Comunicat de presă - PES activists România
Adunarea Generală a PES activists România, reunită la data de 1 februarie 2025, la Sinaia, în temeiul prevederilor statutare, adoptă prezenta declarație:
Apartenența României la NATO și Uniunea Europeană reprezintă garanția suveranității țării noastre și singura cale pentru a evita războiul dorit de extremiști Aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în 2004, și Uniunea Europeană (UE), în 2007, constituie repere fundamentale ale istoriei contemporane.
Cu sprijinul ferm al întregii societăți, acest pas a deschis drumul recâștigării locului și rolului binemeritat al României într-o comunitate unită, liberă și prosperă, cu beneficii vizibile și cuantificabile în viața de zi cu zi a cetățenilor.
Aderarea la NATO și UE a consacrat revenirea țării noastre la sistemul de valori democratice de care a fost îndepărtată, alături de alte state din Europa Centrală și de Est, în contextul
Războiului Rece.
Pentru o țară cu geografia și datele României, mijloacele și răspunsurile la provocări și nevoi nu sunt limitate, ci potențate de acest cadru de referință. Extremiștii care afirmă contrariul și
susțin propunerile regimului lui Vladimir Putin vor de fapt să arunce România în război.
Prin exercitarea suveranității, România, ca și toate celelalte state membre ale structurilor occidentale, deține controlul asupra propriilor decizii suverane, în timp ce aderă, prin voință proprie, la valorile și obiectivele comune ale UE și NATO.
Apartenența României la NATO și UE consolidează credibilitatea sa internațională, inclusiv pe piețele financiare. Statul român este perceput ca fiind sigur, stabil și bine apărat, ceea ce încurajează dezvoltarea economică. Investitorii au încredere să își desfășoare aici afacerile, contribuind la crearea de capital și locuri de muncă.
Securitatea și integritatea teritorială a României sunt protejate în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional. Apartenența la NATO și UE oferă cele mai solide garanții de securitate din istoria țării. Țara noastră beneficiază de o prezență militară aliată consolidată și o postură NATO întărită de descurajare și apărare pe teritoriul național și în regiune. UE sprijină România prin instrumente financiare destinate protejării frontierelor externe, iar ambele structuri colaborează pentru combaterea terorismului, criminalității organizate și amenințările hibride. România are datoria și responsabilitatea să apere deciziile prin care sunt protejate granițele proprii de orice ingerință sau revendicare externă.
În plan diplomatic, România își valorifică apartenența la aceste organizații pentru a și crește influența internațională. În NATO, deciziile sunt luate prin consens, iar în Uniunea Europeană, cele mai importante hotărâri necesită unanimitate. Fiind al șaselea stat ca pondere în procesul decizional european, România poate influența semnificativ deciziile, formând majorități favorabile intereselor sale. De asemenea, prin reprezentanții săi la nivel înalt, România are capacitatea de a bloca sau contesta anumite hotărâri prin mecanismele juridice aferente acestor structuri. Prioritățile naționale ale României sunt inseparabile de consolidarea proiectului european, de coeziunea între statele membre și de întărirea NATO ca alianță de apărare colectivă.
Pe plan economic, apartenența la UE a stimulat dezvoltarea României, iar armata s-a modernizat datorită integrării în NATO. Integrarea țării noastre în structurile euroatlantice a avut un impact semnificativ asupra creșterii și modernizării economiei naționale. Țara noastră își concentrează cea mai mare parte a exporturilor către statele membre ale UE, această relație economică contribuind semnificativ la dezvoltarea țării. În paralel, în cadrul NATO, România a parcurs un amplu proces de modernizare a forțelor armate, investind în tehnologie de vârf și adoptând cele mai avansate practici militare.
La 21 de ani de la aderarea României la NATO și 18 ani de când suntem stat membru al UE, într-un moment decisiv pentru viitorul euroatlantic al țării noastre, PES activists România exprimă întreaga sa recunoștință poporului român, ale cărui eforturi și sacrificii au făcut posibil acest drum, au asigurat stabilitate și pace pentru țara noastră și va continua să acționeze pentru o cât mai bună conștientizare a opiniei publice privind implicațiile benefice ale acestei apartenențe pentru prosperitatea națiunii române. Respingem astfel cu fermitate extremismul și discursul fascist, pro-rus, anti-european și contrar intereselor României, promovat de anumite partide și de către unii candidați la alegerile prezidențiale.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].