Comunicat de presă - Uniunea Salvați România
Diana Buzoianu (USR), președinta Comisiei de mediu: 'Trebuie să corectăm urgent legea privind reducerea plasticului de unică folosință pentru a evita amenzi uriașe și a nu mai fi îngropați de munți de deșeuri !'
Deputata USR Diana Buzoianu, președinta Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, a deschis o serie de dezbateri publice pentru a îmbunătăți legislația legată de protejarea mediului și propune amendarea legii privind reducerea impactului produselor din plastic de unică folosință asupra calității vieții noastre.
Comisia Europeană a trimis zilele acestea o scrisoare oficială Guvernului României, atrăgând atenția asupra transpunerii incorecte a Directivei (UE) 2019/ 904 privind plasticul de unică folosință. Conform acesteia, legislația românească nu respectă pe deplin normele europene, riscând să atragă sancțiuni financiare severe și să contribuie la creșterea poluării cu plastic.
'România trebuie să respecte prevederile directivei europene privind plasticul de unică folosință în primul rând pentru că asta este în interesul direct al românilor. Ne-am săturat de munții de gunoaie ilegale de lângă casele noastre, de toate râurile din România pline de plastic, de mâncarea care conține micro-plastic ca urmare a poluării. Ajunge. În acest moment, legea noastră conține prevederi care nu sunt conforme cu cerințele Comisiei Europene, ceea ce poate atrage, inclusiv, sancțiuni de milioane de euro. De aceea trebuie să reîntoarcem legea în comisiile de specialitate - Comisia pentru industrii și servicii și Comisia pentru mediu și echilibru ecologic - pentru a corecta aceste neconcordanțe', a declarat Diana Buzoianu, președinta Comisiei pentru mediu.
Printre principalele probleme semnalate de Comisia Europeană se regăsește și neimplementarea integrală a principiului responsabilității extinse a producătorilor. De asemenea, legislația națională nu include măsuri clare pentru încurajarea alternativelor sustenabile la plasticul de unică folosință în sectorul alimentar.
'Directiva a fost transpusă din 2021 printr-o ordonanță simplă care trebuia să fie aprobată în Parlament. Legea de aprobare a rămas blocată în sertare după ce a fost propus un lung șir de amendamente total neinspirate care voiau să limiteze și mai mult responsabilitatea poluatorilor. Odată cu scrisoarea de la Comisia Europeană devine evident că acele amendamente trebuie respinse, iar ordonanța trebuie chiar îmbunătățită', a adăugat președinta Comisiei pentru mediu.
Comisia Europeană a acordat României un termen de două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele legislative semnalate. În cazul în care măsurile necesare nu sunt adoptate în timp util, Comisia poate avansa procedura de infringement, ceea ce ar putea duce la sancțiuni semnificative pentru țara noastră.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].