Comunicat de presă - Primăria Sectorului 6
Insula Lacul Morii a intrat, de azi, în reabilitare. Va avea plajă, insule plutitoare, pontoane pentru sporturi nautice și vegetație luxuriantă
Insula Lacul Morii din Sectorul 6, locul unde doi ani la rând a fost organizat West Side Hallo Fest, s-a închis de azi publicului și s-a deschis pentru șantier. Începe reabilitarea! În 15 luni, va fi transformată în cel mai frumos loc de relaxare din București.
'Sunt bucuros și emoționat! Este o zi oarecum istorică pentru Sectorul 6. Începem reamenajarea insulei, căreia îi vom reda gloria de altădată. Am promis de foarte mult timp acest proiect Nici nu știți prin câte etape birocratice a trebuit să trecem, să luăm o grămadă de avize de la operatorii de utilități, de la Apele Române, să luăm în administrare insula, să organizăm un concurs internațional de soluții, la care s-au prezentat 13 companii. Iată că azi începem în sfârșit să executăm lucrarea și sper ca această zonă să devină una de top în sectorul nostru și în oraș', a declarat în această dimineață primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, prezent la deschiderea de șantier.
Au participat proiectanți, constructori, supervizori, directorul de șantier, reprezentanți ai ADPDU Sector 6, ApaNova, Apele Române, rețele electrice. După ce s-a semnat ordinul de începere pentru execuția lucrărilor și s-a predat amplasamentul către constructor, primele utilaje au intrat deja pe insula Lacul Morii. Au început să spargă aleile degradate și să pregătească terenul pentru viitoarele amenajări.
Suprafața de 3,4 hectare a insulei va fi transformată într-o adevărată oază de verdeață. Vor fi plantați peste 300 de arbori și plante pe toate palierele de înălțime, vor fi create insule plutitoare, vor fi amenajate pontoane, o plajă pe spațiu verde, locuri de joacă, spații de relaxare, o poiană pentru evenimente, fântână arteziană, alei care coboară la nivelul apei și mobier urban de calitate.
'Vom crea 2,3 hectare de spații verzi, la care se adaugă 0,2 hectare amenajate pe apă. Insulele plutitoare nu au doar rol estetic, ci sunt un mediu care susține flora și fauna existente. Ele vor fi ancorate și vor avea platforme pentru păsări unde se pot cuibări', explică Laura Dinu-Constantin, arhitect Metapolis, compania care a câștigat concursul de soluții pentru amenajarea insulei.
Lucrările se vor face cu bani europeni
Valoarea lucrărilor este de 58,9 milioane de lei. Vestea bună este că circa 85% din sumă ar putea fi obținută din fonduri europene nerambursabile. Ieri, în Consiliul Local, a fost aprobată depunerea unei cereri de finanțare de 49,3 milioane de lei, prin Programul Regional București-Ilfov 2021-2027.
'Este un proiect foarte bine lucrat, foarte bine conceput, în fiecare etapă. Avem deja avizele, avem deja autorizația de construire, o să asigurăm și finanțarea pentru ca proiectul să fie gata la timp.
Din punctul meu de vedere, după ce se va termina acest proiect, Insula Lacul Morii va fi probabil una dintre principalele zone de atracție din București, cred că va depăși chiar Parcul Herestrău.
Insula este faza I a viitorului Parc Lacul Morii. Undeva prin toamnă intenționăm să începem și faza II, care se va desfășura de-a lungul digului, de la insulă până la Parcul Crângași. Depindem doar de sursele de finanțare. La final, vom avea un parc liniar cu spațiu verde, pajiști cu flori, terenuri de sport, locuri de joacă, terase, pontoane, insule plutitoare și multe alte suprize', mai spune Ciprian Ciucu.
Cum va arăta Insula Lacul Morii
Insula Lacul Morii, sau 'Insula Îngerilor', va fi punctul de atracție al Parcului Lacul Morii. Nu s-a mai investit în ea dinainte de Revoluție, însă odată cu acest proiect va prinde viață. Va conține:
- Plajă pe spațiu verde, debarcader și 5 pontoane pentru sporturile nautice (caiace, paddle, windsurf);
- Alei care coboară la nivelul apei, poiană largă unde vor putea fi organizate evenimente;
- Trei insule vegetale plutitoare, cu zone minerale, care vor servi drept refugiu și cuibărire pentru păsări, dar vor contribui și la atenuarea valurilor și la purificarea apei, vor îmbunătăți diversitatea biologică;
- Două locuri de joacă pentru mai multe categorii de vârstă, cu materiale naturale;
- Două noi pavilioane multifuncționale, cu zone de vestiare, pentru cei care practică sporturi;
- Un punct sanitar, unul medical, două zone cu puncte de salvamar;
- Fântână arteziană;
- Bănci și băncuțe, rastele pentru biciclete sau trotinete;
- Panouri informative și telescoape pentru observarea păsărilor;
- Instalații cu vapori de apa pentru joacă, racorire si reîmprospătarea aerului;
- Se va moderniza debarcaderul, unde vor putea ancora mici ambarcațiuni. Foișorul va fi și el renovat;
- Vegetația de aici va fi una luxuriantă, cu o paletă complexă de arbori, arbuști și flori. Se vor planta 312 arbori;
- Actuala grindă de beton perimetrală va fi desfăcută și înlocuită cu un ansamblu de alei și rampe, care va preveni eroziunea și va facilita plimbările aproape de luciul apei;
- Tot spațiul va fi accesibil și persoanelor cu dizabilități.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].