logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Guvern

Actele normative adoptate în ședința Guvernului României din 13 februarie 2025

I. PROIECTE ÎN ANALIZÃ

1.PROIECT DE ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.147/2024 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în domeniul drogurilor și al adicțiilor și a Centrelor de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor, precum și pentru modificarea unor acte normative (PRIMÃ LECTURÃ)

Actul normativ modifică unele prevederi ale ordonanței de urgență 147/2024, în vederea operaționalizării Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în domeniul drogurilor și al adicțiilor, măsuri necesare pentru o mai bună prevenire a consumului de droguri.

II. PROIECTE DE LEGI

1. PROIECT DE LEGE pentru modificarea art. 197 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală

Proiectul de Lege aprobat de Guvern propune abrogarea dispozițiilor alin. (4) - (13) ale art. 197 din Codul de procedură penală, care se referă la mijloacele materiale de probă, respectiv la tutunuri prelucrate și la bunuri dovedite că aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală.
Abrogarea acestor dispoziții a fost necesară pentru că s-a constatat că, de exemplu, dispozițiile alin. (4)-(8) ale art. 197 din Codul de procedură penală reglementează de o manieră contradictorie activitatea de distrugere a tutunurilor prelucrate. Pe de o parte, conțin o normă de trimitere la dispoziții din Codul Fiscal, care reglementează procedura de distrugere a tutunurilor prelucrate confiscate ori intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului. Aceleași dispoziții reglementează și prelevarea probelor necesare expertizării, atât în cursul urmăririi penale, cât și al judecății. Astfel, intră în contradicție cu dispozițiile art. 574 din Codul de procedură penală, care se referă la modul în care se execută măsura de siguranță a confiscării speciale sau a confiscării extinse, luată prin hotărârea instanței de judecată. În privința bunurilor dovedite că aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, respectiv dispozițiilor alin. (9)-(13) ale art. 197 din Codul de procedură penală, și procedurile pentru acestea sunt reglementate în legislație.
Proiectul de Lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului României.

III. HOTÃRÂRI DE GUVERN

1. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Construire Centru de simulare, training și cercetare pentru dezvoltarea competențelor profesionale și Centru de chirurgie experimentală și training' pentru Universitatea de Medicină și Farmacie 'Iuliu Hațieganu' din Cluj-Napoca

Actul normativ aprobă indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui Centru de simulare, training și cercetare pentru dezvoltarea competențelor profesionale și a unui Centru de chirurgie experimentală și training, pentru Universitatea de Medicină și Farmacie 'Iuliu Hațieganu' din Cluj-Napoca.
Prin realizarea acestor centre, Universitatea urmărește asigurarea educației și trainingului practic bazat pe simulare medicală și chirurgicală, creșterea nivelului de dezvoltare profesională a cadrelor medicale, îmbunătățirea permanentă a sistemului educațional medical prin folosirea celor mai eficiente metode de training, a celor mai performante echipamente și tehnologii, astfel încât pacienții să beneficieze de îngrijire medicală de calitate. Cele două centre vor dispune de o serie de funcțiuni necesare pregătirii, specializării și cercetării în diferite domenii pentru sănătate, după cum urmează: centru de simulare, spații pentru chirurgie experimentală, laboratoare pe specialități, biobancă, stomatologie, spații destinate învățământului (catedre, amfiteatre, birouri) și o bibliotecă.
Suprafața desfășurată a clădirilor care vor adăposti aceste centre este de 16.952 metri pătrați.
Durata de realizare a investiției este de 60 de luni, iar valoarea totală a investiției se ridică la peste 254 de milioane lei .
Finanțarea obiectivului de investiții se face din fonduri externe rambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, din veniturile proprii ale Universității de Medicină și Farmacie 'Iuliu Hațieganu' din Cluj-Napoca și din alte surse legal constituite.

2. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea criteriilor și normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcțional și de evaluare a capacității de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate

Guvernul a aprobat noi criterii clare și unitare pentru încadrarea în gradele de invaliditate și evaluarea capacității de muncă.
Conform Hotărârii aprobate astăzi, persoanele cu grad de invaliditate I sau II vor putea desfășura activități profesionale care corespund capacității lor de muncă.
Detalii aici: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=943207761321095&id=100068956398401&rdid=veCppKcFxZrwtH61#

3. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unui bun aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale - Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială prin Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Buzău
Hotărârea a fost aprobată.

4. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind modificarea adresei, valorilor de inventar și caracteristicilor tehnice ale unor bunuri aflate în domeniul public al statului și în administrarea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt
Hotărârea a fost aprobată.

5. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind extinderea regimului de zonă liberă în portul Constanța - zona Midia

Prin această hotărâre se extinde regimul de zonă liberă în Portul Constanța zona Midia pe o suprafață de 7.703.958 mp.
Extinderea regimului de zonă liberă în Portul Constanța - zona Midia va contribui la susținerea dezvoltării de noi facilități pentru operarea mărfurilor și, implicit, creșterea traficului de mărfuri în Portul Constanța. Totodată, prin extinderea regimului de zonă liberă în zona Midia se va conferi același regim vamal, echitabil, operatorilor portuari care, în prezent, sunt tratați diferențiat, în funcție de legislația aplicabilă celor două zone din același port. Instituirea aceluiași regim vamal în portul Constanța - zona Constanta și Portul Constanța - zona Midia va conduce la încurajarea schimburilor internaționale de mărfuri și creșterea traficului de mărfuri în portul Constanța.
În termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța va realiza, din surse proprii de finanțare, împrejmuirile și punctele de intrare/leșire în/din zona liberă.
Regimul de zonă liberă în Portul Constanța zona Midia va deveni operațional în momentul certificării de către autoritatea vamală a realizării împrejmuirii și a stabilirii efective a punctelor de Intrare/leșire în/din zona liberă.

6. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind modificarea descrierii tehnice a unui bun imobil aflat în administrarea Spitalului General CF Sibiu, unitate în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune și casării, precum și radierea din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unui bun imobil aflat în administrarea Spitalului General CF Sibiu, unitate în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, ca urmare a dublei înregistrări
Hotărârea a fost aprobată.

7. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea cuantumului și a plății contribuției anuale de participare a României la Conferința de la Haga de Drept Internațional Privat, pentru anul financiar 1 iulie 2024-30 iunie 2025
Hotărârea a fost aprobată.

8. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind stabilirea criteriilor de prioritizare a solicitărilor de transfer pentru Programul național de investiții 'Anghel Saligny' pentru anul 2025

Hotărârea prevede o serie de măsuri pentru eficientizarea utilizării fondurilor pentru investiții prin Programul Național de Investiții 'Anghel Saligny' în anul 2025 și pentru accelerarea investițiilor aflate în faze avansate de implementare.
Concret, stabilește o serie de criterii transparente și echitabile pentru prioritizarea solicitărilor de transfer.
Comunicatul MDLAP : https://shorturl.at/W3tc3

9. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind stabilirea criteriilor de prioritizare pentru proiectele de investiții finanțate prin Programul național de construcții de interes public sau social, derulate în anul 2025 de către Compania Națională de Investiții 'C.N.I.'- S.A.

Proiectele de investiții derulate prin Programul național de construcții de interes public și social de către Compania Națională de Investiții CNI S.A vor fi finanțate în cursul acestui an în funcție de două criterii: domeniul în care sunt încadrate și stadiul de realizare.
Astfel, vor avea prioritate la finanțare investițiile cu stadiu fizic avansat de implementare, încadrate în domeniile investiții semnificative, educație, sănătate, lucrări de primă urgență, drumuri de interes local și județean, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, obiective de interes public și social.
Din categoria investițiilor semnificative fac parte 29 de proiecte de investiții derulate de CNI între care: construirea spitalului orășenesc Sinaia, a unui cămin studențesc la Universitatea de Vest Timișoara, stadioanele Gheorghe Hagi din Constanța și Nicolae Dobrin din Pitești.
Alte 190 de proiecte de investiții - reabilitare și/sau restaurare, dotare școli, licee și universități, construire cămine studențești, sunt în domeniul educației.
Alte 115 proiecte sunt în domeniul sănătății - construirea unor noi corpuri de clădire precum la Călărași, Alexandria, Miercurea Ciuc, reabilitarea, consolidarea și extinderea unor unități sanitare precum cele de la Mangalia, Vâlcea, Galați.
În portofoliul Companiei Naționale de Investiții sunt și alte 190 de proiecte de interes public și social consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța.
Prioritizarea finanțării investițiilor se va face, potrivit actului normativ, pe criterii clare, transparente și echitabile.
Comunicatul MDLAP : https://shorturl.at/W3tc3

10. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară Galați și Satu Mare
Hotărârea a fost aprobată.

11. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorilor de inventar și, după caz, modificarea descrierii tehnice ale unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară Gorj și Ialomița
Hotărârea a fost aprobată.

12. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea stemei comunei Giuvărăști, județul Olt
Hotărârea a fost aprobată.

13. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea prealabilă în vederea recunoașterii prin hotărâre judecătorească a Asociației Obștești Asociația Investitorilor din România
Hotărârea a fost aprobată.

14. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea unor modificări în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naționale, situate în județele Arad, Satu Mare, Harghita, Alba, Cluj, Buzău, Caraș-Severin, Timiș, Maramureș și Brașov, și modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea a fost aprobată.

15. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea unor modificări în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naționale, situate în județele Galați, Gorj, Dâmbovița, Cluj, Giurgiu, Covasna, Prahova, Mureș, Alba, Brăila, lași, Argeș, Constanța, Tulcea și municipiul București, și modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea a fost aprobată.

16. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind închirierea unei părți din imobilul 734 aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale
Hotărârea a fost aprobată.

17. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind închirierea unei părți din imobilul 338 aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale
Hotărârea a fost aprobată.

18. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru stabilirea plafonului maxim al cheltuielilor privind locuința de serviciu, cheltuielilor de cazare și deplasare a prefecților și subprefecților, aferente anului 2025

Guvernul a stabilit limita maximă a cheltuielilor în anul 2025 pentru locuința de serviciu, cazarea și transportul prefecților și subprefecților care nu dețin o locuință proprietate personală în localitatea unde își are sediul instituția prefectului.
Pentru fiecare prefect și subprefect, suma maximă alocată în 2025 pentru aceste cheltuieli este de 18.000 lei, respectiv 1.500 lei pe lună. Astfel, plafonul maxim pentru 2025 rămâne neschimbat față de 2024, conform Hotărârii Guvernului nr. 59/2024.
Fondurile necesare pentru aceste cheltuieli se asigură din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin bugetele instituțiilor prefectului.
Potrivit OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, la numirea în funcție, prefectul și subprefectul care nu dețin o locuință proprietate personală în localitatea unde își are sediul instituția prefectului au dreptul la o locuință de serviciu sau la decontarea cheltuielilor de cazare și a cheltuielilor pentru deplasarea dus-întors între sediul instituției prefectului și localitatea de domiciliu a prefectului și subprefectului.
Decontarea acestor cheltuieli se face în limita unui plafon maxim stabilit anual prin hotărâre a Guvernului.
Modul de acordare a acestor drepturi și plafonul maxim al cheltuielilor au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 609/2020.

19. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice

Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, instituție care se va finanța din venituri proprii. Pentru anul 2025, instituția estimează venituri totale de circa 55 milioane lei, realizate din aplicarea tarifului de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul 2024.

Bugetul pentru cheltuieli de personal este în valoare de 34,7 milioane lei. În prezent, numărul maxim de posturi la nivelul AMEPIP este de 92, exclusiv președintele și vicepreședinții, dintre care erau ocupate 57 de posturi la finalul anului trecut. Activitatea instituției a început în luna martie a anului 2024, astfel încât se prevede ca în acest an să se atragă resurse umane pentru realizarea atribuțiilor ce îi revin, iar posturile vacante să fie ocupate într-un număr cât mai mare.

În ceea ce privește bugetul pentru bunuri și servicii, se alocă 7,7 milioane lei pentru acest capitol, 2,8 milioane lei pentru active nefinanciare și 242.000 lei pentru alte cheltuieli.

20. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

Biroul de presă al Guvernului

Afisari: 112

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].