Comunicat de presă - Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Crișana' al Județului
BULETIN INFORMATIV
Incendii în Salonta și Săcueni
Pompierii militari bihoreni au acționat pentru lichidarea a două incendii produse la gospodării situate în localitățile Salonta și Săcueni, reușind să salveze din calea flăcărilor, două locuințe.
În cursul după-amiezii zilei de miercuri, 22 ianuarie a.c., pompierii Detașamentului Salonta au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o construcție auxiliară din cadrul unei gospodării situate pe strada Rakoczi Ferenc din municipiu.
Echipajele de pompieri au localizat și lichidat incendiul, care se manifesta violent la o bucătărie de vară, în aproximativ 40 de minute, reușind să salveze locuința lipită de construcția în flăcări.
Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, amplasarea necorespunzătoare a mijloacelor combustibile față de coșul de fum.
În urma incendiului au ars acoperișul bucătăriei de vară, pe o suprafață de circa 40 metri pătrați și aproximativ 12 metri pătrați din acoperișul acesteia, degradându-se totodată bunurile din interior.
În seara aceleiași zile, echipajele Stației de Pompieri Săcueni au stins un incendiu produs la coșul de fum al unei case de pe strada Crișan din localitate, împiedicând producerea de pagube materiale.
Reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coșurile de fum trebuie curățate periodic, verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate și autorizate.
Totodată, coșurile de fum se vor izola față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului cu 25 cm, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
De asemenea, în podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
Purtător de cuvânt
Locotenent-colonel CAMELIA ROȘCA
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].