logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Asociația Națională a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică din România

Știrea prezentată pe mai multe posturi de televiziune, indică faptul că la data de 25 ianuarie a.c. în jurul orel 3.45 ora locală, a fost comis un jaf prin explozie la Drents Museum din Assen, Țările de Jos de unde au fost sustrase patru dintre cele mai importante exponate ale Expoziției 'Dacia.Regatul aurului și argintului' aparținând tezaurului dacic al Muzeului național de Istorie și anume: Coiful de Coțofenești și trei brățări dacice.

Modul de operare al hoților a fost unul violent, folosindu-se explozibil pentru detonarea peretelui muzeului și pătrunderea direct în sala de expunere, de unde într-un interval de cca. 2-3 minute, au spart vitrinele securizate cu ciocanele și au dispărut cu cele patru exponate. Acțiunea infracțională s-a produs la ora locală 3.45, în ultima noapte de păstrare în cadrul muzeului, a doua zi exponatele urmând să fie pregătite pentru transportul de reîntoarcere către România.

Într-o declarație de presă, directorului muzeului olandez, afirmă că muzeul avea măsuri de securitate de ultimă generație, însă fără agenți de securitate pe timpul nopții, protecția fiind doar pe baza sistemului de alarmă care era conectat la Poliție.

Consiliul Director al Asociației Naționale a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică din România trage un semnal de alarmă autorităților române, ministerelor de cultură și afaceri interne cu privire la predarea unor obiecte de patrimoniu cu valori inestimabile, prin respectarea strictă a protocoalelor, cu asigurarea securității acestora pe timpul transportului, expoziției și pentru păstrare acestora în condiții de securitate, astfel încât exponatele foarte valoroase să fie închise în seifuri/camere de tip tezaur pe timpul nopții.

Realizarea unei analize de risc la securitatea fizică indică practica prin care în muzee, se aplică redundanța măsurilor de securitate și anume: exponatele sunt închise în vitraje de siguranță, există detecție zonală și perimetrală a clădirii precum și supraveghere video cu operator în dispeceratul intern permanent, iar in situațiile in care este vorba despre obiecte de patrimoniu cu valori inestimabile ce generează riscuri majore, este obligatorie paza înarmată permanentă și măsuri compensatorii eficiente cum ar fi: sistemele cu ceață artificială pentru întreruperea activității infracționale prin lipsa vizibilității în spațiu.

Din analiza surselor media și a declarațiilor autorităților locale, se concluzionează un management deficitar privind riscurile de securitate fizică având ca rezultat o subdimensionare a măsurilor de protecție a exponatelor de patrimoniu național și crearea de vulnerabilități care au favorizat sustragerea facilă.

În astfel de situații este obligatoriu a se respecta protocoalele de securitate privind transferul, expunerea și păstrarea exponatelor de patrimoniu național cu aplicarea condițiilor stricte, inclusiv prin desemnarea unor delegații de specialiști care să verifice condițiile privind locul de expunere, păstrarea și măsurile de securitate ce se impun.

Consiliul Director al A.N.E.R.S.F.R.

Afisari: 111

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].