Comunicat de presă - Direcția Generală Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Bihor
Bihor/ Un agent de poliție și alți doi inculpați trimiși în judecată pentru fapte de corupție în contextul unui dosar de viol
Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție au finalizat cercetările într-un dosar penal în care procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
Un agent șef adjunct de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor - Poliția Municipiului Beiuș - Secția 2 Rurală, cercetată sub control judiciar, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită (două acte materiale) cu privire la doi suspecți, favorizarea făptuitorului, influențarea declarațiilor în formă continuată (două acte materiale).
Două infracțiuni de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. Toate în concurs real:
Un bărbat, cetățean român, de 41 de ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită:
Un bărbat, cetățean brazilian, de 63 de ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
În cauză s-a reținut că inculpata agent șef adjunct de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor - Poliția Municipiului Beiuș - Secția 2 Rurală, în perioada 18.10.2023 - 06.12.2023, a pretins sau primit pentru sine de la inculpatul cetățean român (persoană aflată în relații apropiate cu inculpatul cetățean brazilian, persoană cercetată în calitate de inculpat într-un dosar penal instrumentat de polițistă, mai multe foloase necuvenite, după cum urmează:
La data de 18.10.2023 a pretins suma de 3500 de euro cu titlu de împrumut, solicitare acceptată parțial de inculpatul cetățean român, care i-a răspuns că îi poate remite doar suma de 2000 de euro;
Un parfum primit în cursul lunii noiembrie, respectiv un alt parfum în valoare de aproximativ 1000 de lei primit la data de 06.12.2023;
Suma de 250 euro la data de 05.12.2023
Mai multe lădițe de fructe primite în cursul lunii noiembrie.
Foloasele au fost primite sau pretinse în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, și anume că, inculpata, în calitatea sa de organ de cercetare penală ce instrumenta un dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș în care se efectuau cercetări (inițial în stare de arest, ulterior sub control judiciar) față de inculpatul cetățean brazilian, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol în formă continuată asupra unui minor, să își exercite atribuțiile de serviciu în așa fel încât să îngreuneze/ zădărnicească tragerea la răspundere penală a inculpatului cetățean brazilian în acel dosar. Fapta sa întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită.
La data de 29.11.2023, inculpata a acceptat promisiunea de la inculpatul cetățean brazilian ca acesta să îi organizeze un sejur în Brazilia după finalizarea dosarului (folos necuvenit acceptat în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri în dosarul penal mai sus amintit), fapta sa întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită.
Totodată, din cercetări a rezultat că, pentru a-l ajuta pe inculpatul cetățean brazilian, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală, inculpata l-a determinat, la data de 07 noiembrie, pe minorul persoană vătămată în dosarul de viol, să relateze în mod nereal psihologului, cu ocazia expertizelor psihologice dispuse de procuror, că nu ar fi fost agresat sexual de cetățeanul brazilian (persoană cercetată la acel moment în stare de arest preventiv), ci să expună versiunea avansată de acesta cu ocazia audierii, respectiv că i-ar fi făcut doar masaj faptă care nu atrage răspunderea penală). Acest lucru a condus la deturnarea concluziilor expertizei psihologice, document invocat de avocații inculpatului cetățean brazilian în fundamentarea unei cereri de revocare a măsurii arestului preventiv, cerere admisă în parte, în data de 27.11.2023, de Tribunalul Bihor, care a dispus înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. Această faptă întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de favorizarea făptuitorului.
În cursul noiembrie 2023, inculpata a încercat să-l determine pe minorul persoană vătămată în dosarul de viol, prin corupere (constând în aceea că a dus la domiciliul minorului două plase cu alimente - ulei, faină, zahăr, ouă, dulciuri) să-și retragă declarațiile inițiale date în calitate de persoană vătămată în dosarul mai sus menționat, în sensul de a declara că nu a fost abuzat sexual de inculpatul cetățean brazilian, după care, în baza aceleiași rezoluțiuni infracționale, la data de 12.04.2024, a îndemnat-o pe mama minorului să-l determine pe fiul ei să dea o nouă declarație nereală în dosar. Aceste aspecte întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de influențarea declarațiilor în formă continuată (2 acte materiale).
De asemenea, în cursul noiembrie 2023, a sunat-o pe whatsapp pe avocata apărător ales al inculpatului cetățean brazilian, căreia i-a divulgat conținutul mai multor mesaje identificate în telefonul acestuia legate de viața intimă a acestuia, prin aceasta fiind afectată activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, unitate de parchet la care era înregistrat dosarul penal.
Astfel, fapta sa întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.
La data de 28.11.2023, inculpata agent de poliție i-a divulgat inculpatului cetățean român conținutul mai multor mesaje identificate în telefonul inculpatului cetățean brazilian, denigratoare la adresa sa, aspect care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.
Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Tribunalului Bihor.
La efectuarea cercetărilor s-a beneficiat de sprijin din partea Poliției Române - Direcția de Operațiuni Speciale - Brigada de Operațiuni Speciale Cluj Napoca.
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform prevederilor Codului de procedură penală, o etapă a procesului penal ce constă în finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, situație care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].