Comunicat de presă - Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' București
Spectacolul de teatru 'RECUPERÃRI'
7 februarie 2025
UNATC 'I.L. Caragiale' prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare și Inovație a inițiat proiectul 'Senzorial Digital' ce a avut ca obiectiv principal implicarea noilor tehnologii și artei teatrului în procese de intervenție socială.
DCDI UNATC își propune să creeze o platformă activă de dialog, cercetare și învățare în domeniul artelor spectacolului și filmului, dar și în domenii sociale conexe, promovând astfel un spațiu interdisciplinar menit să ridice standardul de practică profesională și excelență în artă, dincolo de experiența și curricula universitară.
Avem deosebita plăcere să vă invităm la spectacolul Recuperări, susținut de rezidenții Comunității Terapeutice 'Phoenix' din cadrul Penitenciarului București Jilava, ce va avea loc în data de 7 Februarie, de la ora 11:00. Evenimentul va fi găzduit în Sala 'Ileana Berlogea' din sediul UNATC, de pe strada Matei Voievod 75-77.
Prezența Dumneavoastră în cadrul acestor evenimente ar fi deosebit de apreciată.
Spectacol Recuperări
RECUPERÃRI este un spectacol dramaterapeutic pentru sprijinirea reintegrării sociale a persoanelor dependente de droguri. Spectacolul a fost realizat cu 10 rezidenți ai Comunității Terapeutice 'Phoenix' din cadrul Penitenciarului București -Jilava și tema acestuia a constat în dialectica recuperării și a recăderii. Activitatea s-a derulat sub coordonarea conf.univ.dr. Alexandru Berceanu, dr. Radu Crăciun și drd. Paul Pristavu.
Procesul de realizare a spectacolului a presupus aplicarea în premieră a metodei dramaterapeutice Co-ATT (Co-Active Theater Therapy/Terapie prin Teatru Co-Activă). Metoda, elaborată de dramaterapeuta Laura Wood și de regizorul Dave Mowers a fost manualizată tot în 2024, în urma unei îndelungate experiențe de lucru a autorilor ei cu persoane care se confruntau cu diverse forme de adicție. Paradigma acestui model dramaterapeutic propune o echilibrare a relației de putere dintre public și actori, propunând spectatorilor rolul de creatori ai unui moment din spectacol.
Spectacolul a avut premiera în data de 13 noiembrie 2024 la Teatrul Nottara, în cadrul Festivalului Multiart pentru Deținuți 'Dana Cenușă'. A fost distins de către juriul festivalului cu premiul 'Dana Cenușă', iar unuia dintre actorii din distribuție i s-a decernat premiul special al juriului pentru cea mai bună interpretare.
BIO
Radu CRÃCIUN este absolvent al Facultății de Teatru din UNATC 'I.L. Caragiale', București. În 2019 obține, în cadrul aceleiași universități, titlul de doctor în artele spectacolului. În prezent este regizor și cercetător în cadrul Departamentului Cercetare, Dezvoltare, Inovare al UNATC 'I.L. Caragiale' București.
Paul PRISTAVU actor și pedagog teatral, actualmente doctorand la UNATC 'I.L. Caragiale', București. Cercetarea sa explorează rolul teatrului și al învățării pe tot parcursul vieții în procesul de reintegrare socială, lucrând cu non-actori și persoane din penitenciare.
Alexandru I. BERCEANU desfășoară cercetări interdisciplinare la intersecția dintre teatru și neuroștiințe. Începând cu studiile sale doctorale, cercetarea lui este înțelegerea comportamentelor agresive și prosociale, folosind teatrul și arta ca metode de investigație împreună cu metodele neuroștiinței, cu scopul de a dezvolta reglarea emoțională prin reprezentării teatrale și joc și înțelegerea substraturilor biologice ale acestora.
Alexandru este regizor și conferențiar universitar la Departamentul de Animație și Interacțiune al UNATC IL Caragiale, București, România, unde predă și la programul de masterat în Teatru pentru Comunitate și Terapie. A inițiat Centrul de Cercetare CINETic la UNATC și programul de masterat pentru Tehnologii Interactive la aceeași universitate.
Demersul său artistic este centrat pe narațiuni vindecătoare și utilizarea noilor media și a tehnologiilor emergente în practici artistice participative printre care: medii imersive, robotică, inteligență artificială sau semnal bio. Lucrările sale au fost prezentate în expoziții la MNAC, Festivalul Mirage, Ars Electronica, Internetics și RADAR București.
Contact: [email protected]
Site: https://unatc.ro
Istoric UNATC: https://unatc.ro/devunatc/despre-universitate/istoric/
Facebook: https://www.facebook.com/UNATC.ILC
Instagram: https://www.instagram.com/unatc_ilcaragiale
YouTube: https://www.youtube.com/c/UNATCILCaragiale
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].