Comunicat de presă - Inspectoratul de Polițe Județean Tulcea
EVALUAREA ACTIVITÄ‚ȚII INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN TULCEA ÎN ANUL 2024
În cadrul activităților desfășurate de către I.P.J Tulcea în anul 2024, polițiștii au urmărit să îndeplinească obiectivele Poliției Române stabilite la nivel național, dar și obiectivele prioritare, stabilite la nivel local, respectiv:
1. Creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor.
2. Prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale.
3. Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene.
4. Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare și informaționale necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale a Poliției Române.
La sfârșitul anului 2024, în Statul de Organizare al Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea erau prevăzute 657 de posturi, cu un procent de ocupare de aproximativ 80%.
Pentru eficientizarea activităților desfășurate, în anul 2024 au intrat în dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea 8 autospeciale de poliție.
De asemenea, în cursul anului trecut, Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea a fost dotat cu armament și muniție, materiale de protecție, camere video și foto, aparate pentru determinarea prezenței în saliva a substanțelor psihoactive, etilometre, complete de blocare trecere auto și cinemometre.
- Activități desfășurate pentru siguranța cetățenilor
Activitatea de menținere a ordinii și siguranței publice a avut drept obiectiv general dezvoltarea și adaptarea funcțională a capacității poliției pentru a răspunde prompt nevoilor cetățenilor, fiind desfășurata independent sau în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.
Pe linia activităților operative, polițiștii au desfășurat 314 razii și acțiuni punctuale, 12.514 de controale directe, fiind descoperite 765 de infracțiuni.
În anul 2024, polițiștii au intervenit la 5.693 de apeluri de urgență și au aplanat 1.239 de stări conflictuale spontane.
De asemenea, în unitățile de învățământ, au desfășurat 2.322 de activități educativ-preventive și patrulări în zonă adiacentă.
- Prevenirea criminalității
În cursul anului 2024, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au desfășurat 197 de activități, prioritățile fiind prevenirea victimizării minorilor, a violenței domestice, a prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului și a prevenirii infracțiunilor informatice, cu un total de beneficiari de 9.696 de persoane.
De asemenea, polițiștii au derulat 12 proiecte, campanii naționale, un proiect regional și 2 campanii locale, care au avut drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a posibilelor pericole atât în ceea ce îi privește pe minori, cât și pe adulți și adoptarea unor comportamente care să limiteze victimizarea acestora.
- Criminalitatea stradală
Criminalitatea stradală este caracterizată, în general, de infracțiuni fără un pericol social deosebit, însă prin locul în care sunt săvârșite, creează o stare de disconfort și nesiguranță amplificată în rândul cetățenilor.
În cursul anului 2024, au fost înregistrate 173 de infracțiuni stradale (158 în mediul urban și 15 în mediul rural).
Majoritatea infracțiunilor stradale, reprezintă furturi, care înregistrează un trend descendent, respectiv de la 84 în anul 2023, la 77 în anul 2024, reprezentând o scădere de 7 fapte.
- Siguranța în domeniul piscicol
În anul 2024, polițiștii au desfășurat 28 de acțiuni și 312 controale în cadrul cărora au verificat 767 de obiective, amenajări piscicole și asociații de profil, depozite, puncte de debarcare, centre de primă vânzare, ambarcațiuni și autovehicule.
De asemenea, au fost cercetate 13 persoane pentru infracțiuni la regimul piscicol, fiind confiscate 3.661 de kilograme de pește, un autovehicul, o ambarcațiune și 120 de unelte de pescuit, valoarea totală a bunurilor indisponibilizate fiind de 2.000.000 de lei.
- Siguranța traficului rutier
În cursul anului 2024, s-au produs 39 de accidente rutiere grave (cu 9 mai puține față de anul 2023), în care 13 persoane au decedat (cu 8 mai puține față de anul 2023), 27 de persoane au suferit vătămări corporale grave (cu 5 mai puține față de anul 2023) și 22 de persoane au suferit vătămări corporale ușoare (cu 17 mai puține față de perioada similară a anului 2023).
Principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere, au fost viteza neadaptată și neregulamentară, neacordarea priorității vehiculelor, indisciplina pietonală, neacordarea priorității pietonilor, alte preocupări de natură a distrage atenția și depășirea neregulamentară.
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au aplicat 25.367 de sancțiuni contravenționale la regimul circulației, majoritatea fiind înregistrate la nerespectarea regimului legal de viteză.
- Poliția de proximitate și siguranța comunității
Activitatea polițiștilor de proximitate din județul Tulcea a fost orientată cu precădere spre cercetarea și soluționarea infracțiunilor, cât și pentru realizarea activităților de relaționare cu cetățenii, în scopul creșterii eficienței activităților de prevenire și descoperire a infracțiunilor și a altor fapte antisociale prin care este afectată siguranța publică.
Polițiștii au soluționat 578 de reclamații, petiții și sesizări și au desfășurat 450 de activități în comunitate, iar 1.514 de persoane au fost consiliate de polițiștii tulceni.
În perioada de referință, polițiștii de proximitate au pus în aplicare 84 de ordine de protecție și au soluționat 637 de dosare penale.
- Siguranța în școli
În perioada analizată, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, împreună cu polițiștii din cadrul structurilor de prevenire a criminalității, ordine publică, proximitate și rutieră, au desfășurat 218 acțiuni pe linia siguranței școlare, dintre care 62 în mediul urban și 156 în mediul rural, fiind vizate acțiuni pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, abandonul și absenteismul școlar, respectarea regimului circulației rutiere și verificarea autovehiculelor destinate transportului școlar.
- Combaterea criminalității contra patrimoniului
Criminalitatea contra patrimoniului înregistrează o scădere, cu 11 infracțiuni mai puține (de la 1.801 de infracțiuni în anul 2023, la 1.790 de infracțiuni în anul 2024).
- Criminalitatea economico - financiară
Obiectivul principal al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, este asigurarea climatului de legalitate în ceea ce privește mediul de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, a contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene.
În anul 2024, polițiștii au desfășurat activități în 25 de planuri naționale de acțiune, prin 85 de acțiuni punctuale la nivel local, fiind aplicate 92 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 727.000 de lei.
De asemenea, polițiștii au desfășurat 50 de percheziții domiciliare, iar 3 persoane au fost reținute.
- Activități de urmărire și supraveghere judiciară
Pe parcursul anului analizat, la nivel local, polițiștii au pus în aplicare 142 de măsuri preventive (62 de măsuri privind arestul la domiciliu și 80 de măsuri privind controlul judiciar).
Ca urmare a constatărilor privind nerespectarea obligațiilor de către persoanele față de care organele judiciare au dispus măsuri preventive de control judiciar și arest la domiciliu, au fost formulate 8 sesizări motivate către organele judiciare.
- Serviciul pentru Acțiuni Speciale
În cursul anului 2024, pentru creșterea capacității de intervenție și a mobilității în vederea asigurării unei reacții, polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au executat 978 de misiuni.
Totodată, polițiștii serviciului au participat la 83 de percheziții domicilare, au acordat sprijin pentru punerea în executare a 10 mandate de arestare preventivă, mandate de arestare europene și mandate de aducere.
- Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative
În anul 2024, aproximativ 22.400 de certificate de cazier judiciar au fost eliberate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, dintre acestea 15.402 de certificate de cazier judiciar persoanelor fizice, 431 de certificate de cazier judiciar persoanelor străine cu domiciliul sau reședința pe teritoriul județului Tulcea, 1.635 de certificate de cazier judiciar persoanelor juridice și 3.298 de certificate de integritate comportamentală.
- Biroul Pregătire Profesională
În vederea organizării și desfășurării activității de pregătire continuă a polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, pe parcursul anului 2024 polițiștii au organizat și desfășurat trageri cu armamentul din dotare, ședințe pregătitoare și de mânuire a armamentului, precum și sesiuni de instruire tactică pe linie de pregătire în domeniul conducerii autovehiculelor în regim de circulație prioritară.
Pe linie de pregătire în domeniul tacticii polițienești, au fost organizate și desfășurate activități de instruire, iar pe linie de pregătire în domeniul conducerii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară, au fost desfășurate activități de pregătire pe platforma Aeroportului, Delta Dunării' Tulcea.
- Regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase
În urma acțiunilor desfășurate în anul 2024, polițiștii au confiscat 60 de arme de foc, 3.577 de bucăți de muniție, 2.473 de kilograme de articole pirotehnice, 95 de kilograme de produse de uz fitosanitar și 226 de kilograme de substanțe periculoase.
De asemenea, polițiștii au desfășurat 86 de planuri de acțiune, dintre care 14 pe linie de arme, 5 pe linie de braconaj, 14 pe linie de substanțe periculoase, 53 pe linie de articole pirotehnice, 59 de percheziiții domiciliare, 269 de controale directe, dintre care 120 pe linie de arme, 51 pe linie de braconaj, 63 pe substanțe periculoase, 55 pe linie de articole pirotehnice, fiind aplicate 38 de sancțiuni contravenționale.
- Serviciul Criminalistic
Serviciul Criminalistic își aduce constant contribuția la identificarea persoanelor bănuite de săvârșirea infracțiunilor, prin utilizarea tehnicii și mijloacelor criminalistice.
În cursul anului 2024, polițiștii criminaliști cu atribuții de investigare tehnico-științifică a locului faptei au participat la efectuarea a 1.110 de cercetări la fața locului, 184 de necropsii, 93 de percheziții și 19 reconstituri.
Obiective și priorități pentru anul 2025
Pentru anul 2025, creșterea siguranței cetățeanului rămâne obiectivul principal al Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, ca și siguranța stradală, rutieră, siguranța școlară, eficientizarea activității de prevenire și combatere a infracțiunilor contra patrimoniului și persoanei, respectiv a celor asociate violenței domestice și a agresiunilor de natură sexuală, eficientizarea activităților de contracarare a infracțiunilor contra mediului, și asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri.
De asemenea, combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene și combaterea tuturor formelor de criminalitate organizată, în special a traficului de persoane (inclusiv migranți), traficului de droguri, criminalității informatice și spălării banilor, rămân principalele obiective ale polițiștilor.
Efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea vor fi, ca și până acum, în serviciul comunității, acționând și aplicând legea cu corectitudine, imparțialitate și competență.
Mulțumim partenerilor instituționali, mass-mediei și comunității tulcene pentru colaborare !
Întocmit,
Agent principal de poliție
HERDA IONELA
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].