Comunicat de presă - Poliția Română
Percheziții și dosare penale, pentru investigarea infracțiunilor economice
Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au efectuat, în perioada 23 ianuarie - 6 februarie 2025, 15 acțiuni de amploare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 27.000.000 de lei.
Astfel, în perioada 23 ianuarie - 6 februarie 2025, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au pus în aplicare 112 mandate de percheziție domiciliară și 33 de mandate de aducere, fiind dispuse măsuri preventive față de 2 persoane.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 27.407.000 de lei.
Totodată, au fost indisponibilizate 25.720 de țigarete, 520.766 de lei, 76.855 de euro, precum și alte bunuri în valoare de 1.096.723 de lei.
Exemple:
1. La data de 28 ianuarie 2025, polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au pus în aplicare 25 de mandate de percheziție domiciliară, în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, sustragere de sub sechestru, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Perchezițiile domiciliare au vizat locuințele și sediile unor persoane fizice și juridice, din județele Argeș (1 locație), Olt (16 locații) și Vâlcea (8 locații).
Din verificările efectuate a rezultat că, în perioada 2019-2020, o persoană juridică ar fi dezvoltat un circuit evazionist, prin înregistrarea în evidențele contabile a unor facturi fiscale de achiziții de agregate minerale, de la mai mulți furnizori, existând suspiciunea că relațiile comerciale ar fi fictive, prejudiciind astfel bugetul de stat cu aproximativ 115.000 de lei.
Aceeași persoană juridică ar fi antedatat facturi fiscale, privind vânzarea a 3 autovehicule, cu scopul de evita instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra acestora, simulând astfel vânzarea bunurilor către o altă persoană juridică, implicată în lanțul infracțional.
24 de persoane au fost conduse la sediul Poliției, în baza mandatelor de aducere.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor Serviciului Criminalistic și al luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Olt și Vâlcea, precum și al jandarmilor.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale care se impun.
2. La data de 6 februarie 2025, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.J.P. Prahova sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, au pus în executare șase mandate de percheziție domiciliară în județul Prahova într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.
În fapt, în cursul anului 2022, persoanele bănuite de comiterea faptelor au indus în eroare mai mulți operatori de jocuri, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 212.000 lei.
Activitatea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Prahova.
Cercetările sunt continuate.
3. La data de 4 februarie 2025, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București- Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare cinci mandate de percheziție domiciliară în municipiul București și șase mandate de aducere, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de înstrăinare, sub orice formă a mărfurilor aflate în tranzit vamal.
În urma investigațiilor efectuate a rezultat presupunerea rezonabilă că, la data de 3 aprilie 2023, bănuiții ar fi desfăcut sigiliul aplicat de autoritățile vamale, însușindu-și dintr-un mijloc de transport auto, aflat în tranzit vamal pe ruta Turcia - Slovacia, bunuri, constând în produse textile, cu intenția de a le comercializa pe teritoriul României.
Prejudiciul produs în cauză a fost estimat la aproximativ de 650.000 de lei.
În vederea administrării materialului probator, la data de 4 februarie 2025, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare cinci mandate de percheziție domiciliară în municipiul București și șase mandate de aducere.
În urma perchezițiilor domiciliare, bănuiții au fost conduși la sediul subunității în vederea audierii. Față de aceștia urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înstrăinare, sub orice formă, a mărfurilor aflate în tranzit vamal.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].