului Sănătății sau notificate de către Institutul de Bioresurse Alimentare, precum și mențiunile nutriționale și de sănătate aprobate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.924 /2006.

Art. 131 (2) Durata avertizării menționate la alin. (1) va fi de minimum 3 secunde și aceasta va fi difuzată la sfârșitul spotului publicitar; pe posturile de televiziune avertizarea va fi prezentată atât sonor, cât și vizual.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public și unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare și responsabilitatea față de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro

Țel. 021.305.53.43, e-mail: [email protected]

Afisari: 92

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].