logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - World Vision România

Rolul jocurilor de mișcare în dezvoltarea armonioasă a copilului

Motricitatea este, pe scurt, capacitatea corpului nostru de a se mișca și de a face diverse lucruri. Primele mișcări ale copiilor mici, mersul, alergatul, săritul, desenatul - toate aceste activități fac parte din dezvoltarea motrică a copiilor. Mișcarea nu înseamnă doar sănătatea corpului, ea ajută copiii să gândească mai bine, să-și exprime emoțiile și mai ales să exploreze mediul. De aceea, este important să îi încurajăm să fie activi, dar mai ales să le oferim contextele și ocaziile pentru a face mișcare, pentru că aceasta le va dezvolta nu doar corpul, ci și mintea și încrederea în ei înșiși.

Educarea motricității la copil înseamnă să îl ajutăm să-și îmbunătățească echilibrul fizic și emoțional, să învețe treptat să-și controleze propriul corp, să fie pregătit pentru activități educaționale și relații armonioase cu cei din jur. Prin acest proces, copilul este sprijinit să se adapteze cât mai bine la mediul fizic și social.

Jocul, în general, are o contribuție pe toate palierele de dezvoltare. Prin joc, simțurile copiilor sunt stimulate, își exersează mușchii, își coordonează văzul cu mișcările, ajung să efectueze mișcări sigure și în direcția dorită, iau decizii și își formează noi abilități.

În perioada preșcolară, jocul ocupă un spațiu foarte important în viața copiilor, iar jocurile colective de mișcare reprezintă cele mai atractive și valoroase mijloace de învățare. Ele susțin dezvoltarea copiilor și contribuie la menținerea și îmbunătățirea stării de bine a acestora. Minunat la jocurile de acest tip este faptul că aduc beneficii personalizate fiecărui copil în parte - pe unii dintre ei îi ajută să se cunoască mai bine, altora le dau încredere să exploreze lumea înconjurătoare, în timp ce pe alți copii îi ajută să se integreze social și cultural, permițându-le să se exprime liber.

Atunci când pregătim jocuri dinamice pentru copii, este important să luăm în considerare câteva lucruri: vârsta și sexul copilului, cât de bine se descurcă la exerciții fizice, dar și spațiul, timpul și materialele pe care le aveți la dispoziție.

Recomandări pentru părinți

Copiii de vârste diferite au stiluri de joc diferite. Jocul fizic debutează în perioada de sugar cu mișcări ritmice, aparent fără scop. Odată cu îmbunătățirea abilităților motorii grosiere, preșcolarii își exersează musculatura alergând, făcând salturi pe loc și alte activități asemănătoare.

Pentru o dezvoltare fizică și emoțională echilibrată, recomandarea pentru părinți este de a practica cât mai multe jocuri exploratorii, evitându-se expunerea copiilor mici la materiale video educative și la materiale de joc orientate spre învățarea teoretică.

Câteva exemple de jocuri pe care părinții le pot face acasă cu cei mici:

Curse cu obstacole - folosind obiecte din casă (perne, scaune, cutii), creați un traseu cu obstacole pe care copiii să le ocolească, să le sară, să se cațere sau să treacă prin ele.

Traseu cu mingea - folosiți diverse obiecte de uz casnic pentru a crea un traseu prin care copiii să împingă o minge mică cu un băț sau să o rostogolească cu mâinile, ghidând-o până la finalul traseului.

Aruncatul și prinderea mingei - sau a unui obiect ușor, de la unul la altul, ajută la coordonarea văzului cu mâinile, reflexe și formarea atenției.

Construirea unui turn din divers obiecte - puteți folosi pahare, cuburi sau alte obiecte pe care să le așezați unele peste altele, fiind atenți să nu cadă; poate ajuta copiii să-și dezvolte răbdarea și precizia.

Pentru a crește dificultatea în timp, pe măsură ce copiii reușesc să execute cu îndemânare mișcările aferente jocurilor propuse, puteți modifica regulile jocului prin creșterea numărului de sarcini, puteți crește numărul de repetări sau puteți stabili un anumit interval de timp pentru îndeplinirea obiectivului jocurilor.

Recomandări pentru educatori

În cadrul educațional, jocurile de mișcare pot urmări următoarele obiective:

Să ofere distracție și recreere;

Să ajute la recuperarea fizică și psihică;

Să contribuie la formarea caracterului și personalității.

Jocurile colective de mișcare promovează și contribuie la dezvoltarea fizică, cognitivă și socio-emoțională și ridică în mod spectaculos starea emoțională a elevilor. În pregătirea acestora, este necesar ca educatorii să țină cont de specificul colectivului grupei (vârstă, sex), condițiile existente (spațiu, timp, materiale) și gradul de însușire a exercițiilor propuse. Jocurile dinamice se pot folosi cu succes și în aer liber, mediul natural oferind multiple posibilități pentru organizarea lor.

În cadrul proiectului Start în educație, cel mai amplu program de educație timpurie din România derulat de World Vision România în parteneriat cu Fundația OMV Petrom, 3000 de grădinițe primesc kitul 'ABC Grădi'. Acesta cuprinde setul de motricitate cu produse didactice ce oferă posibilitatea construirii de trasee funcționale - trasee pentru antrenarea funcțiilor motorii de bază și a echilibrului, precum și pentru dezvoltarea orientării spațiale și temporale. Traseele create pot fi parcurse pe rând de fiecare copil în parte, în grupuri prin concursuri de ștafete sau de întregul colectiv ca echipă care lucrează împreună pentru atingerea unui obiectiv comun.

Utilizarea traseelor în cadrul jocurilor colective de mișcare cu reguli propuse de educator sau de copii stimulează dezvoltarea și consolidarea comportamentelor sociale pozitive, precum: respectarea regulilor, așteptarea rândului, ajutorul reciproc, cooperarea și coordonarea cu ceilalți membri ai echipei, acceptarea diversității în abilități.

Mai mult, prin utilizarea traseelor, educatorii își pot propune să stimuleze capacitatea de concentrare și direcționare a atenției, memoria sau capacitatea de rezolvare etapizată a unor sarcini din ce în ce mai complexe.

Utilizarea jocurilor de mișcare reprezintă un instrument esențial în sprijinul dezvoltării integrate a copiilor, oferindu-le nu doar beneficii fizice, ci și cognitive, sociale și emoționale. Creează un obicei zilnic din a te juca și a face mișcare împreună cu copilul tău, oferă-i contexte potrivite și încurajări constante în acest sens. Îl vei ajuta astfel să aibă o stare generală bună, să se integreze mai ușor, dar și să fie mai pregătit pentru a întâmpina situații noi.

Afisari: 54

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].