Comunicat de presă - Școala Postliceală Sanitară 'Carol Davila'
Profesia de asistent medical va fi unul dintre cele mai căutate joburi ale viitorului, iar România are nevoie de un minim de 50.000 profesioniști pentru a ieși din situația de risc sanitar
România are un număr sub medie de asistenți medicali și un număr mult sub medie de medici, reiese din Profilul de țară al României în ceea ce privește sănătatea, elaborat de Comisia Europeană în 2023. Nevoia de asistenți medicali este o problemă majoră pentru următoarele decenii, în condițiile decalajului demografic accentuat, ale creșterii și îmbătrânirii populației și ale nevoilor medicale sporite pentru categorii vulnerabile.
Deși există peste 150.000 de asistenți medicali cu studii medii și peste 20.000 asistenți medicali cu studii superioare, (date de la Institutul Național de Statistică, 2023), România are nevoie de cel puțin 50.000 de asistenți medicali, conform studiului Frames, realizat la inițiativa Școlii Postliceale Sanitare 'Carol Davila' și a Liceului Teoretic 'Dr. Mioara Mincu' din București. Nevoia de asistenți medicali este acută mai ales în mediul rural, unde ne situăm într-o zonă de risc sanitar, cu zeci de județe în țară unde, din cauza lipsei de personal, sistemul medical este aproape nefuncțional, mai ales în zona de prevenție.
Peste 23.000 de asistenți medicali pregătiți în țară lucrează în Europa, conform datelor furnizate de OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).
România este unul dintre cei mai mari furnizori de asistenți medicali de pe piața muncii europene, cu numeroși profesioniști în țări precum Italia, Belgia, Marea Britanie. În acest context, învățământul medical din România marchează aniversarea a 35 de ani de la înființarea Școlii Postliceale Sanitare 'Carol Davila' din București. Fondată în 1990 de doamna doctor Mioara Mincu, această instituție a devenit un simbol al excelenței și al profesionalismului în formarea cadrelor medicale medii, contribuind semnificativ la sistemul de sănătate din România.
'De 35 de ani, școala noastră pregătește Educatori pentru Sănătate și astfel se constituie într-un agent activ pentru Sănătatea Europei. Educatorii pentru sănătate nu pot fi formați la cele mai înalte standarde calitative decât în context european. Unitatea în diversitate este un principiu fundamental, iar România are și trebuie să aibă o contribuție care să conteze. Activitatea Școlii Postliceale Sanitare 'Carol Davila' se înscrie cu succes în această dimensiune și reprezintă un exemplu bun de urmat în educația preuniversitară.
Pregătim oameni cu vocație, ambiție, pasiune, capabili să performeze în această profesie nobilă la cele mai înalte standarde internaționale, cu dăruire și responsabilitate. Ne mândrim cu mulți dintre absolvenții noștri deveniți profesioniști de bază ai sistemelor de sănătate din diferite țări ale Europei.', a declarat prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, Președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare 'Carol Davila' și al Liceului Teoretic 'Dr. Mioara Mincu'.
'Pe fondul migrației personalului specializat (medici, asistenți, infirmieri), situația asistenței medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar. România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenți medicali pentru a face față provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populației și de deteriorarea accentuată a sănătății categoriilor vulnerabile, în special copii și bătrâni. Astăzi, mai mult că oricând, trebuie să realizăm cât de multă nevoie are societatea românească, precum și lumea întreagă, de Măria Sa - Asistentul Medical', a declarat prof. Aurelia Șova, Directoarea Școlii Postliceale Sanitare 'Carol Davila'.
***
Dr. Mioara Mincu, medic și personalitate marcantă a medicinei și educației românești, a fost Medic primar Medicină Socială și Sănătate Publică, Doctor în Științe Medicale, Expert al Organizației Mondiale a Sănătății, președintă executivă a Confederației Naționale a Femeilor din România.
A înființat Școala Postliceală Sanitară 'Carol Davila' într-o perioadă de tranziție dificilă pentru România. Misiunea acestei instituții de învățământ medical este formarea de cadre medicale bine pregătite, care să răspundă standardelor europene și să contribuie la îmbunătățirea sistemului sanitar. Prin înființarea acestei școli, doamna doctor Mincu a pus bazele unui proiect educațional care a adus inovație și a creat oportunități pentru generații întregi de asistenți medicali.
De numele dumneaei se leagă cărți de educație pentru sănătate destinate femeilor, tinerilor, cuplurilor, articole de popularizare a medicinei în presă și dicționarul femeilor celebre din România, 'MondoFemina' (1992).
La inițiativa Confederației Naționale a Femeilor din România, condusă de Dr. Mioara Mincu, în 1997, a fost instituit 'Premiul Elisa Leonida Zamfirescu', care se acordă pentru merite în domeniul științei și tehnicii unor personalități feminine.
După moartea sa, activitatea Școlii Sanitare Postliceale 'Carol Davila' a fost dusă mai departe de Fundația Umanistă 'Dr. Mioara Mincu', înființată în 2009.
Școala Postliceală Sanitară 'Carol Davila' din București
În cei 35 de ani de activitate, a format peste 15.000 de asistenți medicali. Ceea ce diferențiază Școala Postliceală Sanitară 'Carol Davila' de celelalte școli de profil este preocuparea de a le oferi elevilor o pregătire la nivel european, prin programe educaționale complexe și prin crearea numeroaselor parteneriate de practică, atât în unitățile medicale bucureștene din sistemul de stat și cel privat, cât și din alte țări ale Uniunii Europene. De asemenea, orientarea profesională și creșterea angajabilității absolvenților reprezintă un alt aspect important în activitatea școlii.
De-a lungul timpului, școala s-a adaptat standardelor internaționale, dezvoltând parteneriate cu instituții de profil din Europa și organizând schimburi de experiență pentru elevi și profesori. Școala Postliceală Sanitară 'Carol Davila' derulează proiecte internaționale în cadrul cărora elevii școlii au posibilitatea de a participa la stagii clinice desfășurate în spitale din cele mai performante sisteme de sănătate din Europa.
Școala Postliceală Sanitară 'Carol Davila' este prima școală din România care a devenit membră a Modulului European de Nursing - European Nursing Module (ENM), din anul 1999, școală asociată UNESCO și este acreditată ERASMUS în domeniul Educației și Formării Profesionale de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale - ANPCDEF. Certificatul de calificare profesională nivel 5, eliberat la finalizarea celor trei ani de studii este recunoscut la nivelul UE. Numeroși absolvenți ai școlii lucrează ca asistenți medicali în clinici și spitale din toată Europa.
Mai multe informații: www.scoalacdavila.ro
Liceul Teoretic 'Dr. Mioara Mincu', cu profilul real, specializarea Științe ale Naturii, reprezintă o instituție de învățământ particular, autorizat pentru nivel gimnazial și liceal.
Aflat sub patronajul Fundației Umaniste 'Dr. Mioara Mincu', Liceul Teoretic 'Dr. Mioara Mincu' și-a început activitatea în urmă cu 5 ani și este o materializare a dorinței de a forma absolvenți care să decidă asupra propriei cariere, să contribuie la alegerea propriului traseu de dezvoltare intelectuală și profesională, să se integreze activ în viața socială.
Liceul Teoretic 'Dr. Mioara Mincu' are un program de pregătire care respectă curriculum național, precum și un program de pregătire lingvistică cu certificare Cambridge și pregătire în informatica aplicată cu certificare ECDL. De asemenea, oferă elevilor o gamă variată de opționale de dezvoltare personală și academică, menite să vină în întâmpinarea intereselor și nevoilor lor. Printre acestea se regăsesc: clubul de wellbeing, clubul de debate în limba engleză, clubul de IT, clubul de teatru, clubul de lectură, clubul de autoapărare.
În cadrul Liceului există un departament de Consiliere Școlară format din specialiști care oferă suport atât elevilor, cât și părinților și cadrelor didactice. În Liceul Teoretic Dr. Mioara Mincu, elevii descoperă nu doar un spațiu pentru învățare academică, ci o comunitate unită unde se formează caractere sănătoase.
Mai multe informații: www.liceulmincu.ro.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].