Comunicat de presă - Uniunea Salvați România
Primarii USR: Guvernul PSD-PNL introduce o taxă pe hărnicie, pentru a pedepsi performanța primarilor din țară
Primarii USR trag un semnal de alarmă în privința unei noi taxe impuse de Guvernul PSD-PNL: taxa pe hărnicie.
Aceștia atrag atenția asupra unui amendament la legea bugetului votat de majoritatea PSD-PNL, care introduce o taxă suplimentară pe veniturile municipiilor rezultate din impozitul pe venit. Amendamentul a fost votat la ora trei noaptea și nu mai apare pe înregistrarea video a ședinței Camerei Deputaților.
Conform amendamentului votat, în caz că veniturile unui municipiu din cota pe impozitul pe venit sunt peste media națională, pentru fiecare leu cu care depășesc media, o sumă de 15% trebuie virată în plus la bugetul de stat.
'În loc să rămână la Timișoara, ca să finalizăm stadionul, să reparăm trotuare, să amenajăm noi parcuri sau să construim școli, banii munciți de timișoreni vor fi folosiți pentru ca statul gras și avid să finanțeze prime de pensionare la Romsilva de câte 100.000 euro sau să alimenteze fondul de rezervă de zeci de miliarde cu care Ciolacu poate să împartă banii din pix la primari obedienți politic', spune Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei.
Acesta arată că, în timp ce media națională a cotei este preconizată să fie de 2.000 lei impozit pe venit pe cap de locuitor, la Timișoara, unde șomajul e scăzut și salariile sunt mai bune, media e estimată la 3.700 lei, aproape dublu în raport cu media națională. Pe diferența de 1.700 lei, plusul în raport cu media națională, se va aplica taxa de hărnicie de 15%, care va ajunge la Guvern. Dominic Fritz atrage atenția că timișorenii vor pierde 13 milioane de euro din cauza acestui mecanism.
Și la Bacău se vor pierde 3 milioane de lei în urma amendamentului votat de PSD-PNL, atrage atenția primarul USR Lucian Stanciu-Viziteu, care acuză introducerea unui nou mecanism de taxare a performanței în România.
'Este un mecanism care pedepsește, practic, performanța. Cu atât mai mult cu cât destinația fondurilor pe care noi le pierdem stă în pixul unor politicieni. Ca să scăpăm de situația asta, ar trebui să existe un mecanism previzibil, care să nu mai fie supus arbitrarului. Se încalcă principiul european al subsidiarității. Atât timp cât responsabilitățile administrației publice locale sunt clar trasate prin lege, ar trebui să avem și bugetul predictibil. Până la urmă suferă băcăuanii, clujenii, timișorenii, suferă practic românii din diferite orașe, pentru că nu există o predictibilitate a finanțării, iar asta e o piedică în calea dezvoltării,' a declarat Lucian Stanciu-Viziteu, primarul USR al Bacăului.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].