logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Uniunea Salvați România

USR a dus în Parlament mai multe propuneri de modificare a legislației electorale pentru ca România să nu mai treacă prin situația extraordinară de anul trecut

USR propune mai multe modificări la legile electorale astfel încât interpretarea abuzivă a prevederilor constituționale să nu mai fie posibilă.

USR propune o soluție pentru ca anularea alegerilor prezidențiale să nu se poată petrece, arbitrar, peste noapte. Soluția este similară cu cea existentă pentru alegerile parlamentare: în primă etapă, o contestație se poate depune la Biroul Electoral Central, unde există posibilitatea de a fi susținute dovezile și apărările corespunzătoare, și apoi calea de atac va putea fi formulată la Înalta Curte de Casație si Justiție.

'Această soluție este constituțională și în acord atât cu așteptările a milioane de români care au votat pe 6 decembrie, cât și cu recomandările Comisiei de la Veneția care au arătat că ar trebui să fie posibilă contestarea rezultatelor alegerilor pe baza încălcării drepturilor, libertăților și intereselor electorale nu numai de către stat, ci și de către părțile interesate electorale publice și private - ținând cont de faptul că statul are obligații pozitive de a garanta alegeri libere, inclusiv o campanie corectă. Considerăm că, până la o revizuire a Constituției și la o adoptare a unui Cod Electoral, modificările propuse sunt absolut necesare pentru ca alegerile prezidențiale din luna mai să se desfășoare în bune condiții', afirmă senatoarea Simona Spătaru, cea care a propus modificarea OUG 1/2025 privind organizarea alegerilor pentru președinție din luna mai 2025.

Propunerea senatoarei Simona Spătaru doar clarifică din punct de vedere legislativ cum procedează România în cazul în care apar probleme în timpul unui scrutin prezidențial, CCR își păstrează rolul de a veghea acest proces. Un cadru nou de împărțire a rolurilor și de redesenare a atribuțiilor CCR ar presupune modificarea Constituției.

Tot pentru o legislație electorală mai clară, deputații USR Oana Țoiu, Alin Stoica și Alexandru Dimitriu au depus o inițiativă legislativă de modificare a Legii pentru alegerea președintelui României (nr. 370/2004) astfel încât acestea să fie organizate 'cu cel puțin 75 de zile înainte de ziua expirării mandatului președintelui în funcție', iar Executivul obligat să stabilească și să comunice public data alegerilor în termen de cel mult 10 zile de la data vacantării funcției sau de la apariția situației care a determinat reluarea alegerilor.

'Iohannis a plecat, dar istoria unui președinte nepopular care alege să se țină de scaun se poate repeta dacă nu reparăm portițele din lege. Instabilitatea ultimelor săptămâni a făcut rău României, încrederii cetățenilor în instituții, investițiilor, mediului de afaceri și încrederii în viitor. Claritatea și predictibilitatea nu sunt cuvinte populare pe TikTok, dar sunt necesare pentru o democrație europeană și asta facem cu legi mai bune', declară deputata USR Oana Țoiu.

Alegerile din decembrie au arătat că, în cazul deciziei de reluare a alegerilor sau chiar în cazul unei simple repetări a unui tur, nu este suficient timp să fie organizat un nou scrutin, ajungându-se în situația de a avea la Cotroceni un președinte fără legitimitate.

'Pare că România este mereu luată pe nepregătite și, iată, legea ne lasă descoperiți și când se anulează alegerile, și când se repetă un tur electoral. Două luni au fost reprezentați românii de un conducător de țară care se gândea la vila în care urmează să locuiască și la terenurile sale de golf, pentru că legea are lacune și nu prevede o perioadă minimă între data alegerilor și data de expirare a mandatului președintelui în funcție', spune deputatul USR Alin Stoica.

De asemenea, USR a mai făcut o serie de propuneri de îmbunătățire a legislației ce reglementează alegerea președintelui:

- reducerea numărului de semnături necesare depunerii candidaturii de la 200.000 la 0,5% din numărul alegătorilor înscriși în Registrul Electoral (adică la mai puțin de jumătate față de cât prevede actuala lege)

- depunerea electronică, online, a dosarului de candidatură, inclusiv a semnăturilor de susținere, modalitate posibilă în cazul alegerilor parlamentare

- vot în Diaspora până la ora 21, ora locală

- eliminarea sancționării persoanelor care își exprimă opțiunile de vot în online astfel încât dreptul la libera exprimare să fie garantat.

USR reafirmă importanța unei discuții serioase la nivel parlamentar pentru corectarea legislației electorale și are încredere că toate partidele politice vor avea înțelepciunea să nu ignore importanța acestor decizii.

Afisari: 119

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].