Comunicat de presă - Uniunea Salvați România
Veste bună pentru antreprenori: pragul pentru deducerea imediată a cheltuielilor cu achizițiile de bunuri ar putea crește la 6.000 de lei
Antreprenorii români ar putea beneficia de o limită mai mare pentru deducerea cheltuielilor cu achizițiile curente de care afacerile lor au nevoie. Deputații USR Oana Murariu și Claudiu Năsui au înregistrat o inițiativă legislativă prin care crește pragul până la care bunurile achiziționate pot fi deduse integral, de la 2.500 de lei la aproximativ 6.075 de lei.
Antreprenorii vor putea astfel să achiziționeze un laptop, un telefon, o imprimantă mai bune și să le deducă mai ușor în contabilitate. Pragul actual este vechi de peste 12 ani, timp în care prețurile au crescut puternic.
'Ca antreprenor, trebuie ca orice bun pe care îl cumperi să fie sub suma de 2.500 lei pentru a-l putea deduce integral în contabilitate în anul în curs. Este un prag stabilit în anul 2013. Or, în ultimii 12 ani, prețul unei imprimante, al unui laptop sau telefon a crescut puternic, doar pentru a da câteva exemple. De aceea venim cu o soluție corectă, prin care nu doar ridicăm acest plafon, dar și asigurăm un mecanism clar de actualizare a lui anuală', declară deputata USR Oana Murariu, inițiatoarea proiectului.
Indiferent de industrie, majoritatea investitorilor cer lucruri simple și de bun-simț: predictibilitate și reducerea birocrației. Prin această inițiativă, USR vine în sprijinul antreprenorilor, să facă mai ușor achizițiile curente de care au nevoie. Nu găsești un laptop, o imprimantă multifuncțională sau un telefon modern sub 2.500 de lei. Acest plafon a rămas încremenit în timp din 2013, în timp ce lumea, tehnologia și afacerile, toate au evoluat și s-au adaptat la piață.
'Regulile fiscale trebuie să fie nu doar predictibile, ci și actuale. Taxele și alte obligații ale antreprenorilor se actualizează automat în fiecare an, în timp ce pragul pentru amortizarea bunurilor a rămas neschimbat de peste un deceniu la o sumă nominală fixă. O povară inutilă pentru antreprenori și ușor de înlăturat, dacă există voință politică pentru asta. Prin legea propusă, scoatem acest prag din pixul Guvernului, care ani de zile rămâne nepăsător în fața problemelor cu care se confruntă antreprenorii, și îl mutăm într-o regulă clară care se ajustează periodic. O măsură de bun-simț, simplă, care oferă stabilitate și previzibilitate mediului de afaceri', explică deputatul USR Claudiu Năsui.
Prin această inițiativă USR, se introduce o valoare minimă pentru amortizarea unui bun care va fi stabilită în fiecare an, prin înmulțirea coeficientului de 1.5 cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară (4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025). Bunurile sub pragul propus ar putea fi înregistrate ca și cheltuieli curente, simplificând înregistrările și eliminând necesitatea de a calcula amortizări și de a urmări aceste bunuri în registrul activelor fixe.
În special pentru întreprinderile mici și pentru start-up-uri, va rezulta o economie de timp și resurse, ceea ce le va permite atât înnoirea echipamentelor de birou, cât și o concentrare mai mare pe activitatea propriu-zisă, nu pe aspecte birocratice.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].