logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Universitatea Politehnica Timișoara

ACCES_UPT pentru 'Primul student din familie'. Peste 350 de tineri, susținuți printr-un proiect inovator

Universitatea Politehnică Timișoara a lansat joi, 30 ianuarie 2025, proiectul 'ACCES_UPT - Mecanisme de sprijin pentru acces echitabil la învățământ superior tehnic în Timișoara', care își propune să faciliteze accesul elevilor și studenților proveniți din familii fără studii superioare la învățământul terțiar și să contribuie la reducerea abandonului universitar. Proiectul, în valoare de 7,8 milioane de lei, este rezultatul apelului 'Primul student din familie' și are ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Liceul Tehnologic de Vest Timișoara, Liceul Tehnologic 'Cristofor Nako' Sânnicolau Mare, Liceul Tehnologic Electrotimis Timișoara, Liceul Tehnologic 'Ion I.C. Brătianu' Timișoara și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara.

În deschiderea conferinței de lansare, la care au participat partenerii de proiect, elevi și cadre didactice din învățământul preuniversitar, președintele Senatului UPT, conf. Univ. Dr. mat. Liviu Cădariu-Brăiloiu, a subliniat expertiza universității în accesarea de fonduri europene și în managamentul proiectelor, dar și faptul că echipa de implementare, formată din persoane foarte tinere, apropiate ca vârstă de publicul țintă, dar cu experiență, este o garanție a succesului.

Tot în deschidere, doamna Aura Danielescu, inspector școlar general al ISJ Timiș, a declarat că întotdeauna e un motiv de bucurie când instituțiile de învățământ superior se îndreaptă și spre sistemul preuniversitar, iar parteneriatul cu Universitatea Politehnică Timișoara devine din ce în ce mai cuprinzător. Referitor la proiect, aceasta a menționat că astfel de proiecte sunt deosebit de utile și pentru conștientizarea părinților despre importanța urmării studiilor universitare.

Loredana Stanciu, director al Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră și manager de proiect, împreună cu Alexandru Luca, director al Departamentului de Marketing Universitar, au explicat că obiectivul este să sprijine 352 de tineri care provin din familie ai căror părinți nu au studii superioare și au prezentat principalele obiective ale proiectului.

Dintre acestea amintim facilitarea tranziției către studii universitare pentru un grup țintă de 190 de elevi din clasele XI-XII, reducerea abandonului universitar și creșterea retenției studenților pe parcursul studiilor universitare pentru un grup țintă de 162 de studenți, creșterea accesului la învățământul terțiar pentru 162 de tineri prin programe pregătitoare și de accesibilizare a procesului didactic.

Acestea vor fi implementate prin sesiuni de consiliere psihologică, consiliere vocațională, ore remediale la materiile pentru bacalaureat, 300 de lei/ lună subvenție (exceptând vacanțele), vizite în campusul universitar, prezentarea ofertei educaționale, mentorat din partea studenților, ateliere și activități de dezvoltare personală, activități de familiarizare cu mediul universitar, întâlniri cu angajatori etc.

De asemenea, proiectul prevede accesibilizarea proceselor educaționale prin adaptarea strategiei universității pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități, dezvoltarea planurilor de accesibilizare a procesului didactic la nivelul facultăților, realizarea unui ghid de bune practici în lucrul cu studenții cu dizabilități și organizarea unor ateliere pentru cadre didactice și personalul nedidactic care interacționează cu studenții.

Nu în ultimul rând, proiectul prevede și o serie de activități transversale, inclusiv dezvoltarea unei aplicații cu cu inteligență artificială care va semnala studenții în risc de abandon.

Lucian Ronkov
Departament Comunicare și Imagine

Afisari: 114

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].