Declarație de presă - Serviciul pentru Imigrări al Județului Timiș
Tema declarației:' Rezultatele obținute de polițiștii Serviciului pentru Imigrări al Județului Timiș, în anul 2024'.
7498 de permise de ședere pentru diferite scopuri și 1214 avize de angajare în muncă au fost emise de polițiștii de imigrări din Timiș în anul 2024, 270 de străini au fost depistați în situații ilegale, dar și amenzi în valoare de 410.100 de lei au fost aplicate de polițiștii de imigrări.
Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a polițiștilor de imigrări din Timiș, în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației.
În ceea ce privește dreptul de ședere/ rezidență pe teritoriul României, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2024, polițiștii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 10.861 persoane, dintre care 9675 străini din state terțe și 1186 din state al Uniunii Europene.
Cei mai mulți provin din Nepal - 1842, Sri Lanka - 987, Moldova - 481, Serbia - 415, și India - 380, dar și 1186 de cetățeni ai Uniunii Europene/ SEE/ CH, majoritatea din Italia, Germania și Franța.
Principalele scopuri pentru care străinii și-au stabilit reședința pe teritoriul României sunt angajarea în muncă și studii.
Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 7498 permise de ședere, dintre care 7326 pentru ședere temporară și 172 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 1089 de certificate de înregistrare și 97 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene /SEE/ CH.
În perioada analizată au fost înregistrate 1777 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 1214 avize de angajare pentru lucrători permanenți și detașați, iar 486 cereri au fost respinse.
De asemenea, au fost înregistrate 156 invitații pentru cetățenii din state terțe, fiind aprobate 95 și respinse 61. A mai fost înregistrat un număr de 144 cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe, fiind avizate - 101 și respinse - 21, iar diferența de 22 cereri fiind în curs de soluționare.
Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 427 de activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 270 de străini. Dintre aceștia, cei mai mulți provin din Nepal - 88, Pakistan - 28, Bangladesh - 24 și Șiria - 20 iar diferența sunt din alte state.
Au fost emise 145 de decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României, dintre care, pentru ședere ilegală - 72, refuzarea prelungirii dreptului de ședere - 29, la cerere - 28, respingerea cererii de azil - 10 și ca urmare a anulării dreptului de ședere / revocare viză de intrare - 6.
Ca urmare a emiterii deciziilor de returnare, față de 96 de cetățeni străini, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni și 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 194/ 2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
În perioada analizată au fost emise 507 de decizii de returnare sub escortă ca urmare a finalizării procedurii de azil și a riscului sustragerii, iar 111 de persoane au fost introduse în centrele de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.
Totodată, au fost aplicate 135 de sancțiuni contravenționale, 34 pentru persoanele juridice și 101 pentru persoanele fizice, în valoare totală de 410.100 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/ 2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/ 2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.
Ca element de noutate, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Inspectoratul General pentru Imigrări a îmbunătățit și a crescut eficiența sistemului informatic în anul 2024, astfel avizele de angajare în muncă și detașare, în prezent sunt emise în sistem electronic, semnate cu semnătură electronică calificată și transmise solicitanților către adresa de e-mail comunicată, fără a mai fi necesară prezența acestora la ghișeu în vederea înmânării.
Noile modificări aduse aplicației Portal IGI oferă posibilitatea de a alege data și ora la care solicitanții doresc să se prezinte la ghișeu, iar cererile privind obținerea avizelor de angajare în muncă și detașare sunt preluate exclusiv în baza unei programări prin intermediul acestei aplicații, astfel fiind eliminate cozile de așteptare la ghișeu.
De asemenea în scopul eficientizării preluării cererilor privind prelungirea dreptului de ședere și a reducerii timpilor de așteptare începând cu luna octombrie 2024 la nivelul Serviciului pentru Imigrări al județului Timiș a fost deschis al doilea ghișeu unde au fost preluați cu prioritate studenții și cetățenii care au solicitat urgentarea depunerii cererilor din diferite motive.
Începând cu data de 01.01.2025, în contextul aderării României la spațiul Schengen, polițiștii de imigrări au intensificat activitățile specifice pe linia combaterii șederii ilegale a străinilor, în special prin organizarea de acțiuni cu efective proprii cât și în cooperare cu alte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și Inspectoratul Județean de Jandarmi Timiș, în locurile și mediile frecventate de străini, având în vedere principalele rute utilizate de aceștia pentru accesarea neautorizată a spațiului Schengen.
SERVICIUL PENTRU IMIGRÃRI AL JUDEȚULUI TIMIȘ
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].