Comunicat de presă - Patriarhia Română
Arhiepiscopul ANASTASIE al Albaniei
- Un păstor dinamic și misionar - 1
Înaltpreasfințite Părinte Ioan,
Mitropolit de Corce și locțiitor al Tronului Arhiepiscopal,
Preaiubiți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Albaniei,
Stimate autorități de Stat ale Republicii Albaneze,
Ierarhii, clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române au primit, cu adâncă tristețe, vestea plecării din această lume a preaiubitului nostru frate și împreună-slujitor, vrednicul de pomenire Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durrësului și al Întregii Albanii, o personalitate remarcabilă a Ortodoxiei contemporane și a întregii lumi creștine.
Ierarh cu o vocație misionară unică și cu un dar pastoral deosebit, Preafericirea Să lasă o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Ortodoxe a Albaniei, pe care a cârmuit-o, cu înțelepciune și devotament, timp de 33 de ani. Meritul principal al renașterii și înfloririi Bisericii Ortodoxe a Albaniei, pe parcursul deceniilor care au urmat căderii regimului comunist de la Tirana, aparține Arhiepiscopului Anastasie, un slujitor dinamic și harnic în via Domnului nostru Iisus Hristos. Prin eforturile neobosite ale Preafericirii Sale, Biserica Ortodoxă a Albaniei a reînviat după ani grei de suferință și persecuție, prin construcția de lăcașuri de cult, scoli teologice, instituții social-filantropice, dar și prin formarea unei noi generații de clerici și credincioși mireni.
Păstor blând și înțelept, Preafericitul Părinte Anastasie s-a remarcat, totodată, ca un erudit cărturar, a cărui operă teologică, tradusă parțial și în limba română, constituie o bogată și valoroasă sursă de inspirație pentru tinerii teologi și slujitorii Sfintelor Altare în activitatea de propovăduire a Evangheliei Domnului Iisus Hristos într-o societate secularizată și, adeseori, ostilă Bisericii. Gândirea teologică a Preafericirii Sale reflectă experiența misionară desfășurată pe continentul african, roadele carierei didactice de la Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, slujirea pastorală ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe a Albaniei și activitatea bogată în organizațiile de dialog inter-crestin și inter-religios. În acest sens, moștenirea spirituală pe care vrednicul de pomenire Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durrà «sului și al Întregii Albanii, o lasă Ortodoxiei contemporane, în special, și lumii creștine, în general, este una a dialogului, a păcii și a solidarității între Biserici, religii și popoare.
Arhiepiscopul Anastasie a manifestat o dragoste frățească față de poporul român și de Biserica Ortodoxă Română, pe care a vizitat-o în repetate rânduri, promovând permanent cooperarea și întrajutorarea fraternă ortodoxă.
Astfel, ne amintim, cu recunoștință, de ultima vizită a Preafericirii Sale la București, în toamna anului 2017, la evenimentele dedicate sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, și comemorării, de către Patriarhia Română, a apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Cu aceeași recunoștință, ne amintim și de participarea noastră, împreună cu o delegație a Bisericii Ortodoxe Române, la evenimentele de la Tirana, din anul 2014, dedicate sfințirii Catedralei Naționale Învierea lui Hristos, un simbol al renașterii Bisericii Ortodoxe a Albaniei și o încununare a activității pastorale și misionare a Arhiepiscopului Anastasie.
În aceste zile de doliu, încredințăm pe toți ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Albaniei, pe clerul și creștinii ortodocși albanezi de prețuirea și rugăciunea noastră, cerând Preamilostivului Dumnezeu să odihnească cu drepții sufletul preaiubitului nostru frate în Hristos, vrednicul de pomenire Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durrësului și al Întregii Albanii, în lumină, pacea și iubirea Sfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire din neam în neam !
DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].