logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 24 ianuarie 2025, un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Sărbătorim astăzi, cu emoție și recunoștință, 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment istoric major, care a marcat decisiv destinul națiunii române și a creat fundamentul pentru constituirea statului român modern.

Această sărbătoare ne oferă prilejul de a aduce un pios omagiu tuturor celor care au promovat idealurile unioniste, care au acționat pentru atingerea acestora, desăvârșind astfel înfăptuirea Unirii Principatelor. Ne înclinăm cu recunoștință și în fața celor care au luptat și s-au sacrificat pentru edificarea statului român modern.

24 ianuarie constituie un moment de bilanț și de reflecție asupra moștenirii lăsate de înaintașii noștri și asupra responsabilității pe care o avem de a o păstra și cultiva.

Într-un context european în care dezvoltarea conștiinței naționale a popoarelor era în plină derulare, Unirea Principatelor Române a fost un act de voință politică a membrilor elitei naționale, care și-au desăvârșit educația în Europa și care au depășit orgoliile personale și orientările politice divergente pentru a înfăptui un ideal major, unirea tuturor românilor într-un singur stat.

Această generație de excepție, călită în tumultul revoluției pașoptiste, a oferit națiunii noastre cel mai bun exemplu de altruism, de dăruire și chiar de sacrificiu pentru cauza națională, de asumare a responsabilității și de unitate în slujba îndeplinirii unui obiectiv național.

Exemplul călăuzitor al pașoptiștilor a constituit un reper de înaltă moralitate pentru cei care le-au succedat și care au făcut posibile celelalte etape fondatoare din istoria noastră - declararea Independenței din 1877 și Marea Unire din 1918.

Generațiile care au întemeiat statul național român modern în secolul al XIX-lea și începutul secolului XX au luptat pentru ca România să devină parte a lumii europene, profund atașate valorilor democratice, iar cetățenilor noștri să le fie garantate drepturile fundamentale într-o societate pluralistă și prosperă.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a însemnat un pas major către dezvoltarea unui stat modern. Prin dubla sa alegere ca domnitor în Moldova și în Țara Românească, Alexandru Ioan Cuza și-a asumat mandatul imperativ oferit de națiune pentru a lupta pentru recunoașterea internațională a Unirii depline și pentru a iniția un amplu proces de dezvoltare a societății românești.

Multe dintre realizările domnitorului Unirii și ale celor care au făcut posibil acest eveniment constitutiv din istoria statului român încă mai au reverberații și astăzi în domenii precum educația, agricultura, administrația, justiția sau sistemul electoral.

Recunoașterea meritelor înaintașilor noștri trebuie să reprezinte o obligație pe care fiecare generație să și-o asume, ca parte a procesului firesc de dezvoltare a identității naționale și de asumare a apartenenței la comunitatea românească.

Astăzi, la fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări, la care trebuie să găsim cele mai bune soluții pentru ca modernizarea statului român să continue, iar prosperitatea și bunăstarea cetățenilor să rămână garantate.

Unitatea națională, solidaritatea și coeziunea socială, asigurarea libertății în toate formele sale au călăuzit acțiunea și sacrificiul înaintașilor noștri în lupta pentru atingerea idealurilor naționale și dezvoltarea societății în perioade tumultuoase.

Cu hotărâre și curaj, generațiile recente au dus mai departe proiectul consolidării României, îndeplinind astfel obiectivele strategice prioritare de a face parte din Uniunea Europeană și din NATO, cea mai puternică alianță politică și militară din istorie.

În actualul context politic complicat, Hora Unirii, simbolul momentului istoric major de la 1859, reprezintă o semnificativă metaforă a nevoii de solidaritate, toleranță și empatie în fața situațiilor de criză. De aceea astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române, să celebrăm proiectul nostru național de unitate și să nu uităm că democrația și libertatea trebuie permanent apărate, iar drepturile și libertățile cetățenești respectate zi de zi pentru a nu cădea pradă populismului și extremismului.

La mulți ani, România!

La mulți ani tuturor românilor!

Afisari: 73

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].